Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Antra Sakne par ministra amatu un darbu

Antru Sakni, kura Pilsoniskā Savienība izvirzījusi veselības ministra amatam, paudusi savu redzējumu par veicamo šajā nozarē. Tiesa, pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski, viņš bija piesardzīgs par atbalstu A.Saknes kandidatūrai. A.Sakne uzskata, ka, izlīdzinot veselības aprūpes pakalpojumu tarifus, iespējams nodrošināt efektīvu menedžmentu veselības aprūpes nozarē.

"Pēdējā laikā man bieži vaicā – ko gribi darīt un ko jaunu esi izdomājusi?

Godīgi varu atbildēt, ka gribu tik vien, kā godīgi darīt darbu, lai veselības aprūpei domātā nauda tur arī nonāktu. Gribu, lai valsts budžeta nauda tiktu skaitīta tik pat rūpīgi, kā katrs no mums skaita savējo, bieži vien grūti pelnīto naudu. Un nekas jauns nav jāizdomā, vienkārši, nonākot amatā, jābeidz domāt tikai par sevi un savējiem.

Latvijā tūkstošiem cilvēku, kuri nevar aiziet pie ārsta, jo nav naudas un ilgi jāgaida rindā pie ārsta, viņu slimības tiek ielaistas un to ārstēšana pēc tam maksā dārgāk un cilvēki zaudē darba spējas.

Vairāk kā 400 miljoni, gandrīz pusmiljards, tiek piešķirti veselības aprūpei un Latvijā ir zinošākie un labākie speciālisti, bet viņu algas ir niecīgas.

Pacientu ārstēšanai nepietiek naudas, bet tajā pašā laikā notiek negodīgi iepirkumi, ir korumpēti ierēdņi, aprūpei domātā nauda aizplūst garām veselības aprūpes iestādēm. Pacientiem naudas nepietiek, arī veselības aprūpes speciālistiem algas ir mazas, bet viņi par spīti notiekošajam turpina savu darbu un cīnās par cilvēku dzīvībām.

Es ticu, ka var veselības aprūpi padarīt lētāku un pieejamāku, liekot par pienākumu ierēdņiem iestādes vadīt kā savas personīgās mājas, kad tiek skaitīts katrs lats – pārtraucot naudas izšķērdēšanu, saucot pie atbildības mantkārīgos, liekot kvalitāti par galveno kritēriju samaksai par veselības aprūpes pakalpojumu.

Es esmu par to, lai pārtrauktu veselības aprūpē neefektīvu saimniekošanu un izzagšanu, saucot pie atbildības naudas šķērdētājus.

Es esmu par to, lai veselības aprūpe būtu pacientu interesēm, nevis privātās  kabatām.

Situācijā, kad ir samazināts finansējums veselības aprūpei, veselības iestādēm ir jāpiedāvā pilnīgi skaidri un nepārprotami finansēšanas un norēķinu principi. Pieredze rāda, ka pašreizējie spēkā esošie noteikumi ir pārāk sarežģīti un specifiski, lai visas ieinteresētās puses – pacienti, veselības aprūpes speciālisti un menedžeri, izprastu visus tajos paredzētos nosacījumus. Veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanas posmā netiek ievērots princips "nauda seko pacientam", bet ir ačgārns princips: "pacients seko naudai".

Mani mērķi veselības aprūpes sistēmā ir: novērst naudas izšķērdēšanu veselības aprūpes sistēmā, nodrošinot stingru  iepirkumu uzraudzību pār iestādēm, novēršot iestāžu lobiju, neracionālu un neefektīvu saimniekošanu,  tādējādi ietaupot  vairākus desmitus miljonus.

Izlīdzinot veselības aprūpes pakalpojumu tarifus, iespējams nodrošināt efektīvu menedžmentu.

Veselības aprūpes sistēmā nepieciešams veicināt privātās veselības aprūpes partneru līdztiesību, tādējādi  nodrošinot godīgu valsts finansēto un privāto veselības pakalpojumu sniedzēju konkurenci veselības aprūpes tirgū.

Veselības aprūpes sistēmā neatliekamai palīdzībai jābūt prioritātei, taču tik pat būtiska ir arī primārā aprūpe, jo tai nepieciešamas mazākās izmaksa, nekā ielaisto slimību ārstēšanai stacionārā pēc tam.

Saistībā ar pašreizējo sociālo situāciju arvien straujāk pieaug trūcīgo iedzīvotāju skaits,  tādēļ neapšaubāmi jāturpina veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības nodrošināšana trūcīgiem iedzīvotājiem."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas