Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pēc valsts atbalsta saņemšanas būvprojekta izstrādei Daugavpils dome atjaunos lidlauka attīstības projektu

Daugavpils dome atjaunos lidlauka attīstības projektu, taču ar nosacījumu, ka būvprojekta izstrādes izmaksas pilnā apjomā tiks segtas no valsts budžeta līdzekļiem, pirmdien lēma pilsētas dome.

Jaunā sasaukuma dome jūlijā lēma līdz 2025.gada 1.augustam apturēt lidostas attīstības projekta īstenošana. Toreiz domē skaidroja, ka tai pašlaik nav pieejams nepieciešamais finansējums starptautiskās, reģionālās lidostas būvniecībai. Tāpat trūkstot informācijas par topošās lidostas "Daugavpils" gaisa potenciālo satiksmes vadības pakalpojumu sniedzēju.

Tagad pilsētas mērs Andrejs Elksniņš (S) skaidro, ka, tiekoties ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Artūru Tomu Plešu (AP), ir panākta vienošanās, ka valsts kļūs par pirmo un galveno investoru Lociku lidostas projekta dokumentācijas izstrādē, ieguldot projektēšanā 1,17 miljonus eiro. Pēc Elksniņa paustā, valsts atbalsts un domes lēmums slēdz diskusiju par lidostas izbūvi Rēzeknē.

"Šis lēmums ir svarīgs ne tikai Daugavpilij kā pilsētai, bet visai Latgalei," domes sēdē sacīja ministrs, atgādinot, ka iepriekš valsts ir atbalstījusi lidostas izveides ekonomiski tehniskā pamatojuma izstrādi un solot atbalstu arī turpmāk.

Elksniņš sēdē atzina, ka projektam pieejamais finansējums un iespējamie investori "būs uz klātesošo pleciem".

Savukārt domnieks Jānis Lāčplēsis (Latgales partija, LA), atbildot uz Pētera Dzalbes (Daugavpils novada partija) jautājumu, pieļāva, ka projektu nākotnē varētu pārņemt Latgales plānošanas reģions, jo lidlauka attīstības iecere ir reģionālās nozīmes projekts. Arī no citām Latgales pašvaldībām projektam ir atbalstoša attieksme, sacīja Lācplēsis.

Jau ziņots, ka Daugavpils lidlauka pārveide par komerciālu lidostu varētu izmaksāt aptuveni 61 miljonu eiro, secināts Latgales Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldes darba tikšanās laikā.

Sanāksmes dalībnieki diskutēja par Latvijā esošo reģionālo lidostu situāciju, nozīmību un atšķirībām. Spriežot pēc reģionālās lidostas piemēra Liepājā, lidostas attīstība palīdz piesaistīt ārvalstu investīcijas un darbojas veiksmīgi, kas apliecina, ka Daugavpilī lidosta noteikti ir nepieciešama, vienojušies sanāksmes dalībnieki. Viņuprāt, lidostas izveide pilsētu padarītu konkurētspējīgāku un pievilcīgāku investoriem.

Aplēsts arī, ka Daugavpils lidlauka pārveide par komerciālu lidostu izmaksātu aptuveni 61 miljonu eiro, kas ir vairāk nekā izmaksāja Liepājas lidostas attīstīšana. Tas esot izskaidrojams ar to, ka Liepājā jau bija lidosta, kuru vajadzēja pielāgot atbilstoši sertificēšanās prasībām.

Vienlaikus Latgales SEZ prognozē, ka Daugavpils lidostas kravu apgrozījums būtu ievērojami lielāks gan teritoriālo īpatnību dēļ, gan tādēļ, ka Liepājā lielu daļu kravu pārvadājumu atslogo osta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas