Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ventspilī vienu dienu izmēģinās Latvijā pirmā liela mēroga vakcinācijas pret Covid-19 punkta darbību

Otrdien, 30.martā, Ventspilī izmēģinājuma režīmā vienu dienu tiks atvērts pirmais liela mēroga vakcinācijas pret Covid-19 punkts Latvijā, portālu Diena.lv informēja Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas sabiedrisko attiecību vadītāja Linda Rudzroga.

Tā mērķis būs pārbaudīt masu vakcinācijas procesu darbībā, lai iegūtās atziņas noderētu arī pārējiem 22 liela mēroga vakcinācijas punktiem visa Latvijā, kas gatavi sākt pilnvērtīgu iedzīvotāju vakcinācijas procesu pret Covid-19, tiklīdz Latvijā ir saņemts atbilstošs vakcīnu daudzums.

Rudzroga stāstīja, ka liela mēroga vakcinācijas punktu Ventspilī, sporta namā "Centrs" Brīvības ielā 14, iekārtojusi Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca. Vakcinācijas jauda šajā punktā ir vairāk nekā 1000 personu dienā.

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca arī jau saņēmusi Veselības inspekcijas atzinumu, ka iekārtotais vakcinācijas punkts atbilst visām prasībām, lai tas varētu nekavējoties uzsākt darbu.

30.martā plānots vakcinācijas punkta darbības izmēģinājums, kura laikā tiks testēta pacientu plūsma, vakcinācijas procesa raita norise, epidemioloģisko prasību nodrošināšana un citas procesa detaļas, sacīja slimnīcas pārstāve.

Vakcinācijas centra darbība tiks filmēta un analizēta, lai iegūtās atziņas un uzfilmēto mācību materiālu varētu nodot citiem liela mēroga vakcinācijas punktiem.

"Aprīlī visā Latvijā darbu būs gatavi sākt liela mēroga vakcinācijas centri. Paldies Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai, kas kalpos kā piemērs citiem vakcinācijas centriem. Mūsu vakcinācijas jauda būs pietiekama, lai sasniegtu izvirzīto mērķi - līdz vasaras beigām vakcinētu 70% Latvijas pieaugušo. Tikmēr Eiropā iestājamies par vakcīnu nevienlīdzības novēršanu. Ražotāju saistību neizpilde nav pieļaujama," uzsvēra veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis atzina, ka Kurzemes reģionam jābūt augstākajā gatavībā sākt masu vakcināciju brīdī, kad būs pieejamas vakcīnas. "Tāpēc liela mēroga vakcinācijas centra izveidi, negaidot norādījumus, sākām jau pagājušā gada nogalē. Esam gandarīti, ka mūsu piemērs varētu palīdzēt arī citiem vakcinācijas punktiem Latvijā organizēt raitu vakcinācijas procesu," sacīja Lācis.

Viņš piebilda, ka ir pilnībā gatavi sākt masu vakcinācijas fāzi, taču tās sekmīga norise būs atkarīga no vakcīnu pieejamības un, kas ir ne mazāk būtiski, iedzīvotāju gatavības vakcinēties.

"Ventspils pilsētas pašvaldība aktīvi iesaistās plānošanas procesā, lai ventspilniekiem un reģiona iedzīvotājiem, kuri to vēlas, tiktu nodrošināta iespēja vakcinēties," informēja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieks sadarbības jautājumos Guntis Blumbergs ("Latvijai un Ventspilij"), vienlaikus paužot atzinību Ventspils slimnīcai par kvalitatīvu un profesionālu procesa organizēšanu.

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca kopš pagājuša gada nogales ir sadarbojusies ar Ventspils pašvaldību, meklējot iespējamā vakcinācijas punkta atrašanās vietu, plānojot vakcinācijas punkta jaudas un slimnīcas iespējas to nodrošināt. Vienlaikus ar vietas izvēli, tika sākta arī plāna izstrāde, nepieciešamā aprīkojuma apzināšana, iepirkuma procedūru organizēšana un komandas sagatavošana.

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca arī līdz šim aktīvi iesaistījusies vakcinācijas pret Covid-19 procesā, proti, sagatavotas profesionālas speciālistu komandas, izveidoti vakcinācijas kabineti Ventspilī, Talsos un Kuldīgā, kā arī nodrošināta prasībām atbilstoša izbraukuma vakcinācija. Pēc slimnīcas iniciatīvas operatīvi veikta arī 12 Ziemeļkurzemes Sociālo aprūpes centru klientu un darbinieku vakcinācija, savukārt šobrīd ar jau pieredzējušām izbraukuma vakcinācijas komandām ir gatavība izbraukuma vakcināciju veikt uzņēmumos un doties pie klientiem ar pārvietošanās grūtībām. Papildus slimnīca arī šobrīd prognozē dažādus vakcinācijas scenārijus un meklē iespējamos risinājumus. Kā piemēru Lācis minēja pašlaik iegādāto zemas temperatūras ledusskapi, lai būtu iespējams uzglabāt visu Latvijā pieejamo vakcīnu veidus.

Kā vēstīts, līdz šim jau veikti organizatoriskie priekšdarbi, lai aprīļa sākumā atklāšanas gatavībā būtu divi lielie vakcinācijas centri Rīgā un 12 liela mēroga vakcinācijas punkti, kas iekārtoti ar Rīgas pašvaldības atbalstu, kā arī deviņi vakcinācijas punkti Latvijas lielākajās pilsētās, proti, Ventspilī, Liepājā, Jelgavā, Jūrmalā, Cēsīs, Valmierā, Jēkabpilī, Rēzeknē un Daugavpilī. Plānots, ka liela mēroga vakcinācijas centri pilnvērtīgu darbību sāks brīdī, kad Latvijā būs pietiekošā skaitā vakcīnas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas