Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

PVD reidi nebaida: Daudzi saimnieki joprojām laiž ārā savus mājputnus

Pagājis pusotrs mēnesis, kopš Latvijā putnu gripas dēļ ieviesti ierobežojumi mājputnu turēšanai, taču daudzi saimnieki, par spīti Pārtikas un veterināra dienesta (PVD) reidiem un pašvaldības policijas kontrolei, no slimības nebaidās un putnus laiž ārā. Par to, viesojoties Kurzemē, pārliecinājās LNT Ziņas Sešos.

Saulainā laikā katrā otrajā saimniecībā vistas brīvi pastaigājas ārā, novēroja raidījums. Piemēram, Grobiņā vistas ganījušās pie paša ceļa un neviens pat necentās viņas paslēpt.

Kurzemes iedzīvotāja Emīlija priecājas par to, ka viņas vistas atsākušas labi dēt. Sekojot PVD instrukcijām, sieviete bija ierīkojusi vistām slēgtu novietni vecajā siltumnīcā, bet putni tur nejutās labi un pārstāja dēt.

“Divas oliņas, viena bez čaumalas, vispār trīs oliņas. Citudien neviena oliņa. Un tad es sāku laist viņas ārā uz stundiņu. Un nekur neviena beigta vārna nemētājās. Tā kā žēluma gals. Es zinu, ka es grēkoju,” atzīst Emīlija.

Pastaigas brīvā dabā nākot putniem par labu. Dējība uzlabojās dažu dienu laikā.

Liepājas pusē sastaptā Birutas kundze ir pārliecināta, ka tad, ja vistas izlaiž ārā tikai uz stundiņu, putnu gripa nedraud. Arī saimniecībā dzīvojošais stārķis esot vesels.

“Es tikai uz stundiņu. Nesen pārbraucu no Liepājas un ielaižu. Man jau viņas pieliekamā stāv. Visu ziemu. Es tikai izlaižu, pabaroju, pastaigāju te. Uz ceļa jau nelaižu,” saka Biruta.

Prasība par to, ka mājputni ir jātur slēgtās telpās, kur netiek klāt savvaļas putni, stājās spēkā marta sākumā. Kopš tā laika PVD ir veicis 491 pārbaudi, pārkāpumi konstatēti 61 saimniecībā. Pirmajā reizē mājputnu saimnieki tiekot brīdināti, bet atkārtotajā pārbaudē parasti labojas.

“Kopumā cilvēki ir diezgan saprotoši. Bet ir arī cilvēki, kas uzskata, ka tas ir nepamatoti. Un ka putni ļoti cietīs no tā, ka viņi vēl mēnesi tiks turēti novietnē. Bet parasti, izskaidrojot bīstamību, viņi arī saprot to un piekāpjas likuma priekšā,” stāstīja PVD Dienvidkurzemes pārvaldes vadītāja Gunta Kapeniece.

Ierobežojumi mājputniem noteikti līdz maija beigām, bet ir iespējams, ka tos atcels ātrāk.

Top komentāri

Vistaudzētājs
V
Tomer nevaru PVD piekrist par šo aizliegumu jo no Latvijas netālajās valstīs nekur tādi noteikumi nav ieviesti ,Lietuva Polija , Baltkrievija un Ukraina ir gana tuvāk slimības perēkļiem , protams ka ierobežojumi ir visās valstīs bet ne šādi , mans viedoklis ir ka tas ir olu lielražotāju pasūtijums lai nosistu dējību un olu kvalitāti , jo paskaitot netālās saamniecības un to olu kvantumu ka saražo un pārdod tie varētu būt vismaz 10% no kopējā tirgus , ir taču par ko cīnīties ........
Ēdelweiss
Ē
Kas ir pec sa as būtibas tas PVD....???? Perversās Valdības Degenerati , kuri censās pārspet pat Leņina-Stalina laika komunistu izdomato un ieviesto bada sistēmu....lai lobētu lielo putnu un olu ražotāju intereses un piespiestu visus lietot to ražotos surogātus...
Saimnieks.
S
Lai tik PVD parādās uz MANAS zemes, man bise ir šaušanas gatavībā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas