Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Askolds Rodins: Biškeka pārdomājusi

Amerikas Savienoto Valstu militārā klātbūtne Kirgizstānā tomēr saglabāsies. Februārī Kirgizstāna paziņoja, ka lauž ar ASV noslēgto Manasas lidostas nomas līgumu un tās militārajam kontingentam jāatstāj Kirgizstāna līdz augusta vidum. Paziņojums nāca vienlaikus ar divu miljardu dolāru kredīta saņemšanu no Krievijas.

Šonedēļ noslēgts jauns ASV un Kirgizstānas līgums, kas paredz izvietot Manasā "tranzīta kravu centru", t.i., karabāze paliks, kur bijusi, tā vienkārši pārdēvēta par "centru".

Par brangu naudu pirkts, Kirgizstānas februāra lēmums Krievijai bija diplomātisks panākums, savas varēšanas apliecinājums. Manasas lidostai ir būtiska loma sabiedroto apgādē Afganistānā, ja ASV to nevarētu izmantot, galvenie ieguvēji būtu talibi. Krievijai tiktu gandarījums, ka Amerikai parādīts, kas ir īstais saimnieks "postpadomju telpā". Risks, ka talibi varētu sākt "apgūt" teritorijas uz ziemeļiem no Afganistānas, netika ņemts vērā.

Protams, ne jau par baltu velti Kirgizstāna domāja un pārdomāja: trīskāršota nomas maksa un paredzēta lidostas rekonstrukcija. Saglabāt ASV bāzi lūdza Turcijas pirmā persona un Afganistānas prezidents.

Oficiālās Krievijas reakcija uz notikušo ir visai atturīga: Ārlietu ministrija pat norādījusi uz Kirgizstānas "suverēnajām tiesībām". Spēlīte zaudēta, un izlikšanās, ka nekas sevišķs nav noticis, norāda uz centieniem vismaz "saglabāt seju".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas