Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vēja dēļ ugunsgrēks Ādažu poligonā atsācies ar jaunu sparu

Pirmdien uz laiku bija izdevies lokalizēt ugunsgrēku, kas svētdien izcēlās Ādažu poligonā, taču pievakarē, vējam pieņemoties spēkā, liesmas tomēr atsāka izplatīties.

Ugunsgrēka likvidācijas darbos piedalās gan VMD transports, gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) operatīvie transportlīdzekļi, kā arī iesaistījušies Nacionālie bruņotie spēki (NBS) un dzēšana notiek arī no gaisa ar NBS helikopteri, kurš vienā reizē speciālā maisā var uzņemt aptuveni trīs tonnas ūdens.

Meža ugunsgrēka dzēšanas darbs tiek organizēts vairākās maiņās. Patlaban nav iespējams pateikt, cik ilgi dzēšanas darbi turpināsies, jo tas būs atkarīgs arī no laika apstākļiem.

Kamēr notiek dzēšanas darbi poligonā, ir pārtraukta šaušana ar kaujas munīciju. Pašlaik pieejamā informācija liecina, ka nedz celtnes, nedz cita veida poligona infrastruktūra ugunsgrēkā nav bojāta.

"Šobrīd galvenais ir apturēt ugunsgrēka tālāko izplatīšanos un to nodzēst. Cik un kas ir dedzis - to varēs pateikt tikai pēc ugunsgrēka pilnīgas apdzēšanas. Tiklīdz ugunsgrēks būs apdzēsts, teritorija tiks apsekota un novērtētas ugunsgrēka sekas," uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), kurš pirmdien apmeklēja uguns postīto poligonu.

Ugunsgrēka rašanās cēloņi tiek noskaidroti, bet AM jau zināja teikt, ka tie neesot saistīti ar sestdien militāro mācību Swift Response laikā aizdegušos militāro transportu.

Ādažu poligons, kas ir izvietots Ādažu un Sējas novadu administratīvajās teritorijās, Latvijā ir vienīgā plašā militāro mācību teritorija, kur mācības norisinās jau 90 gadus. Poligona teritorija aizņem vairāk nekā 13 tūkstošus hektāru, un tas ir ne tikai lielākais poligons Baltijas valstīs, bet arī unikāla treniņu vieta, jo mācību laikā grūtības rada mežains apvidus, kas traucē redzamību un šāviņa mērķa sasniegšanu. Ādažu poligons ir unikāla teritorija, kas kalpo par pierādījumu, ka militārās mācības iespējas apvienot ar dabas aizsardzību. Regulāras aktivitātes, ko nodrošina militārās mācības, rada un uztur īpašus biotopus, kas ir mājvieta retām un aizsargājamām bezmugurkaulnieku un putnu sugu sugām.

Ādažu militārais poligons ir ne tikai Latvijas armijas mācību vieta, bet arī teritorija ar Eiropā aizsargājamām dabas vērtībām, kas iekļauta Eiropas Savienības vienotajā Natura 2000 aizsargājamo teritoriju tīklā. Gandrīz 80 procenti no Ādažu militārā poligona atrodas īpaši aizsargājamā ainavu apvidus Ādaži teritorijā. Teritorijā ir sastopamas daudzveidīgas dabas vērtības, arī īpaši aizsargājami biotopi. Daļa no biotopiem ir veidojušies traucējumu, tostarp ugunsgrēku rezultātā. Piemēram, ugunsgrēki ir labvēlīgi gan jaunu virsāju izveidei, gan veco virsāju apsaimniekošanai, kā arī boreālajiem mežiem un mežainām kāpām.

Šobrīd tiek īstenots Eiropas Savienības LIFE+ programmas projekts Putni Ādažos, kura ietvaros arī tika veikta Rampas purva hidroloģiskā režīma atjaunošana 500 hektāru platībā. Hidroloģiskā režīma atjaunošana samazina ugunsgrēka izplatības risku.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

māris
m
Vai tik tur savu roku (spičku) nav pielikuši krimnaši. Kaut kā mistiski deg un deg.
tač
t
viņi tiek apmācīti dot okupantiem pa šņukuri nevis kūlas dzēst , tam ir domāti ugunsdzēsēji .
Trollis JT
T
Es, dzimis un audzis CCCP, ar lielām grūtībām sevi piespiežu sevi pozitīvi domāt par militāristiem. Nu, lūk, atkal... ja visi daudzie mūsu aizstāvji nevar nodzēst vienu vidēja lieluma ugunsgrēku... !?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas