Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ašeradens piektdien sasaucis sanāksmi par OIK reformas pilnveidošanu

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība) piektdien sasaucis sanāksmi par obligātā iepirkuma komponentes (OIK) reformas pilnveidošanu, liecina ministra paziņojums sociālajā vietnē Twitter. Viņš uzsvēra, ka saistībā ar aktuālāko informāciju saistībā ar OIK ir nepieciešams meklēt risinājumus.

"Nekavējoties pēc atgriešanās no valsts vizītes Korejā - 16.februārī - esmu sasaucis sanāksmi par OIK reformas pilnveidošanu. Kopā ar atbildīgajiem dienestiem steidzami jāmeklē risinājumi problēmām, ja tādas ir radušās," teikts ministra Twitter kontā.

Kā ziņots, Zemkopības ministrija (ZM) plāno prasīt energokompānijas Latvenergo skaidrojumu saistībā ar Latvijas lauksaimnieku janvāra elektroenerģijas rēķinu sadārdzināšanos.

ZM iepriekš ar Latvenergo bija vienojusies, ka nesezonas laikā zemnieks var atteikties no lielās elektrības jaudas, bet aktīvās sezonas, piemēram, graudu ražas novākšanas laikā, kad nepieciešams darbināt graudu kaltes, zemniekam būs iespēja pieslēgt lielāku elektrības jaudu. Pretēji vienošanai, ZM no zemniekiem saņēmusi signālus, ka kopš šā gada janvāra iespēja samazināt jaudu daļēji uz laiku netiek piedāvāta - vairākkārtēja lielāku elektrības jaudu pieslēgšana un atslēgšana esot maksas pakalpojums.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Latvijas lauksaimnieku janvāra elektroenerģijas rēķini saistībā ar izmaiņām OIK finansēšanas modelī ir par 40-60% augstāki nekā rēķini par decembri. Elektroenerģijas rēķinu summas pieaugums veidojies rēķina pozīcijā "jaudas obligātā iepirkuma komponente par ampēriem", kas ir maksājums par pieslēguma jaudu, kura nesezonas laikā netiek izmantota.

Zemnieku saeimā norādīja, ka Ekonomikas ministrijas piedāvātais risinājums - atteikšanās no liekajām jaudām - bija iespējams tikai pagājušajā gadā. Sākot ar šo gadu, jaudu objektā, kurā ir viens elektroenerģijas pieslēgums, nav iespējams daļēji samazināt un pēc nepieciešamības palielināt. Tāpat nav izprotama jaunās izmaksu pozīcijas būtība un mērķis.

Par elektroenerģijas rēķinu kāpumu lauksaimniekiem pārsteigumu paudis arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Par šo jautājumu Kučinskis ir runājis ar Ašeradenu, kurš ir uzdevis ekspertiem šonedēļ izvērtēt situāciju un savākt visus datus.

 

Top komentāri

Vopros nado postavitj rebrom
V
Vispirms ministram ir godīgi jāatbild, kas lika ieviest OIK - Eiropas savienība vai dažiem iedzimtais kampšanas reflekss un iedoma, ka ir visgudrākie šajā zemītē.
ļuļa
ļ
oiks nav jāreformē, bet pilnībā jāatceļ!!!!!
konstatējums
k
Arvil, par vēlu barot suni, pat, ja tas pieder Kalnmeijeram, kad OIK vilks plosa ļaužu prātus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas