Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Nelaidīs Ašeradenu uz Saeimu, kamēr nebūs pārliecinoša pēcteča

Vienotības glābšanas plāns var kavēties

Vienotības līderis Arvils Ašeradens kā pieredzējis uzņēmējs ir uzlicis visas likmes uz Vienotību 13. Saeimā, uzskata Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens. "Tas liecina par viņa pārliecību, ka Vienotībai ir izredzes," Dienai sacīja politologs, vērtējot Ašeradena lēmumu aiziet no ekonomikas ministra un premjera biedra amata, lai kā Saeimas frakcijas vadītājs konsolidētu un sagatavotu partiju Saeimas vēlēšanām.

Taču Vienotības glābšanas plāns un Ašeradena cerība pārņemt no Solvitas Āboltiņas Vienotības frakcijas vadību jau budžeta projekta izskatīšanas laikā var kavēties.

Premjers Māris Kučinskis (ZZS) ceturtdien nebija noskaņots pieņemt Ašeradena demisiju, kamēr Vienotība viņa vietā nebūs piedāvājusi pārliecinošu kandidātu, kas varēs nodrošināt pēctecību ministrijā. Ašeradens Dienai sacīja, ka tiek izvērtētas trīs potenciālo ministru kandidatūras, par kurām valde lemšot pirmdien. Šo cilvēku uzvārdi netiek atklāti, bet neoficiāli ir izskanējuši vairāk nekā trīs iespējamie pretendenti. Viņu vidū ir arī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica, Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa, kā arī Rīgas domnieks Vilnis Ķirsis. Taču, ja kandidāta saskaņošanas process ieilgs, iespējams, par ministru kļūs kāds līdz šim publiski nenosaukts cilvēks.

Trešdienas vakarā Ašeradens Dienai apstiprināja, ka valde atbalstīja viņa lēmumu, kura pamatā ir trīs iemesli. Valdībā ir beigusies valsts budžeta sagatavošana un tagad to vērtēs Saeimā. Tāpēc ir svarīgi nodrošināt tā pieņemšanu parlamentā. Vienotība sastāvot no vairākiem strāvojumiem, kuri esot jākonsolidē. Vienotības frakcijā ir 22 deputāti, no kuriem puse nav partijas biedri – četri deputāti pārstāv reģionālās partijas, četri ir pārgājuši uz Kustību Par, bet Dzintars Zaķis, Veiko Spolītis un kopš ceturtdienas arī Anrijs Matīss izstājušies no partijas, paliekot frakcijā. Pārējo 11 deputātu vidū neatradās spēcīgs frakcijas vadītāja kandidāts. Partijas priekšsēža vietnieks Ainars Latkovskis vada Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisiju, tāpēc nevēlas uzņemties vēl šo posteni. Inese Lībiņa-Egnere ir Saeimas priekšsēdes biedre un minēta arī kā kandidāte uz Nacionālās drošības komisijas vadītājas amatu, kurā tagad ir Āboltiņa. Pretendentu sarakstā bija arī Hosams Abu Meri, bet par viņu valde nav izšķīrusies.

"Drīzumā sāksies Saeimas vēlēšanu laiks. Vienotībai šis starts ir ļoti svarīgs. Lai cik interesants būtu ministra darbs, mans uzdevums ir nodrošināt partijai labu startu vēlēšanās," sacīja Ašeradens. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 13. oktobra, numurā!

Top komentāri

Schneider
S
Perspektīvā Ārlietu ministrijas darbiniece Vienotību nogremdēja jau tajā brīdī, kad pa šķirbu, kā žurka, ieblēdījās Saeimā. Cik var atgremot tā politiskā līķa slimības vēsturi, ja sen jau ir nopublicēts slēdziens par nāves cēloni!
MM
M
Aiziešana budžeta pieņemšanas laikā ir slikta izvēle. Raisās aizdomas un spekulācijas, ka ir savārītas tādas ziepes budžetā, ka veicīgi jābēg. Fail.
Solvita! Paliec savā vietā,
S
es palikšu savā. Tavs Arvils!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas