Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Advokāts: Krasovickis un Kargins var atgūt banku, ja nesaņems procentus

Bijušie _Parex _akcionāri Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis iebilst pret finanšu ministra Einara Repšes (JL) virzītajiem grozījumiem Kredītiestāžu likumā, kas radītu tiesisku pamatu nemaksāt peļņu no bankā noguldītajiem noguldījumiem. Viņu viedokli paudis advokāts Uģis Grūbe.

Ja konkrētie Kredītiestāžu likuma un Pārejas noteikumu grozījumi tiks pieņemti un attiecināti uz AS "Parex banku" un tās bijušajiem akcionāriem, šādas valsts vienpusējās atkāpšanās dēļ būs pietiekams pamats ieteikt bijušajiem akcionāriem prasīt visa Ieguldījuma līgums atzīšanu par spēkā neesošu un sākotnējā stāvokļa atjaunošanu, proti, ka V.Kargina un V.Krasovicka kungi atgūst pirms gada valstij pārdotās akcijas, secinājis advokāts. Tāpat būs pietiekams pamats prasīt no valsts zaudējumu atlīdzību, paziņo U.Grūpe.

Ja tos pieņems, šie grozījumus vērtēs kā valsts veiktus vienpusējus grozījumus 2008.gada 10.novembrī parakstītajā Ieguldījuma līgumā par AS "Parex banka" pārņemšanu.

"Viena no šā Ieguldījuma līguma pusēm ir valsts, un ar minētajiem grozījumiem likumā attiecībā pret AS "Parex banka" bijušajiem akcionāriem, valsts, tiesa, diezgan neparastā, parastajai līgumu praksei netipiskā ceļā, taču faktiski tomēr groza šo līgumu, cenšoties panākt jau citādas juridiskās sekas nekā bija paredzētas pašā līgumā. Juridiski tas nepārprotami traktējams kā valsts vienpusēja atkāpšanās no Ieguldījuma līguma," uzskata U. Grūbe.

Ja lieta nonāks tiesā, jo īpaši jau starptautiskā tiesā, tur visas valsts institūcijas šā jautājuma kontekstā, visticamāk, aptversies ar vienu apzīmējumu "Latvijas valsts", jo īpaši, ņemot vērā, ka attiecīgo Kredītiestāžu likuma un Pārejas noteikumu grozījumu autors un iniciators ir Finanšu ministrs, kas ir parakstījis arī pašu Ieguldījuma līgumu, skaidro U. Grūbe.

Jau vēstīts, ka finanšu ministra Einara Repšes iesniegtie grozījumi Saeimā paredz, ka valsts atbalstu saņēmušām bankām laika posmā no lēmuma pieņemšanas par valsts atbalsta piešķiršanu līdz atbalsta sniegšanas izbeigšanas dienai ir aizliegts izmaksāt saskaņā ar pakārtotajām saistībām aizdotos līdzekļus, kā arī aprēķināt, uzkrāt un izmaksāt par tām procentus un cita veida atlīdzību. Grozījumus paredzēts attiecināt arī uz Parex banku.

Dienas rīcībā esošā informācija liecina, ka Valsts kontroles revīzijas ziņojumā par Parex pārņemšanu teikts, ka bijušajiem akcionāriem tiešie un netieši noguldījumi Parex bankā veido 14 miljonus katram, bet procentu maksājumos viņi vidēji mēnesī saņem 380 000 latu. Laikrakstam Dienas Bizness gan bijušie akcionāri noliedz, ka viņi ik mēnesi no depozītiem saņemot virs 300 tūkstošiem latu, bet atklāt īsto summu nevarot, jo tā ir konfidenciāla informācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Kā nemaksāt procentus bijušajiem Parex īpašniekiem, Saeimā cer skatīt jau 15.oktobrī

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas