Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Atstādinātais Ādažu mērs Breidaks atzīst vien dažas kļūdas

No amata atstādinātais Ādažu novada domes priekšsēdētājs Normunds Breidaks atzīst tikai dažas kļūdas savā rīcībā ar pašvaldības finansēm, taču apgalvo, ka citādāk konkrētajās situācijās neesot bijis iespējams rīkoties.

Attiecībā uz Gaujas centra iegādi, par kuru gan Finanšu ministrija (FM), gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) bijušajam pašvaldības vadītājam veltījusi vislielākos pārmetumus, N.Breidaks ceturtdien preses konferencē pauda - ja dome savulaik nebūtu turpinājusi attīstīt šo projektu, kura īstenošana sākusies jau 2007.gadā, vai izvēlējusies citu risinājumu, iespējams, Kultūrizglītības centra Ādažos nemaz nebūtu.

N.Breidaks uzskata, ka centra būvniecības izmaksas nemaz neesot bijušas salīdzinoši augstākas kā citiem pašvaldību objektiem Latvijā, taču pašreiz Ādažu iedzīvotāji esot ļoti apmierināti ar šo iestādi - lielā skaitā apmeklējot gan mūzikas un mākslas nodarbības bērniem, gan kultūras pasākumus, ko nu iespējams apmeklēt arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Kā ziņots, Gaujas centra projekta finansēšanai ņemts kredīts komercbankā, kā arī vēl no privāta investora piesaistīti divi miljoni eiro. Šis aizņēmums FM speciālistu pastiprinātu uzmanību pievērsis augstās 15% likmes dēļ. Parādu plānots atdot 300 maksājumos, papildus katru mēnesi komisijā samaksājot 3500 latu. Tādējādi pašvaldībai 2 miljonu eiro vietā nāktos atdot 9,5 miljonus eiro.

Komentējot šī aizņēmuma lietderību, N.Breidaks pauda, ka tas skaidrojams ar lielajiem riskiem būvniecības procesā gan attiecībā uz ēkas kvalitāti, gan uzcelšanu samērā īsā laikā - 13 mēnešos. Ja FM piešķirtu Ādažu pašvaldībai prasīto finanšu stabilizācijas maksājuma otro daļu 470 000 latu apmērā, aizņēmumu varētu dzēst, izteicās bijušais domes priekšsēdētājs.

"Mēs lūdzām FM, lai atvieglo kredīta atmaksu, diemžēl tās vietā saņēmām pārmetumus," sacīja N.Breidaks. Viņš uzskata, ka Gaujas centra būvniecība nav finanšu stabilizācijas pamatā, turklāt pašvaldības pieaicinātie juristi un ekonomisti atzinuši, ka Ādažu novada dome, īstenojot tā būvniecību, neesot uzņēmusies ilgtermiņa saistības, par ko Breidaks arī informējis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Raimondu Vējoni (ZZS). Tas "varbūt arī pielicis punktu", lai ministrs Breidaku atstādinātu no amata, uzskata bijušais Ādažu mērs.

Tāpat N.Breidaks neuzskata, ka pašvaldības aizņēmumi būtu izmantoti nepamatoti - nauda nekur neesot "aiznesta", bet ieguldīta gan slimnīcā, gan bērnudārzos Ādažos un Kadagā, gan Pasta ielas renovācijā. "Jā, varbūt nesekojām līdzi naudas izlietojuma juridiskajam pamatojumam, taču tika izdarīts vairāk, nekā plānots," sacīja no amata atstādinātais mērs.

N.Breidaks arī atzina kļūdu attiecībā uz papildu piemaksām pašvaldības grāmatvežiem 2009.gada novembrī un decembrī, kā arī 2010.gada janvārī un februārī, jo tolaik tā rīkoties pašvaldībai aizliedzis likums. Taču savādāk rīkoties varētu būt bijis vēl dārgāk - grāmatvežiem radušies papildu pienākumi Bērnu un jauniešu sporta skolas un Sporta iniciatīvu centra pārņemšanas procesā, bet pirkt grāmatvedības pakalpojumu pašvaldībai būtu bijis vēl dārgāk, uzskata atstādinātais Ādažu mērs.

Viņš atzīst, ka par finanšu situāciju Ādažos atbildība jāuzņemas viņam pašam, taču esot radies iespaids - lai kādus paskaidrojumus N.Breidaks sniegtu VARAM un FM, tie visi tikšot uzskatīti par nepamatotiem.

N.Breidaks vēl domāšot par to, vai pārsūdzēs Vējoņa lēmumu par Ādažu mēra atstādināšanu no amata, taču "droši vien pacīnīšos". Tāpat Breidaks, kurš Ādažu novada domē ievēlēts no politiskās organizācijas "Rīgas apriņķa novadu apvienība", uzskata - atstādināšana varētu būt saistīta ar to, ka viņam nav "spēcīgas politiskās aizmugures".

Turpmāk Ādažu novada domes priekšsēdētāja pienākumus pildīs līdzšinējais vicemērs Pēteris Balzāns, kamēr domes deputāti ievēlēs jaunu pašvaldības vadītāju. Breidaks mēneša laikā var pārsūdzēt lēmumu par viņa atstādināšanu no domes priekšsēdētāja amata, un, ja tas tiks izdarīts, mēra pienākumus visa tiesas procesa laikā pildīs viņa vietnieks.

Jau ziņots, ka R.Vējonis "saistībā ar ilgstošiem pārkāpumiem" vakar nolēma atstādināt no amata Ādažu novada domes vadītāju N.Breidaku - par ilgstošiem likumpārkāpumiem un nelikumīgu rīcību ar pašvaldības finansēm.

Ministrs informēja, ka visi FM un VARAM rīcībā esošie dokumenti par pieļautajiem pārkāpumiem tiks nosūtīti prokuratūrai, lai izvērtētu arī pārējo Ādažu novada domes deputātu atbildību nelikumīgo lēmumu pieņemšanā, kas Ādažu pašvaldību noveduši līdz tik smagai finansiālai situācijai.

Domes priekšsēdētājs uzskatāms par atstādinātu no amata pienākumu pildīšanas ar dienu, kad laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" tiks publicēts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojums par atstādināšanu no amata. Savukārt Ādažu novada domes priekšsēdētājam ir tiesības 30 laikā pēc R.Vējoņa rīkojuma publicēšanas vērsties tiesā par rīkojuma atcelšanu.

"Ādažu novads bija viena no bagātākajām pašvaldībām valstī, bet pagājušajā gadā tika saņemti signāli par to, ka pašvaldība faktiski ir novesta līdz bankrotam. Izvērtējot situāciju, mēs secinājām, ka pašvaldībā pieļauta virkne likumpārkāpumu attiecībā ar pašvaldības mantu, finanšu līdzekļiem un no Valsts kases ņemtie aizņēmumi ir tērēti neatbilstoši mērķiem. Tāpat, neskatoties uz to, ka valstī ir finanšu taupības politika, nosakot ierobežojumus dažāda veida piemaksām gan valsts, gan pašvaldību sektorā, Ādažu pašvaldība turpināja saviem darbiniekiem izmaksāt piemaksas, ko var uzskatīt par neatļautām piemaksām. Pašreizējā brīdī kliedzošākais pārkāpums un tas, kas novedis pašvaldību līdz bankrotam, ir pieņemtais lēmums iegādāties nekustamo īpašumu Gaujas ielā 33a, kuram nebija nopietna ekonomiska un finansiāla izvērtējuma," stāstīja ministrs.

Vērtējot VARAM rīcībā esošo dokumentāciju, secināts, ka Ādažu novada domē saistībā ar nekustamo īpašumu Gaujas centrs nav vērtēta ne pirkuma lietderība, ne ēkas cenas, ne arī maksājumu procentu atbilstība reālajai tirgus situācijai nekustamā īpašuma tirgū. Nolemjot iegādāties šo ēku, novada dome ir uzņēmusies ilgtermiņa saistības, kurām patiesībā nav nekāda budžeta seguma, kā rezultātā pirkums ir ļoti dārgs.

Pārkāpumu rezultātā pagājušā gada nogalē Finanšu ministrija ir sākusi finanšu stabilizācijas procesu Ādažu novada pašvaldībā un novada dome daļu līdzekļu ikdienas izdevumiem saņem no Valsts kases aizdevumu veidā.

Atstādinot N.Breidaku, VARAM turpinās strādāt kopā ar Finanšu ministrijas iecelto finanšu uzraugu, lai sakārtotu situāciju pašvaldībā - stabilizējot finanses situācijā, kad pašvaldībā pieņemti nepamatoti un nelikumīgi lēmumi. Kopā ar pašvaldību tiks strādāts, lai no šīs situācijas neciestu Ādažu novada iedzīvotāji, informēja R.Vējonis.

Top komentāri

DANKO
D
tas ir normāls otkats-18.82% gadā, nevis 2,50 % gadā. Kādam nejauši noveicās.
pilsonis
p
šitos taukmūļus, kas izķērušies treknajos gados, vajag tiesāt bez žēlastības. ižšmurgā tautas mantu uz nebēdu :(((
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas