Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Ārzemēs jau skaita balsis, vēlētāju aktivitāte salīdzinoši augsta

Austrālijas pilsētā Melnburnā, kā arī Japānas galvaspilsētā Tokijā jau sākusies balsu skaitīšana. Krievijas galvaspilsētā Maskavā balsot devās arī hokeja komandas Rīgas Dinamo spēlētāji, ziņo aģentūra BNS. Latvijas pilsoņu aktivitāti, balsojot citviet pasaulē, vēlēšanas iecirkņu vadītāji vērtē kā augstu.   

Pirmie skaita balsis Austrālijā un Japānā 


Vēlēšanas Austrālijā pēc Latvijas laika sākās jau pusnaktī, bet beidzās sestdien ap pusdienlaiku. Melnburnā nobalsojuši 220 balsstiesīgo. Aktivitāte Melnburnas iecirknī bija lielāka nekā gaidīts, teicis iecirkņa vadītājs Igors Dimiters. Pavisam Austrālijā izvietoti pieci iecirkņi. 

Savukārt Japānā vēlētāju aktivitāte bijusi zemāka- 16 vēlētāji iepriekšējā 21 vietā, ziņo LETA. Balsojuši Japānas patstāvīgie iedzīvotāji, kā arī tūristi no Latvijas. Kāds Japānas iedzīvotājs līdz Tokijai no Osakas bija mērojis 600 kilometru, lai veiktu savu politisko izvēli. 

Viņaprāt, arī ārzemēs vajadzētu atļaut vēlēšanu komisijas pārstāvjiem doties pie vēlētāja uz dzīvesvietu vai slimnīcu. Iecirknī vairāki atnākušie sūdzējušies, ka viņu dzīvesbiedriem nav iespējas balsot, jo atrodas slminīcā.

Londonā pie iecirkņa gaida rindās 

Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā līdz plkst. 17.00 bija nobalsojuši 800 Latvijas pilsoņi. Patlaban pie iecirkņa esot izveidojusies “milzīga rinda”. Cik cilvēku tajā gaida, nav iespējams pateikt, jo iecirkņa darbinieki ir pārāk aizņemti, lai to skaitītu. Vēlēšanas norisinās bez incidentiem. Vienīgi  daži vecāka gadagājuma cilvēki ar dubultpilsonībām vēlēt ieradušies ar Lielbritānijas nevis Latvijas pasēm. 

Īrijas vienīgajā vēlēšanu iecirknī Dublinā līdz pusdienas laikam nobalsojuši 521 Latvijas pilsoņi, ziņo BNS.  Atnākušie savu izvēli bija izdarījuši jau iepriekš, tādēļ problēmas neesot bijušas, teikusi iecirkņa komisjas vadītāja Vija Buša. Nākot gan krievu, gan latviešu valodā runājoši pilsoņi. pirmais vēlētājs pie iecikņa gaidījis vēl pirms tā atvēršanās. Dienas vidū cilvēku plūsma esot nepātraukta.

Maskavā balso arī hokejisti 

Krievijas galvaspilsētā Maskavā nobalsojuši arī daļa hokeja kluba Rīgas Dinamo komandas. Līdz plkst. 15.00 galvaspilsētā Maskavā vēlēt bija 120 cilvēki.Vēlēšanu iecirkņos visā valstī nobalsojuši 249 pilsoņi.
Disciplīna un izglītotība, vēlētājus Maskavā raksturojis iecirkņa komisijas priekšsēdētājs Vilmārs Heniņš. 

Baltkrievijas pilsētā Vitebskā nobalsojuši 15 vēlētāji. Viss norisinājies bez incidentiem, ziņo LETA.

Prognozē lielāku aktivitāti 

Pirmie nobalsot ASV galvaspilsētā Vašingtonā bija ieradušies vēstniecības darbinieki, kā arī tur pastāvīgii dzīvojošie latvieši un tie, kuri uzturās ASV  īslaicīgi. Pirmajā balsošanas stundā ieradās 15 vēlētāji, aģentūrai BNS teicis Latvijas vēstnieks ASV Pēteris Pildegovičs. Viņš prognozēja, ka kopumā nobalsos vairāk nekā 200 cilvēku. Iepriekš ASV bija deviņi iecirkņi, šogad- piecpadsmit. 

Pēc sabata beigām Izraēlas galvaspilsētā Telavivā prognozējama lielāka aktivitāte. "Sabata laikā nebrauc sabiedriskais transports, tādēļ tie, kam nav mašīnas, gaida, kamēr beigsies sabats," aģentūrai BNS

paskaidroja Latvijas vēstniecības pārstāvis Dāvis Daudzvārdis.

Jau tagad pārsniegt gaidītais vēlētāju skaits Beļģijas galvasspilsētā Briselē. Tika prognozēti četri simti, tomēr nobalsojuši jau 450 balsstiesīgo. Beļģijā dzīvojošaiem tautiešiem politiskā izvēlē neesot bijusi viegla, jo jūtoties atrauti no Latvijas realitātes, teikusi Briseles latviešu kopienas pārstāve Maija Krastiņa.


Ārvalstīs izveidtoi 64 vēlēšanu iecirkņi, kas darbojas no plkst. 7.00 līdz 20.00 pēc vietējā laika. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas