Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Atbalsts divām lielākajām EP politiskajām grupām sarucis

Provizoriskie Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultāti ir apstiprinājuši, ka abas lielākās politiskās grupas kreisi centriskajā un labēji centriskajā spārnā ir cietušas zaudējumus, savukārt liberāļiem un zaļajiem bijuši ieguvumi, un jau pēcvēlēšanu naktī sākās centieni veidot jauno vairākumu.

Provizoriskie rezultāti liecina, ka abi lielākie bloki - labēji centriskā Eiropas Tautas partija (EPP) un kreisi centriskie sociālisti un demokrāti (S&D) – zaudējuši tradicionālo vairākumu EP. To kandidāti tomēr uzstāja, ka šīm grupām ir vislabākās iespējas veidot jauno vairākumu  jaunievēlētajā EP.

"Nav stabila vairākuma bez EPP, un tāpēc EPP ir gatava kompromisam," sacīja EPP kandidāts uz Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatu Manfrēds Vēbers.

Pēc provizoriskajiem rezultātiem, EPP ieguvusi 180 EP mandātus – par 36 mazāk nekā līdz šim. S&D ieguvusi 152 mandātus, kas ir par 33 mazāk nekā līdzšinējā EP sastāvā.

S&D kandidāts uz EK prezidenta amatu Franss Timmermanss sacīja, ka šis rezultāts nozīmē to, ka "mums jābūt pazemīgiem".

"Mums skaidri jāpasaka, kāda būs mūsu programma," piebilda Timmermanss, kurš ir EK viceprezidents. "Es atkārtošu savu priekšlikumu sadarboties ar citām progresīvajām partijām (..) lai mēģinātu izveidot programmu, kas uzrunātu mūsu eiropiešu līdzpilsoņu centienus, sapņus un dažreiz arī bailes."

Par ieguvēju uzskatāma liberālā politiskā grupa Liberāļu un demokrātu apvienība (ALDE), kas palielinājusi savu mandātu skaitu līdz 105, tostarp ar  politiķiem no Francijas prezidenta Emanuela Makrona saraksta Renaissance (Atdzimšana). ALDE līderis Gijs Ferhofstats preses konferencē Briselē paziņojis, ka stabila vairākuma nodrošināšana nebūs iespējama bez viņa vadītās grupas atbalsta. "Pirmo reizi 40 gados divām klasiskajām partijām - sociālistiem un konservatīvajiem - nebūs vairākuma," sacīja Ferhofstats.

Ceturtajā vietā ierindojās Zaļie ar 67 mandātiem, kas guvuši labus rezultātus vairākās valstīs. EP vēlēšanās Vācijā tie pat bija pārspējuši sociāldemokrātus, ar apmēram 21% balsu ieņemot otro vietu.

ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere no ALDE sacīja, ka viņa cer nomainīt Žanu Klodu Junkeru EK prezidenta amatā. "Es esmu strādājusi monopolu salaušanā," sacīja Dānijas pārstāve Vestagere. "Un to šodien darījuši arī vēlētāji, varas monopols ir salauzts."

EK prezidenta un citu augstāko ES amatpersonu izraudzīšana notiks sarunu rezultātā pēc tam, kad dalībvalstis iesniegs savas kandidatūras un EP ratificēs galīgo izvēli nākamo mēnešu laikā.

ES līderi jau otrdien tiksies, lai sāktu šo sarežģīto politiskās kaulēšanās procesu.

Šīs EP vēlēšanas ir izcēlušās arī ar vēlētāju aktivitātes pieaugumu. Provizoriskas aplēses no visām 28 ES dalībvalstīm rāda, ka aktivitāte bijusi 50,5% - par astoņiem procentpunktiem augstāka nekā 2014. gadā, izbeidzot ilgstošu tās samazināšanās tendenci.

 

Top komentāri

Taķana Ždonaka
T
NEDAUDZ sarucis gan! TOMĒR tas joprojām ir NEPIEDODAMI LIELS! Ar tik LIELIEM procentiem ES mums SAMĪT neizdosies, bet vai kā vajadzētu! Lai dzīvo varenā Krievija!
to AR
t
Eiropas Parlamentā un Eiropas Savienībā kopumā ir vajadzīga stingra kontrole. Kā reiz teica Junkers: "We decide on something, leave it lying around and wait and see what happens. If no one kicks up a fuss, because most people don't understand what has been decided, we continue step by step until there is no turning back." Lūk, liberāļi ir jākontrolē, lai viņi neizdarītu kaut ko, ko pēc tam nevar labot. Visas tautas ir konservatīvas savā būtībā. Lai tām uzspiestu kaut ko, tas jāpasniedz neskaidri, izdomājot dažādus nesaprotamus jēdzienus. Bet ja tautai paskaidrot, ko tas viss nozīmē, 90% tautas būs pret. Patiesība dara brīnumus. Neviena tauta negrib imigrantus, neviena tauta negrib globalizāciju.
Top
T
Fidesz Ungārijā ir ieguvusi 52%. Likums un taisnīgums Polijā - 46%. Līga Itālijā - 34%. Sociālisti Spānijā - 33%. Brexit partija Anglijā - 32%. CDU/SCU Vācijā - 29%. Nacionālā apvienība Francijā - 23%.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas