Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Analīze: novados ietekmi saglabā līdzšinējie līderi

Pirmie provizoriskie vēlēšanu rezultāti parāda, ka vēlētāji tomēr uzticas daudziem līdzšinējiem pašvaldību vadītājiem — vēl jo vairāk, ja viņi nepārstāv nevienu no lielajām varas partijām. Vēlēšanās uzvarējušas visas pieredzējušās reģionālās partijas — Ogres novada priekšsēža Edvīna Bartkeviča vadītā partija Ogres novadam tāda paša nosaukuma novadā, Tukuma pilsētai un novadam, kuras priekšsēdis ir Juris Šulcs, ieguvusi vairākumu Tukuma novadā.

Arī Liepājā un Ventspilī uzvarēja šo pilsētu mēru pārstāvētās reģionālās partijas — Ulda Seska vadītā Liepājas partija un _Latvijai un Ventspilij_, kuras priekšsēdis ir Aivars Lembergs.

Ar panākumiem mēri ir startējuši arī zem savu partiju karogiem — piemēram, Smiltenes mērs Ainārs Mežulis (LPP/LC) Smiltenes novadā, Rūjienas mērs Guntis Gladkins Rūjienas novadā, kurā par Jauno laiku nobalsoja 66,60%. Tajā pašā laikā Rēzeknē, kuru vada Tautas partijas mērs Juris Guntis Vjakse, par Tautas partiju nobalsojuši 6,85%, bet vēlēšanās uzvarējušais Saskaņas centrs ir ieguvis 43,51% balsu. TP savas pozīcijas ir zaudējusi arī Dagdas novadā, kuru vada tās biedrs Viktors Stikuts — šajā novadā arī uzvarējusi Zaļo un Zemnieku savienība. Taču Valmieras, Valkas, Kuldīgas un vēl vairākus novadus TP ir visas izredzes vadīt arī turpmāk.

Edgara Jansona vadītās partijas Demokrāti.lv panākumi Skrundas novada domes vēlēšanās, iegūstot 43,9% balsu, skaidrojami ar to, ka zem šīs partijas karoga vēlēšanās startēja Skrundas domes priekšsēdētāja Nellija Kleinberga ar savu komandu. N.Kleinberga ir arī Latvijas Pilsētu savienības priekšsēdētāja. Līdz pērnā gada novembrim viņa nebija nevienā partijā, bet tad iestājās toreizējā premjera Ivara Godmaņa vadītajā LPP/LC, no kuras izstājās šā gada pavasarī. N.Kleinberga pirms vēlēšanām Dienai atzina, ka vairs nevienā partijā nestāsies, bet tā kā vēlēšanās sarakstus varēja pieteikt tikai partijas, viņa pieņēmusi Demokrāti.lv piedāvājumu savu komandu pieteikt zem šīs partijas nosaukuma.

Pilsoniskās savienības pārliecinošais starts Jaunjelgavas novadā, kurā par PS nobalsojuši vairāk nekā 40% vēlētāju, ir apliecinājums tam, ka pagastu vadītāju iekļaušana sarakstos attaisnojas. PS sarakstā kandidē Aizkraukles rajona padomes izpilddirektors Guntis Libeks, kas pārnāca no TB/LNNK, kā arī Daudzeses, Sērenes, Sunākstes pagastu vadītāji, vairāku skolu pārstāvji.

Gulbenes novada domes vēlēšanās ar ļoti līdzīgu rezultātu — nedaudz vairāk kā 28% balsu — startēja sīvākās sāncenses Tautas partija, kuras biedrs Nikolajs Stepanovs ir Gulbenes pilsētas domes priekšsēdis, un Zaļo un Zemnieku savienība, kas savukārt ir plaši pārstāvēta novadā iekļautajos pagastos. Neoficiāli zināms, ka ZZS pārliecinošas uzvaras gadījumā būtu gatava uzņemties arī novada vadību, priekšsēža amatam deleģējot Daukstu pagasta vadītāju Sandru Dulbinsku.

Zaļo un Zemnieku savienība apdraud Tautas partijas pozīcijas arī Dobeles novadā, kurā par ZZS nobalsojuši 29,57%, bet TP ieguvusi tikai trešo labāko rezultātu — 14,41% aiz Jaunā laika, kuru atbalstījuši 23,23%. Dobeles mērs Andris Elksnītis (TP) pirms vēlēšanām, lūgts vērtēt savas izredzes saglabāt amatu, Dienai sacīja, ka, neatkarīgi no tā, kurš uzvarēs vēlēšanās, Dobelē ZZS un TP esot sadarbības pieredze un abas partijas arī turpmāk strādāšot kopā. Līdzīga situācija varētu būt vēl vairākās pašvaldībās. Krāslavas novadā, kurā ZZS saraksta līderis ir Saeimas deputāts Gunārs Upenieks, zaļie zemnieki vieni ieguvuši vairākumu. TP, kas ir saņēmusi iekļūšanai domē nepieciešamo atbalstu, jau pirms vēlēšanām bija piekāpusies ZZS pārspēka priekšā un piekritusi strādāt šīs partijas mēra vadībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas