Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Plānots sludināt jaunu iepirkumu Liepājas cietuma celtniecībai

Ņemot vērā, ka būvnieku iesniegtie piedāvājumi jaunā Liepājas cietuma celtniecībai pārsniedz projektam pieejamo finansējumu, attiecīgo iepirkumu plānots pārtraukt, tā vietā sludinot jaunu, aģentūrai LETA pēc valdības sēdes pastāstīja Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretārs Raivis Kronbergs.

Viņš norādīja, ka pagājušajā gadā TM solīja valdību informēt par pretendentu iesniegtajiem piedāvājumiem iepirkumā, lai projektu varētu virzīt tālāk. Būvniecības izmaksu pieauguma iespaidā piedāvājumi ir lielāki nekā projektam pieejamais finansējums, tāpēc Ministru kabinetam tika piedāvāti trīs risinājumi, kā projektu īstenot tālāk.

Pēc TM valsts sekretāra paustā, sarunās ar Finanšu ministriju secināts, ka vislabākais risinājums valstij un fiskālajai telpai būtu pārtraukt pašreizējo iepirkumu un sākt sarunas ar būvniekiem gan par cenu, gan par termiņu - būvniecības laiku. "Tātad nesasteigt būvniecību tik ātri, kas noslogo valsts budžetu, bet būvniecību pagarināt līdz 2023.gadam," teica Kronbergs.

Vienlaikus viņš pastāstīja, ka iecerēts pašu būvniecību sākt pēc iespējas ātrāk, ņemot vērā, ka pirmajiem būvniecības gadiem finansējums ir pieejams.

Konkrētu informāciju par to, kādā apmērā būvnieku piedāvājums pārsniedza atvēlēto finansējumu, Kronbergs gan neatklāja, norādot, ka pagaidām finansējuma jautājumi balstās uz aplēsēm un pēcāk valdību paredzēt informēt jau par konkrētu plānoto naudas plūsmu projektā.

TM aģentūra LETA uzzināja, ka šodien valdība lēmumu par projekta tālāko virzību vēl nepieņēma un ministrija sagatavos papildu informāciju.

Valdības sēdes protokollēmuma projekts paredzēja uzdot TM līdz 15.septembrim iesniegt nepieciešamos grozījumus, paredzot papildu izdevumus jauna cietuma būvniecības projektam Liepājā 2021.gadā 29 288 844 eiro apmērā, 2022.gadā 28 968 537 eiro apmērā un 2023.gadā 30 878 074 eiro apmērā.

Tāpat projekts paredzēja valdībai pieņemt zināšanai, ka Tiesu namu aģentūra pārtraukts atklāto konkursu Jauna cietuma kompleksa Alsungas ielā 29, Liepājā, būvniecība un sāks jaunu iepirkuma procedūru - konkursa procedūru ar sarunām.

Kā ziņots, jaunā Liepājas cietuma būvniecības starptautiskajā iepirkumā pieteikumus iesniedza divas Latvijas kompānijas - Re&Re un UPB. Iesniegtajos pieteikumos norādītā informācija liecina, ka UPB darbus piedāvā veikt par kopumā 114 120 357 eiro plus pievienotās vērtības nodoklis (PVN), savukārt Re&Re - par 123 416 618 eiro.

Tāpat vēstīts, ka Liepājas cietuma būvniecības iepirkuma nolikumu izstrādājusi Tiesu namu aģentūra sadarbībā ar TM, Ieslodzījuma vietu pārvaldi, Latvijas Būvinženieru savienību un zvērinātu advokātu biroja Sorainen Latvijas biroju. Liepājas cietuma būvprojekta izstrādi uzraudzīja Igaunijas Valsts nekustamo īpašumu aģentūra, kas īstenojusi jau vairāku cietumu projektus Igaunijā pēc valsts neatkarības atgūšanas. Savukārt būvprojektu izstrādāja SIA Rem Pro.

Cietuma projekts paredz vairākas inovācijas, kas līdz šim nav bijušas ne Latvijas, ne Igaunijas cietumu sistēmā. Piemēram, Liepājas cietumā, izplānojot telpu izvietojumu, tiks maksimāli izslēgti kontakti ieslodzīto starpā viņu pārvietošanas laikā. Pārdomāti izveidojot sargposteņu izvietojumu, tiks samazināts apsardzes darbinieku skaits, visas dzīvojamo korpusu dzelzsbetona sienas tiks būvētas ar papildu anti radioviļņu metāla sietu, kas bloķē mobilos sakarus līdz 95% un nodrošina ieslodzīto izolāciju, tiks izvietotas infrasarkanās videokameras, tiks ieviesta kameru durvju slēdzeņu tālvadība, kas dod iespēju samazināt apsardzes darbinieku skaitu.

Liepājas cietumā paredzētas vietas 1200 ieslodzītajiem. Visā kompleksā ietilpst astoņas dažādas ēkas, un kopējā teritorijas platība ir 305 116 kvadrātmetri, bet kopējais apbūves laukums - 64 053 kvadrātmetri, savukārt kopējā telpu platība ir 51 407 kvadrātmetri. Komplekss atradīsies 5,6 kilometru attālumā no Liepājas centra. Cietuma kompleksā ietilps ieslodzīto dzīvojamie korpusi, plašs nodarbinātības centrs ar darba iespējām ieslodzītajiem, izglītības centrs ar telpām garīgām un sporta nodarbībām, daudzfunkcionāla ēka ieslodzīto pieņemšanai, medicīnas daļa, pastiprināta režīma aizturēšanas telpas, sanāksmju un personāla ēdnīca un citas palīgtelpas.

Līdz ar Liepājas cietuma darbības uzsākšanu tiks slēgtas trīs esošās ieslodzījuma vietas, kur ir mūsdienu prasībām neatbilstoši darba un uzturēšanās apstākļi un kuru uzturēšanai un drošības nodrošināšanai ik gadu tiek tērēti milzīgi līdzekļi.

Liepājas cietums būs pirmā ieslodzījuma vieta, kuru Latvija būvēs pēc valsts neatkarības atgūšanas. Cietuma komplekss atradīsies Liepājā, Alsungas ielā 29. Projekts paredz 1200 ieslodzīto izvietošanu, īstenojot jauna līmeņa resocializācijas programmu ieslodzīto izglītošanai un integrēšanai sabiedrībā. Paredzēts, ka jaunā cietuma kompleksā strādās vairāk nekā 400 darbinieku.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas