Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +23 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 28. maijs
Vilhelms, Vilis

Auziņš: jautājums par plaģiātismu profesoru darbos bija jāatbild, un pārkāpumi ir

Latvijas Universitātes (LU) rektors Mārcis Auziņš respektē ekspertu atzinumu par Vēstures un filozofijas fakultātes profesoru darbu autentiskumu un noraida profesora Riharda Kūļa pārmetumus par ekspertu nekompetenci. Rektors izsakās, ka būtu priecīgāks, ja pārkāpumu nebūtu konstatēti, bet viņš ir pārliecināts, ka šis gadījums uzlabos akadēmiskās vides ētisko kvalitāti.

"Man nav pamata apšaubīt ekspertu profesionalitāti," Dienai uzsver M. Auziņš. Piesaistītie eksperti bijuši gan filozofijas, gan vācu valodas un tulkošanas, gan autortiesību speciālisti un nav pamata runāt par viņu ieinteresētību kāda lēmuma pieņemšanā. Šobrīd viņš atturas nosaukt laiku, kad varētu pieņemt gala lēmumu šajā lietā, bet to darīs pēc padziļinātas iepazīšanās ar Ētikas komisijas lēmumu, konsultēšanās ar fakultātes dekānu un juristiem.

Situācija viņam neesot patīkama, taču rezultāts esot daudz labāks nekā vienkārši publiski izteiktas šaubas par LU mācībspēku godīgumu, bet jautājums būtu palicis neatbildēts. "Tas jautājums bija jāatbild," ir pārliecināts M. Auziņš. "Būtu priecīgāks, ja pārkāpumi nebūtu konstatēti, bet tie ir konstatēti," saka universitātes vadītājs.

Tajā pašā laikā viņš prognozē, ka šis gadījums "sekmēs akadēmiskās vides atbilstību ētikas normām".

Jautājums par plaģiātismu filozofijas profesoru darbos aktualizējās pēc LU studenta Armanda Leimaņa publiskās vēstules. Pēc tam LU Ētikas komisija vērtēja ekspertu secinājumus par iespējamo plaģiātismu LU filozofijas profesoru R.Kūļa un Igora.Šuvajeva veiktajos I.Kanta darbu tulkojumos, un secinājumos visbargāk vērsusies pret R.Kūli, kuram izteikusi nosodījumu, jo secināts, ka viņa I.Kanta tulkojums nav oriģināls. Savukārt I.Šuvajevam un studentam A. Leimanim nolēmusi izteikt aizrādījumu

A.Leimanis Dienai norādīja, ka ar šo Ētikas komisijas lēmumu lieta vēl nav beigusies, jo viņam jau esot atsūtīta informācija par kādu citu akadēmisku darbu, kurš arī, iespējams, ir plaģiāts. Līdz ar to viņš pats ar domubiedriem vēl ir gatavs pētīt šo jautājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas