Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Āboltiņa: Saeimas matemātika neļauj ievēlēt kādu no koalīcijas Valsts prezidenta kandidātiem

Pašlaik parlamenta "matemātika" neļauj ievēlēt kādu no koalīcijas Valsts prezidenta kandidātiem pirmajā kārtā, žurnālistiem sacīja Vienotības līdere Solvita Āboltiņa.

Politiķe sacīja, ka publiskajā telpā tiek pārmesta "parlamenta matemātika", taču Vienotībai kopā ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) parlamentā ir 44 balsis, bet Vienotībai kopumā ar Nacionālo apvienību (NA) - 40 balsis. "Tā matemātika pašlaik neļauj ievēlēt kādu no koalīcijas kandidātiem," piebilda Āboltiņa.

Vienotības frakcija uzklausīs abus Valsts prezidenta amata kandidātus - aizsardzības ministru Raimondu Vējoni (ZZS) un tiesību ekspertu Egilu Levitu, un deputāti izdarīs savu izvēli, par ko balsos. Savu izvēli Vienotības deputāti darīs zināmu pirms balsojuma, uzsvēra Āboltiņa. Ja pēc pirmās kārtas paliks viens no šiem kandidātiem, visa Vienotības frakcija balsošot par viņu.

Komentējot NA lēmumu virzīt šim amatam Levitu, politiķe norādīja, ka tas nozīmē, ka koalīcijai būs divi kandidāti, un tā nav laba tendence. Līdz ar to "dažiem jāatzīstas, ka viņi ir mānījuši sabiedrību", jo trīs frakciju vadītāji ilgstoši teica, ka koalīcijas prioritāte ir vienoties par vienu kandidātu prezidenta amatam, uzskata Āboltiņa.

Pēc viņas domām, šajā situācijā iestājas "dažu politologu minētā dubultmorāle", jo, visticamāk, pirmajā kārtā prezidents netiks ievēlēts, bet otrajā kārtā viņš tiks ievēlēts ar opozīcijas balsīm.

Āboltiņa pašreizējo situāciju raksturoja kā "diezgan neglītu spēli" un "dīvainu iestudētu spēli". Taujāta par "iestudējuma autoru", Vienotības līdere norādīja, ka tie ir "cilvēki, kas ietekmē politiku".

Politiķe atzina, ka līdz ar Levita izvirzīšanu Vējoņa izredzes ir sarukušas. Viņa arī akcentēja, ka Vienotība joprojām neplāno virzīt savu kandidātu un partija šādi rīkojas "stabilitātes vārdā".

Kā ziņots, ZZS pirmdien kā savu kandidātu Valsts prezidenta amatam nolēma virzīt Vējoni. Atbalstu Vējonim pauda arī Vienotība.

Savukārt nacionālā apvienība šodien atbalstīja Levita virzīšanu Valsts prezidenta amatam, aicinot arī citus parlamenta deputātus pievienoties viņiem. Levita nominēšanu plāno atbalstīt arī atsevišķi opozīcijas deputāti, piemēram, Ringolds Balodis (NSL), kā arī "Vienotības" deputāti, piemēram, Lolita Čigāne.

Kā iepriekš vēstīts, vienlaikus daži politiķi šaubās, vai Vējonim ir pašas ZZS vienprātīgs atbalsts. Tāpat tiek izteiktas šaubas, vai Vējonis varētu iegūt vismaz 51 balsi, jo balsojums par Valsts prezidenta kandidātiem ir aizklāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas