Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Arvien vairāk nepilsoņi priekšroku pilsonības izvēlē dod Krievijai

Naturalizācijas tempi pēdējos gados samazinājušies ārkārtīgi strauji, un izvēlē starp Latvijas un Krievijas pilsonību arvien vairāk nepilsoņu dod priekšroku lielajai kaimiņvalstij, otrdien raksta laikraksts Diena. Speciālisti norāda - Latvija ir zaudējusi pievilcību potenciālo pilsoņu acīs un viņi nolemj visu atstāt, kā ir, netiecoties mainīt savu statusu.

Pilsonību ieguvušo personu skaits sarucis ārkārtīgi krasi. Jau iepriekš izskanējuši viedokļi, ka uz pilsonību nepretendē gados vecāki cilvēki, kas uzskata, ka nespēs nolikt eksāmenu, kā arī personas darbspējas vecumā, kas naturalizācijas procesu uzskata par pazemojošu un aizstāv uzskatu, ka pilsonība pēc neatkarības atjaunošanas bija jāpiešķir pilnīgi visiem pastāvīgajiem iedzīvotājiem."Mūsu valsts nav tik pievilcīga ar savu pilsonību, kā gribētos. Valstī nav imigrācijas politikas. Cilvēki cienījamos gados paliks nepilsoņi un jaunieši pilsonību iegūs vienīgi Eiropas Savienības dēļ," uzskata Rīgas domes deputāte, bijusī Naturalizācijas pārvaldes priekšniece Eiženija Aldermane (LPP/LC). "Ir vairāki faktori, kas nostrādā. Krīzei ir ietekme arī simboliski - tā padara Latviju mazāk pievilcīgu, ko īpaši pamana mani kolēģi, kuri pēta krievvalodīgos jauniešus. Naturalizācija prasa resursus - sagatavoties, aizbraukt uz eksāmenu, samaksāt valsts nodevu. Līdzekļu ir maz, un cilvēkiem nav pārliecības, vai viņi pilsonību dabūs," saka Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūta direktors, bijušais sabiedrības integrācijas lietu ministrs Nils Muižnieks.N.Muižniekam arī radusies sajūta, ka pietiekami liels nepilsoņu skaits joprojām domā, ka Saskaņas centra labie panākumi vēlēšanās agri vai vēlu ļaus pie pilsonības tikt vieglāk, tāpēc nesteidzas ar naturalizēšanos šobrīd.Pilnu Ata Rozentāla rakstu "Vēlme iegūt Latvijas pilsonību gandrīz apstājusies" lasiet laikraksta Diena otrdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

saistītie


Pēc nepilsoņu kopskaita vislielākā grupa (129 935) ir vecumā no 41 līdz 60 gadiem, nedaudz mazāk (116 857) ir vecumā virs 60 gadiem, vēl mazāk (69 484) ir vecumā no 21 līdz 40 gadiem, bet samērā maz ir bērnu un jauniešu vecumā līdz 20 gadiem (19 642).

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas