Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Skola uzvar tiesā PVD par aizliegumu bērnus nodrošināt tikai ar veģetāru pārtiku

Ikšķiles Brīvā skola tiesā uzvarējusi Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) strīdā par tikai veģetāras pārtikas nodrošināšanu skolas audzēkņiem, vēsta TV3 ziņu raidījums.

Tiesā par labu mācību iestādei bijis fakts, ka skolas izvēli akceptējuši arī audzēkņu vecāki, parakstot vienošanos, ka skolā ir veģetāra un bioloģiska virtuve. Tiesa arī norādījusi, ka prasība ik nedēļu ēdināt bērnus ar 200 gramiem gaļas vai zivs nav pamatota un nav samērojama ar mērķi nodrošināt veselīgu uzturu.

Tikmēr PVD ģenerāldirektors Māris Balodis pauž, ka gadījumā, ja spriedums ir par to, ka skolās ir pieļaujams veģetārs uzturs, tad noteikumi, kas regulē ēdināšanu izglītības iestādēs, zaudē savu jēgu. Viņš gan solīja šajā jautājumā konsultēties ar Zemkopības ministriju un Veselības ministriju.

Skolas izvēli kritizē dietologs Andis Brēmanis, norādot, ka cilvēks ir visēdājs un, ja no ēdienkartes kaut ko apzināti sāk izņemt, tad pastāv varbūtība, ka kaut kā var arī pietrūkt.

Savukārt paši skolas audzēkņi, lai gan neko sliktu nesaka par to, ka skolā tiek pasniegts tikai veģetārs uzturs, atzīst, ka reizēm gribētu tomēr redzēt gaļu uz sava šķīvja. Bērni gan saprot, ka laba gaļa maksā dārgi.

LETA jau ziņoja, ka Ikšķiles Brīvā skola bija iesniegusi prasību administratīvajā tiesā, lai pārsūdzētu PVD ģenerāldirektores lēmumu par atteikšanos atcelt PVD inspektores protokolu daļā par gaļas un/vai zivju produktu neiekļaušanu Ikšķiles Brīvās skolas ēdienkartē.

Kā aģentūrai LETA skaidroja skolas administratīvā vadītāja Evija Rudzīte, skola nevēlas neko ieviest, tā vēlas, lai neliedz ēst veselīgu, sezonālu, bioloģiski sertificētu un veģetāru ēdienu skolā.

Ikšķiles Brīvās skolas vadītāja Kristīne Liberta uzsvērusi, ka veselīgu ēšanas paradumu veidošana un nostiprināšana ir veids, kā ilgtermiņā rūpēties par sabiedrības veselību, jo izmaksas slimnīcā ir 200 eiro dienā, veselīgas pusdienas maksā 2 eiro dienā. Ja bērniem būs veselīgi ēšanas paradumi, viņi tos nodos ģimenei un nākotnē arī paši savā ģimenē ēdīs veselīgi, viņiem mazāk vajadzēs ārstēties, un tas ir ieguvums visai sabiedrībai.

Top komentāri

Andron Mc
A
Apbrīnojams debīlisms. Visi kautko tiesājas un diskutē, bet ne1 nav ieminējies ka to gaļu jau var ēst arī vakariņās! Un brokastīs var kādu šķiņķa šķēlīti uz maizes uzlikt. Ja skolā ir lētāk ar veģetārām pusdienām, un bērni piekrīt - par ko kipiš? Tiesu noslogot kādam pajolītim sagribējās?
vecāks
v
Man šķiet, ka tā ir gan vecāku gan skolas brīva izvēle. Tās jau ir tikai pusdienas, ne jau visas bērna ēdienreizes. Mans bērns iet bērnudārzā, kur tiek dota tikai veģetāra pārtika. Mājās ir gaļa, kad grib tad ēd. Var mierīgi dzīvot neēdot gaļu. Mūsmājās sanāk ~1 ēdienreize ar gaļu reizi 2-3 dienās. Ja nu kāds tomēr baidās, ka kaut kas pietrūks, tad ar šādu apjomu pilnīgi pietiek. Pats nesen taisīju analīzes, visi B12 un dzelži normālā līmenī.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas