Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pret Covid-19 nevakcinētā Liepājas domniece apsvērs iespēju vērsties Satversmes tiesā par deputāta pilnvaru ierobežojumu

Pret Covid-19 nevakcinētā un šo slimību nepārslimojusī Liepājas domes deputāte Ludmila Rjazanova (S) apsvērs iespēju vērsties Satversmes tiesā par viņas deputāta pilnvaru ierobežojumu, aģentūrai LETA sacīja deputāte.

Rjazanova apstiprināja, ka viņai līdz 15.novembrim nebūs derīga Covid-19 sertifikāta. Viņai esot ģimenes ārsta izziņa par to, ka atbilstoši viņas veselības stāvoklim vakcinācija pret Covid-19 ir nevēlama.

Šādai ģimenes ārsta izziņai gan nav nozīmes likuma izpratnē. Likumā noteikts, ka atzinumu par vakcinācijas atlikšanu uz noteiktu laiku var sniegt tikai klīniskās universitātes slimnīcas speciālists vai ārstu konsīlijs.

Rjazanovas ieskatā likuma norma, kas liedz nevakcinētam deputātam strādāt pat attālināti, ir pārlieku ierobežojoša, jo attālinātajā darbā viņa neapdraud savus līdzcilvēkus. 

Rjazanova pauda neapmierinātību ar vakcinācijas kārtību, proti, viņas ieskatā pirms vakcinācijas būtu jānosaka antivielu daudzums, jāizvērtē cilvēka veselības stāvoklis, kas netiekot darīts. Deputāte uzsvēra, ka sadzīvē viņa ievēro visas epidemioloģiskās drošības prasības - lieto sejas masku, ievēro distanci un higiēnas prasības.

"Līdzko es būšu iepazinusies ar parlamenta pieņemto likuma normu, es apsvēršu iespēju vērsties Satversmes tiesā," apliecināja Rjazanova.

LETA jau ziņoja, ka Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par pagaidu papildus prasībām Saeimas deputātu un pašvaldību domju deputātu darbam", kas nosaka, ka no 15.novembra tiek apturētas pret Covid-19 nevakcinēto vai to nepārslimojošo pašvaldības domes deputātu pilnvaras.

Likumā noteikts, ka pašvaldības domes deputāta pilnvaras īstenot ir tiesīgs tikai tāds deputāts, kurš līdz 2021.gada 15.novembrim ir ieguvis un uzrādījis pašvaldības vēlēšanu komisijai Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu, kā arī deputāts, kurš saņēmis klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai konsīlija atzinumu par vakcinācijas atlikšanu uz noteiktu laiku un uzrādījis sertifikātu par negatīvu veiktā testa rezultātu.

Uz deputāta pilnvaru apturēšanas laiku viņa vietā Pašvaldības domes vēlēšanu likumā noteiktajā kārtībā stāsies nākamais kandidāts, kurš ieguvis sertifikātu. Ja aizvietotais deputāts iegūs Covid-19 sertifikātu, viņš varēs atsākt pildīt deputāta pienākumus.

Likuma autori skaidro, ka šīs prasības tiek noteiktas, lai nodrošinātu sabiedrības veselības un drošības interesēm atbilstošu rīcību Covid-19 infekcijas izplatības apstākļos, sekmētu uzticēšanos valstī īstenotajai Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības politikai, solidarizētos ar pārējām valsts un pašvaldību institūciju, tajā skaitā kapitālsabiedrību amatpersonām un darbiniekiem, nodrošinot taisnīgu attieksmi Covid-19 infekcijas izplatības mazināšanas pasākumu īstenošanā, kā arī vairotu uzticēšanos valsts un pašvaldību institūciju, tajā skaitā Saeimas darbībai.

Kā ziņots, ar šiem likuma grozījumiem arī noteikts, ka nevakcinētiem, Covid-19 nepārslimojušiem vai attiecīgu konsīlija atzinumu nesaņēmušiem Saeimas deputātiem būs liegts piedalīties Saeimas darbā, tajā skaitā attālinātajās sēdēs.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Arturs Toms Plešs (AP) 5.novembrī informēja, ka saskaņā ar pašvaldību sniegto informāciju 92% no deputātiem būs vakcinēti, uzsākuši vakcinācijas kursu vai ir pārslimojuši Covid-19 vīrusu. Novembra sākumā nevakcinēti deputāti bija 20 pašvaldībās, tādējādi šīs 20 pašvaldības arī pēc 15.novembra būs ar domes deputātiem, kuri nespēs uzrādīt sertifikātu.

Saskaņā ar ministra sniegto informāciju pa kādam deputātam bez Covid-19 sertifikāta ir Liepājā, Rēzeknē, Daugavpilī, Dienvidkurzemes, Ventspils, Jelgavas, Mārupes, Ķekavas, Ropažu, Siguldas, Limbažu, Cēsu, Valkas, Gulbenes, Alūksnes, Balvu, Varakļānu, Rēzeknes un Līvānu novadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas