Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Zem vētras nogāzta koka nedēļas sākumā Sventes pagastā gājis bojā vīrietis

Zem vētras nogāzta koka nedēļas sākumā Sventes pagastā gājis bojā 50 gadus vecs vīrietis, aģentūra LETA noskaidroja Augšdaugavas novada pašvaldībā.

Pēc pirmdien postošās vētras Augšdaugavas novadā kopumā tika saņemti 18 izsaukumi.

Augšdaugavas novadā vētra un krusa vislielākos postījumus nodarījusi Sēlijas daļā. Stihijas epicentrs atradies tieši Kalkūnes pagastā Raiņa mājas Berķenelē teritorijā un tās apkaimē. Pamatīgi cietusi muzeja ēka, kuras mansarda stāvā krusa izsitusi visus logus un lietus nopludinājis telpas. No krusas cietis arī nesen renovētās klēts jumts, kuram nodarīto postījumu pašvaldība lūgs izvērtēt ekspertiem.

Krusa nocirtusi lapas un zarus kokiem muzeja parkā. Tāpēc šodien no plkst.11 notiek talka, kurā ir iespējams piedalīties.

Kalkūnes pagastā cietušas arī vairākas privātmājas un mazdārziņu kooperatīvs "Celtnieks", kur krusas rezultātā izsisti logi, sadragāti māju jumti un siltumnīcas, kā arī noslaucīti dārzu stādījumi. Kooperatīvā ir konstatētas vairāk kā 100 mājas, kurās izpostīti jumti.

Visā novada teritorijā vētra salauzusi vai izgāzusi ar saknēm 98 kokus, daļa no tiem, kas bija uzkrituši ceļiem, tika novākti jau tās pašas dienas vakarā, bet daudzviet seku novēršanas darbi vēl turpinās.

Sventes pagastā ir gan sagāzti koki, gan lietus izskalota un vētras pabojāta ceļu infrastruktūra pie skolas un tūrisma takām. Šēderes pagasta kultūras namā bojāts jumts, nodarot lielu kaitējumu bibliotēkas grāmatu krājumam.

Novada pagastu pārvaldēm ir uzdots apsekot kokus pie skolām un pašvaldības iestādēm, izvērtēt to stāvokli, lai novērstu negadījumus turpmāk. Pašvaldības izpilddirektors Pēteris Dzalbe uzskata, ka atbildība par vētras izgāztajiem kokiem jāuzņemas arī dabas aizsardzības institūcijām, kas neļauj izzāģēt daudzus bīstamus kokus, jo vēlāk tie vētrās tiek izgāzti, apdraudot cilvēku dzīvību un īpašumus.

Pagaidām pašvaldībā ir vērsušies tikai vasarnīcu kooperatīvi un privātmāju iedzīvotāji. Kooperatīvā "Ļubiste" koks uzkritis uz vadiem, pārraujot vietējo elektrolīniju, līdzīgas problēmas ir vasarnīcu kooperatīvā Medumos. Pēc iedzīvotāju pieprasījuma pašvaldība palīdzēs novērst šīs vētras sekas, kā arī sniegs atbalstu vasarnīcu kooperatīvam Kalkūnē izvest visus atkritumus, kas radušies vētras rezultātā. Informācija par zaudējumiem novadā vēl tiks apkopota.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas