Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Apstiprināts Valdības rīcības plāns; prioritātes – stabila ekonomika, intereses ES un demogrāfija

Otrdien valdības sēdē tika apstiprināts Valdības rīcības plāns, portālu Diena.lv informēja Ministru prezidenta pārstāvis Mārtiņš Panke.

Plāns tika izstrādāts kopā ar nevalstiskajām organizācijām un kopumā paredz 645 pasākumus, lai sasniegtu mērķus sešās valdības deklarācijā noteiktajās darbības jomās – cilvēkkapitāls, inovatīva un efektīva ekonomika, efektīva teritoriju pārvaldība, pārvaldība, kultūrtelpa un Latvija pasaulē.

"Kā būtiskākos valdības veicamos darbus vēlos uzsvērt stabilas, prognozējamas un investīcijām pievilcīgas uzņēmējdarbības vides nodrošināšanu, Latvijas interešu aizstāvēšanu nākamā ES daudzgadu budžeta 2014.-2020. gadam sagatavošanā, kā arī pasākumus demogrāfiskās situācijas uzlabošanai," sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Līdz 1. jūlijam valdība apņēmusies sagatavot nodokļu politikas stratēģiju, sniedzot uzņēmējiem un iedzīvotājiem skaidru priekšstatu par plānotajām nodokļu izmaiņām, tostarp darbaspēka nodokļu samazināšanu sākot ar 2013. gadu. Valdība turpinās samazināt administratīvo slogu, paplašināt e-pakalpojumu klāstu un strādāt gan pie investīciju piesaistes, gan Latvijas uzņēmumu eksporta veicināšanas, lai veidotos aizvien jaunas darba vietas un pieaugtu uzņēmumu un iedzīvotāju ienākumi.

Plāns paredz, ka ES nākamajā daudzgadu budžetā 2014.-2020. gadam valdībai jāpanāk taisnīgāka pieeja lauksaimniecības tiešmaksājumu sadalē, novēršot pašreizējo situāciju, kad Latvijas lauksaimnieki saņem vismazāko tiešmaksājumu apjomu. Tāpat jāpanāk, lai Latvijai nākamajā daudzgadu budžetā pieejams pietiekami liels finansējums kohēzijas projektiem, kas paātrinās Latvijas tuvošanos citu ES valstu līmenim. Savukārt demogrāfijas jomā steidzamākie uzdevumi ir uzlabot bērnudārzu pieejamību, kā arī ieviest valsts apmaksātu neauglības ārstēšanu.

Tāpat svarīgāko valdības uzdevumu lokā ir valsts kapitālsabiedrību pārvaldības uzlabošana, lai palielinātu valsts ieguvumus no tās īpašumā esošajiem uzņēmumiem, kā arī efektīvi un caurredzami organizētu to pārvaldību. Īpašu uzmanību valdība pievērsīs arī reģionu attīstības veicināšanai, tostarp arī Latgales reģiona izaugsmei. Plānojot ES fondu investīcijas katram reģionam jāparedz noteiktas kvotas, Latgalei paredzot augstāku atbalstu un nodrošinot finansējumu reģionam būtisko projektu īstenošanai.

Nozīmīgs uzsvars Valdības rīcības plānā likts arī uz tiesu darba pilnveidošanu, modernizējot tiesu aprīkojumu, saīsinot lietu izskatīšanas termiņus un pārskatot pārsūdzības instanču skaitu. Tāpat tiks pilnveidots maksātnespējas process.

Valdības rīcības plāns izstrādāts ministrijām sadarbojoties ar nozaru profesionālajām organizācijām un apvienībām, kā arī iesaistoties sociālajiem un sadarbības partneriem – LTRK, LDDK, LBAS un LPS. Rīcības plāna izstrāde tika uzsākta 2011. gada oktobra beigās īsi pēc valdības sastāva apstiprināšanas, 12. janvārī tas tika izskatīts Reformu vadības grupā, bet 16. janvārī Valdības rīcības plāns nodots sabiedriskajai apspriešanai, lai ikviena nevalstiskā organizācija un citi partneri varētu ar to iepazīties un sniegt savus priekšlikumus. Tās rezultātā Valdības rīcības plānā iekļauta virkne papildinājumu un precizējumu, kā arī vairāk nekā 30 papildus pasākumi.

Valdības rīcības plānā norādīti būtiskākie darbi, kas valdībai jāpaveic līdz nākamās Saeimas vēlēšanām. Paredzētie pasākumi, kas cieši saistīti ar galvenajiem valsts attīstības mērķiem. To izpildes un termiņu uzraudzība tiks uzticēta Pārresoru koordinācijas centram.

Valdības rīcības plāns pieejams šeit.
Deklarācija par Valda Dombrovska vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību atrodama šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas