Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pašvaldības aicinās vienkāršot padomju laikos būvēto mājokļu nodošanu ekspluatācijā

Padomju laikos uzbūvētu, bet ekspluatācijā dažādu iemeslu dēļ nenodotu ēku īpašniekiem palikuši daži gadi dokumentu sakārtošanai, jo pretējā gadījumā tiem draud 3% nekustamā īpašuma nodoklis. Tomēr pašvaldības ceļ trauksmi par sarežģīto procesu un reformas pabeigšanai aicinās valdību to vienkāršot, svētdien ziņo telekanāla LNT raidījums Top 10.

Pirms pieciem gadiem politiķi lēma cīnīties ar tiem, kuri bezgalīgi "pagarina būvatļaujas" un tādējādi nemaksā nekustamā īpašuma nodokli. Ar likumu saistītajos noteikumos tagad noteikts maksimālais būvniecības termiņš - astoņi gadi. Tās ēkas, kas līdz 2014. gada 1. oktobrim atradās būvniecības procesā, līdz 2022. gada 30. septembrim būtu jānodod ekspluatācijā vai vismaz jābūt veiktai kadastrālai uzmērīšanai, lai tām varētu sākt piemērot nodokli.

Šī norma attiecas arī uz ekspluatācijā nenodotām padomju laika ēkām, kuru īpašniekiem tagad jārauš putekļi no desmitiem gadu seniem dokumentiem un lietas jāsakārto, jo pretējā gadījumā pašvaldības tām sāks piemērot paaugstināto 3% nodokli. 

Par to, cik daudz ir šādu ekspluatācijā nenodotu padomju laikos celto ēku, precīzu ziņu nav nevienam, jo vēsturiski informācija saglabājusies papīra formā vai dati vispār pazuduši. Īpašumiem bagātas pašvaldības, kuras tikai tagad sāk apzināt vēsturisko mantojumu, situāciju vērtē kā sarežģītu.

Rīgas pašvaldībai precīza informācija ir par ēkām, kas uzbūvētas pēdējos 12 gados - ekspluatācijā nav nodots aptuveni tūkstotis ēku. Bet vēsturiskā mantojuma apzināšana tagad nozīmē arhīvu izpēti un māju apsekošanu, lai būtu skaidrs, kam būs jāaprēķina nodoklis. Situācija ir sarežģīta, vērtē pašvaldības būvvaldes vadītājs  Inguss Vircavs: "Tas ir milzīgs resursu patēriņš. Nav līdz galam izdomāts, kā vienkāršot."

Rīgas būvvaldes vadītājs pieļauj, ka nenodotas ekspluatācijā varētu būt vairāki tūkstoši sen uzbūvētu māju - pagātnes mantojums ir apjomīgs un būtu labi "pavilkt tam visam svītru" un iet uz priekšu. Situāciju nesteidz atvieglot arī paši ēku īpašnieki - lai gan astoņu gadu termiņš jau pusceļā, pagaidām draudošais nodoklis tiem vēl nav licis masveidā steigt kārtot lietas. 

Trauksmi ceļ Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), kuras ekspertam ir informācija, ka no vecām ēkām pat 80% gadījumu nav zināms, kad tās uzbūvētas. LPS padomnieks tautsaimniecības jautājumos Aino Salmiņškritizē valstīs sākto ceļu likt padomju laikā celto un kaut kādu iemeslu dēļ ekspluatācijā nenodoto māju īpašniekiem iet to pašu ceļu dokumentu sakārtošanā, kāds attiecas uz pēdējo gadu būvniecības procesiem. LPS uzskata – procesam jābūt vienkāršākam, jo pretējā gadījumā problēmas var ievilkties arī pēc 2022. gada.

"Šī viena no procedūrām, kura būtu jāatvieglo, jo viņu pieņemšana ekspluatācijā no jauna arī ir zināmā mērā dīvaina, jo tā amortizācija salīdzinoši liela, ja nekas nav darīts," norāda Salmiņš. Viņš uzskata, ka arī Valsts Zemes dienesta pakalpojumu cenām būtu jābūt draudzīgām, tādēļ LPS plāno runāt ar jauno valdību, tā izmantos iespēju rosināt izmaiņas būvniecības likumā, kas turklāt šobrīd Saeimā jau atvērts. 

Valsts Zemes dienests gan atklāj, ka tieši šobrīd pārskata savus procesus un administratīvās izmaksas – birokrātiju iecerēts mazināt, un to pozitīvi varētu izjust arī tie, kuri vēlēsies ēkas legalizēt.

Top komentāri

jo saerežģītāk, jo labāk
j
tā valsts var vairāk pačakarēt savus ierdzīvotājus
SABRUKA EKSPLUATĀCIJĀ NODOTA ĒKA
S
STULBI, BET LIELĀKO MELAIMI ATNESA SVAIGI BŪVĒTA ĒKA, KAS BIJA NODOTA EKSPLUATĀCIJĀ
VIENS LIELS, FORMĀLS STULBUMS
V
TAS KOPĀ IR VIENS LIELS, FORMĀLS STULBUMS, KA CILVĒKI TUR IEKŠĀ MĪT GADU DESMITIEM, BET KAUT KAD KĀDS TĀS NEMAZ NAV NODEVIS EKSPLUATĀCIJĀ
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas