Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Vecumnieku novadā "šķūnīšu nodokli" atliek uz gadu

Bauskas, Iecavas, Rundāles un Vecumnieku novada iedzīvotājiem un uzņēmējiem 2012. gadā nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) par dzīvojamo namu palīgēkām nebūs jāmaksā, kaut arī ar 1. janvāri stājušies spēkā grozījumi likumā par nekustamā īpašuma nodokli, ziņo portāls _bauskasdzive.lv_.

Grozījumi likumā par NĪN dod lielākas tiesības pašvaldībām nodokļa objekta noteikšanā, piemēram, dzīvojamo māju palīgēku aplikšanā ar nodokli, izņēmums ir garāžas, par kurām NĪN būs jāmaksā.

Vecumniekos šī nodokļa, ko tautā sauc par "šķūnīšu nodokli", iekasēšanu domnieki gan atlikuši tikai uz gadu. Tā Bauskas Dzīvi informēja Līga Krēmere, vietējās pašvaldības domes sekretāre. Ļaudīm jāņem vērā, ka nodokļa piemērošana atlikta tikai pagaidām un šogad jāsakārto īpašumtiesības, kā arī jānokārto to palīgēku, kuras faktiski neeksistē, noņemšana no uzskaites.

Lauksaimnieks Mārtiņš Mediņš no Vecumnieku novada Bārbeles pagasta šī nodokļa piemērošanu komentēja šādi: "Iepriecinoši tas nav. Jaunais nodoklis ir aktuāls ne tikai uzņēmējiem, bet visiem lauku iedzīvotājiem. Tā ir laucinieku izģērbšana, pilsētās šķūnīšu ir ļoti maz. Līdz ar to vairākums maksātāju būs lauku apvidos dzīvojošie. Valsts ir ķērusies pie vismazāk nodrošinātajiem iedzīvotājiem. Ar nodokli vajadzēja aplikt bagātnieku lielās būves un mājas. Protams, tās ir reģistrētas ofšoros, grūti ķerties klāt īpašniekiem."

Cilvēki šķūnīšus izmanto malkas glabāšanai, jo ne visiem ir centrālā apkure. Lauku uzņēmēji saimniecības ēkās ražo lauksaimniecības produkciju, glabā tehniku un ierīces. Turot šajās būvēs ražu, ļaudis nodrošina sev iztiku. Tās ir lauku ražotāju palīgēkas. Portāls vēsta, ka šādi ar jauno nodokli tiek apgrūtināta ražošana laukos. Te arī infrastruktūra ir sliktāka nekā pilsētā, piemēram, ceļu ziņā, līdz ar to izdevumu tāpat esot vairāk, vēsta bauskasdzive.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas