Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

ASV vēstniecība savulaik paudusi bažas par SC ietekmes pieaugumu

ASV vēstniecība 2009.gada nogalē paudusi bažas par apvienības Saskaņas centrs (SC) ietekmes pieaugumu un SC iespējamā iesaistīšana valdībā nodēvēta par izaicinājumu, liecina_ Wikileaks _publiskotais ASV vēstniecības Latvijā ziņojums Valsts departamentam.

Ziņojumā norādīts, ka Latvijā pieaug kreisā spārna, īpaši etnisko krievu pārstāvētā SC ietekme. Kopš Rīgas mēra amata iegūšanas SC iegūst aizvien lielāku popularitāti, un tās populistiskais piedāvājums ekonomikā krīzes laikā liekas aizvien pievilcīgāks, balstoties arī uz koalīcijas nespēju piedāvāt saskaņotu ekonomisko redzējumu. Tomēr SC saites ar Maskavu nomācot tā vietējās politiskās perspektīvas, piemēram, 2010.gada Saeimas vēlēšanās.

SC esot paudusi gatavību beidzot izrauties no opozīcijas un darboties valdībā. Lai to panāktu, būtu nepieciešams sadarboties ar kādu no latviskajām partijām, jo vairāk nekā 50 mandātus SC iegūt nevar. Kā viens no visticamākajiem SC sadarbības partneriem tiek minēta Aināra Šlesera vadītā partija LPP/LC, ar kuru izveidota koalīcija Rīgas domē, teikts ziņojumā.

ASV vēstniecības ziņojumā norādīts, ka SC ārlietu politika un vairākas aktivitātes, piemēram, sadarbības līguma noslēgšanu ar partiju Vienota Krievija, sarežģījot tās iekšpolitisko stratēģiju. Latviešiem tas radot aizdomas, ka SC pārstāv Maskavas politiskās un biznesa intereses. Vēstniecībai neesot šaubu, ka SC vērsti uz ekonomisko un politisko attiecību uzlabošanu ar Austrumiem. Pastāvot arī aizdomas, ka SC saņem plašsaziņas līdzekļu un, iespējams, tiešu finansiālo atbalstu no Krievijas.

Tāpat ziņojumā tiek norādīts, ka SC ir atkārtoti aicinājusi no Afganistānas izvest Latvijas karaspēku.

ASV vēstniecība nesagaidot dramatiskas izmaiņas SC politikā, bet cer, ka varēs ietekmēt SC attieksmi. Tomēr vēstniecība gatavojoties reālai iespējai, ka uz Maskavu orientēta partija var piedalīties NATO valsts pārvaldīšanā. Latvijas valdību veidojošo koalīciju raksturs gan padarot diezgan neticamu iespēju, ka SC varētu tikt pie "spēka" ministrijām - aizsardzības, ārlietu, tieslietu vai finanšu, bet jebkura SC dalība valdībā tomēr var radīt problēmas, atzīts ziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas