Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Noteiks jaunu īpaši aizsargājamo dabas teritoriju Siguldas novadā

Lai nodrošinātu Latvijas un Eiropas nozīmes īpaši aizsargājamo augu sugu un biotopu labvēlīgu aizsardzības statusu, Siguldas novadā tiks noteikta jauna īpaši aizsargājamā dabas teritorija - dabas liegums "Zušu-Staiņu sēravoti", - to paredz šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par dabas liegumiem.

Šī teritorija ir īpaša ar to, ka tajā atrodamas Sibīrijas mēlziedes (Ligularia sibirica) un šajā teritorijā konstatēta ziemas svērtija (Swertia perennis), kas iepriekš uzskatīta par izzudušu. Patlaban Zušu-Staiņu sēravoti ir vienīgā zināmā šīs sugas atradne.Eiropas nozīmes īpaši aizsargājamo teritoriju jeb Natura 2000 Latvijas priekšlikumu iesniegšanas laikā 2004.gada aprīlī bija zināma tikai viena Sibīrijas mēlziedes atradne Latvijā - Krustkalnu dabas rezervātā, kurai arī tika piešķirts _Natura 2000 _teritoriju statuss. Latvijas iesniegto priekšlikumu izvērtēšanas laikā nevalstiskās vides organizācijas norādīja par vēl vienu zināmu Sibīrijas mēlziedes atradni - Zušu-Staiņu sēravotu apkārtnē.Sibīrijas mēlziede ir Eiropas Padomes direktīva par dabisko dzīvotņu, savvaļas faunas un floras aizsardzību 2.pielikuma augu suga, kuras aizsardzības nodrošināšanai saskaņā ar Biotopu direktīvu veidojama Natura 2000 teritorija.Kopumā teritorijā atrastas piecas īpaši aizsargājamās augu sugas. Tāpat šai teritorijai ir augsta hidroģeoloģiskā vērtība, jo tā ir viena no nedaudzajām vietām valstī, kur bagātīgi sastopami sēravoti, papildus sastopami vēl divi Eiropas Savienības īpaši aizsargājamie biotopi - upju straujteces un mitri zālāji periodiski izžūstošās augsnēs.Paredzēts, ka dabas liegumā ietverto mežu īpašnieki varēs pieteikties uz Eiropas Savienības atbalsta maksājumiem, kuru likme kopš 2013.gada ir 80 eiro (56 lati) par hektāra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas