Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija
Applūdušajā bērnu laukumiņā varēja novērot peldamies gulbjus, redzētajā ar portālu Diena.lv dalījās Anna Strapcāne

Plūdi Jēkabpils apkārtnē: Satraukumam nav pamata

Katru gadu pavasarī Daugavai tuvākās pilsētas uztrauc plūdu iespējamība, bet šogad Jēkabpilī un apkārtnē problēmas sākušās krietni agrāk. Tiesa, tuvākajos novados situācija tiekot kontrolēta un neesot ārkārtēja, portāls Diena.lv noskaidroja, sazinoties ar Salas un Krustpils novadu pašvaldību pārstāvjiem.

Salas novada domes priekšsēdētāja Irēna Sproģe (Vienoti mūsu novadam) atzīst, ka situācija mainās ļoti ātri, bet tā neesot bīstama: "Pašlaik applūdušas nelielas teritorijas tā saucamajā ģeogrāfiskajā salā, un ir dažas mājas, kur pār ceļu plūst ūdens."

Viņa norādīja, ka situācija katru gadu atšķiras, un līdz šim neviens nav piekritis evakuācijai: "Mūsu novada cilvēki tās lietas ļoti labi saprot, tāpēc viņi seko līdzi un gatavojas. Cilvēki ir bijuši pietiekami tālredzīgi un mājas uzcēluši augstākās vietās."

Sproģe informēja, ka, ja nepieciešams, pašvaldība var piedāvāt arī cita veida palīdzību cīņā ar plūdiem, piemēram, izsūknēt ūdeni no akām vai palīdzēt savest kārtībā ceļus. 

Krustpils Vides un civilās aizsardzības dienesta vadītājs Ilmārs Luksts situāciju raksturo kā stabilu, jo ūdens līmenis krītas: "Ir applūdušas zemākās vietas, bet tās applūst katru gadu, tāpat ir slēgts viens autoceļš, kas ved uz kapiem."

Viņš skaidro, ka pašreizējā situācija nav nekas ārkārtējs, un "ūdens līmenis vēl var droši paaugstināties". Tomēr viss ir sagatavots arī sliktākam scenārijam: "Esam atbrīvojuši dzīvokļus, ja rastos nepieciešamība uzsākt iedzīvotāju evakuāciju." 

"Pašreizējā situācija ir stabila, ūdens līmenis svārstās 6,50-6,60 metru robežās," portālam Diena.lv norādīja Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs un civilās komisijas vadītājs reģionā Raivis Ragainis (Latvijas Zaļā partija).

Viņš atzīst, ka ir vietas, kur ūdens caur grunti izspiežas uz ielām vai nonāk tur caur ūdens notekām, taču situācija tiek kontrolēta. Visi atbildīgie dienesti ir gatavi palīdzēt iedzīvotājiem, ja tas ir būs nepieciešams. "Mēs varam tikai noskatīties - iedzīvotāji, kas tuvāk Daugavai, paši jau visu zina un prot, mēs varam tikai pamācīties no viņiem, ko darīt tādā situācijā," pastāstīja Ragainis.

Pašreizējā situācijā ūdens svārstības ir citās vietās, nekā tas ierasts, bet tas vienmēr ir atkarīgs no tā, kur izveidojas ledus vižņu sastrēgums.

Jēkabpils iedzīvotāja Anna Strapcāne pastāstīja, ka pilsētā nav jūtams satraukums - šāda situācija novērojama diezgan bieži. Cilvēki izrāda interesi, situāciju vērojot no dambjiem abās Daugavas pusēs un dodoties uz Krustpils saliņu pusi.

"Saliņa ir applūdusi - soliņi ūdenī līdz augšai, applūdis arī bērnu laukums, kur tagad peldas gulbji," novērojumos dalījās Strapcāne.

Bijis applūdis arī viens posms Pļaviņu ielā, kas vēlāk atgādināja vien lielu peļķi.

Hidroloģe Līga Klints atzīst, ka šodien ūdens līmenis ļoti strauji nav mainījies: "Tas svārstās dažu centimetru robežās, kas ir skaidrojams ar to, ka vižņu masa ir apstājusies un vairs tik ļoti nekustas uz priekšu." Jēkabpilī tā ir nostabilizējusies, jo ir izveidojusies ledus sega, kas aiztur vižņu tālāku kustību.

Hidroloģe prognozē, ka šāda situācija varētu saglabāties līdz trešdienai: "Trešdien paliks siltāks, tad ir gaidāms, ka atsāksies ledus sakustēšanās un tad jāskatās, cik strauja būs ūdens līmeņa celšanās."

Jēkabpils mērs atzina, ka "nav prognozējams, uz kuru pusi situācija mainīsies (pēc ledus sakustēšanās - red.)," taču pilsētai vajadzētu būt drošībā - to garantējot aizsargdambis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas