Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

papildināta (18:15) - Aptuveni 1000 iedzīvotāju Līvānu novadā vairāk nekā 12 stundas paliek bez elektrības

Līvānu novada Turku pagastā naktī uz ceturtdienu lielā aukstuma dēļ pārrauta Latvenergo augstsprieguma līnija, kuras dēļ aptuveni 1000 pagasta iedzīvotāju vairāk nekā 12 stundu bija palikuši bez elektrības, aģentūrai BNS pastāstīja Līvānu novada domes pārstāve Ginta Kraukle.

Viņa informēja, ka pašlaik elektrības padeve jau ir atjaunota.

Elektrības pārrāvums notika ap plkst.1, kad gaisa temperatūra Līvānu apkaimē bija apmēram mīnus 27 grādi. Lai nepieļautu kanalizācijas un ūdensvada aizsalšanu, jau naktī uz Turku pagastu tika nogādāti trīs pašvaldības elektrības ģeneratori.

Kraukle norādīja, ka elektrības pārrāvums tik zemā gaisa temperatūrā var radīt nopietnu apdraudējumu iedzīvotājiem, turklāt bez elektrības palikusi arī Jaunsilavu pamatskola, kurā mācās aptuveni 150 bērnu. Tiesa gan, lielā sala dēļ daļa no skolēniem nav ieradušies.

"Strāvas pārrāvums īpaši var kaitēt lauksaimniekiem, jo ne visiem ir elektrības ģeneratori. Dzīvnieki taču ir jābaro un jāslauc," paskaidroja Kraukle.

Dome arī izteikusi sašutumu, jo iemesls, kāpēc joprojām nav atjaunota elektrības piegāde, esot tāds, ka Turku pagastā tiek veikti elektrolīniju remontdarbi un tāpēc nav iespējams operatīvi pārslēgties uz citām līnijām. Dome pauž neizpratni par to, kāpēc elektrolīnijas jāremontē tieši ziemā, kad gaidāms liels sals.

Domes vadība lūgusi arī visus Līvānu pilsētas dienestus pārbaudīt ģeneratoru un cilvēkresursu gatavību situācijai, ja notiktu elektrības piegādes pārrāvumi, kas šādos laika apstākļos ar tik zemu gaisa temperatūru var radīt nopietnu apdraudējumu iedzīvotājiem.

Latvijas energoapgādes kompānijas Latvenergo preses sekretāre Ivita Bidere aģentūrai BNS pastāstīja, ka elektrības pārrāvumus Līvānu novada Turku pagastā radīja zemā gaisa temperatūra. "Bargais sals izraisīja arī elektroapgādes traucējumu Līvānu novada Turku pagastā, kur aukstuma ietekmē tika sarauti vadi un lūza balsts," sacīja Bidere.

Saskaņā ar viņas sniegto informāciju bojājums tika konstatēts pulksten 00.14, atslēdzot 58 transformatora punktus, pēc stundas tika pieslēgti 11 transformatora punkti, pulksten 02.26 tika konstatēta bojājuma vieta, uz kuru devās operatīvā izbraukuma brigāde, bet pulksten 04.10 tika veikta lokalizācija, atjaunojot elektroapgādi vēl 15 transformatora punktos. "Tādējādi jau nakts laikā bez elektrības palikušo iedzīvotāju skaits tika samazināts uz pusi ‒ līdz 400," uzsvēra Bidere.

Viņa norādīja, ka Latvenergo meitasuzņēmuma Sadales tīkls Austrumu reģiona tehniskais direktors Edgars Soldāns ir sazinājies ar Līvānu novada pašvaldības izpilddirektoru Uldi Skreiveru un piedāvājis palīdzību, nodrošinot pašvaldību ar dīzeļģeneratoriem. "Pašvaldības pārstāvis apliecināja situācijas izpratni, kā arī to, ka papildu palīdzība nav nepieciešama," teica "Latvenergo" pārstāve.

Viņa arī piebilda, ka situācijas ātrāku risinājumu apgrūtināja tas, ka nodrošināt elektroapgādi no citām elektrolīnijām nebija iespējams, jo vēl pirms gaisa temperatūras samazināšanās Līvānu novadā tika sākti nozīmīgi elektrolīniju remontdarbi.

Bidere arī paskaidroja, ka, līdzīgi kā pirms vētrām un citām prognozētām dabas stihijām, Sadales tīkls gatavojās lielajam aukstumam, iesaistot vairāk resursu nekā ikdienā elektroapgādes kvalitātes nodrošināšanai, piemēram, dubultojot operatīvā izbraukuma brigāžu skaitu iecirkņos. "Ja gaisa temperatūra krītas līdz -15 grādiem, tiek atcelti plānotie remontdarbi, lai neradītu papildu neērtības iedzīvotājiem. Lai ar elektroenerģiju nodrošinātu sociāli svarīgus objektus un ēkas, Sadales tīkls to apzināšanai sadarbojas ar pašvaldībām un nepieciešamības gadījumā nodrošina ar ģeneratoriem. Jau rudenī uzņēmums veica pasākumus, informējot pašvaldības par savstarpējo komunikāciju avārijas atslēgumu gadījumos," klāstīja Latvenergo preses sekretāre.

Viņa minēja, ka pašlaik, kad vietām Latvijā, īpaši austrumu reģionos, sals ir sasniedzis -30 grādu un vairāk, ir tuvu robeža, kad tā ietekmē vietām var trūkt vadi elektrolīnijas posmos, kur tās iepriekš nelabvēlīgi ir ietekmējušas dabas stihijas, piemēram, vēlā rudens un gada sākuma vētras. "Vairumā gadījumu tie ir specifiski, īslaicīgi bojājumi, kuru novēršanā tiek operatīvi iesaistītas brigādes, lai pēc iespējas ātrāk novērstu neērtības iedzīvotājiem," pavēstīja Latvenergo pārstāve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas