Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ogres aizsargdambis nav ilgtermiņa risinājums

"Ugunsgrēka režīmā" tikpat kā no jauna uzbūvētais aizsargdambis no plūdiem pasargās vairākus tūkstošus Ogres iedzīvotāju, taču ilgtermiņā plūdu riskus mazinātu sanesumu izsūknēšana upes lejtecē un mola izbūve pie ietekas Daugavā; pašvaldībai atkal jāsteidz meklēt apjomīgs finansējums, pirmdien raksta laikraksta _Dienas Bizness_.

Dambja pilnīga rekonstrukcija plūdu draudus novērsīs 6000 iedzīvotājiem, kuri dzīvo plūdu apdraudētajā aizsargdambja teritorijā. Rekonstrukcijas darbi jāpabeidz līdz 31. decembrim. Pašvaldībā atzīst, ka visas problēmas, kas saistītas ar plūdiem, aizsargdambja rekonstrukcija nenovērsīs. Darbu veicējas SIA Valkas meliorācija vadītājs un atbildīgais būvdarbu vadītājs šajā projektā Jānis Biezais laikrakstam atzina, ka visam vajadzētu tikt pilnībā pabeigtiem līdz gada vidum, bet projekta gaitā lielākais izaicinājums bijis "ugunsgrēka režīms" – projektēšana un būvniecība gājusi roku rokā. "Dambis būtībā bija pārrauts, un vajadzēja rīkoties nekavējoties – variantu nebija," papildina Ogres novada pašvaldības preses sekretāre Baiba Trumekalne. 

Rekonstrukcijas gaitā lielākās galvassāpes sagādājis vecā dambja "vēders", kas sevī slēpis gan būvgružus, gan melnzemi, tāpat dambi bija traumējuši patvaļīgas būvniecības gadījumi – iedzīvotāji izbūvējuši cauruļvadus, lai sūknētu ūdeni uz mazdārziņiem vai, gluži pretēji, upē nopludinātu kanalizāciju. Padomju laikā spontāni veidotais dambis tapis uz ātru roku, bet tolaik dambja būvnieki nav rēķinājušies ar sekām, ka dambis būs nenoturīgs. Tagad dambja kodols ir pilnībā nomainīts, turklāt jaunais dambis ir par metru augstāks.

Turpmāk jādomā, kā plūdu draudus novērst d/s Ogre teritorijā un pie upes ieteces Daugavā. Pašvaldība plāno pasūtīt izpētes projektu, laikrakstam stāstīja B. Trumekalne. Sadarbībā ar VARAM orgrēnieši cer panākt līdzekļu piešķiršanu smilšu sanesumu attīrīšanai un padziļināšanai upes lejtecē. 

Vairāk lasiet rakstā Vilks savaldīts, vēl jātiek galā ar lāci laikraksta Dienas Bizness pirmdienas, 23.februāra, numurā! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas