Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Avīze: Krievu lamuvārdi latviešu valodas mācību grāmatā

Pilnībā uzrakstīti lamuvārdi atrodami Ilutas Dalbiņas un Ineses Lāčaunieces veidotajā mācību grāmatā vidusskolām. Grāmatu izdevusi izdevniecība RaKa. Par to šodien raksta Latvijas Avīze. Izdevuma 87 lappusē nodrukāti visrupjākie krievu lamuvārdi, vēsta avīze.

Latvijas Avīze apraksta, ka autores izmantojušas valodnieces Intas Urbanovičas priekšlasījumu "Stilistiski pazeminātā leksika internetā" no konferences "Mātes valoda publiskajā telpā". Mācību grāmatā esot rakstīts, ka "internetā bieži vērojami vulgārismi no citām valodām, kas funkcionē kā ekspresīvi izsauksmes vārdi: bļ*n, bļ*ģ, pi***ts, h**ņa, po**j utt."

Viena no autorēm I.Dalbiņa laikraksta žurnālistus aicināja nelasīt tikai vienu grāmatas lappusi, bet visu grāmatu vai vismaz nodaļu, lai saprastu, kāpēc rupjie vārdi minēti, nevis tos izraut no konteksta un sacelt ažiotāžu. Viņa uzskata, ka 10.klases skolēni vairs nav mazi bērni. Autoru nolūks esot bijis atturēt skolēnus no šādu vārdu lietošanas.

Kā avīze noskaidroja Valsts Izglītības satura centrā, mācību grāmatas var izdot jebkurš un skolotājiem ar likumu nav noteikts, kādas grāmatas vai citus resursus savās stundās izmantot, galvenais, lai skolēni saņemtu mācību standartā noteikto zināšanu apjomu. Bet centrā uzskatot, ka ka valodas vulgārismus var mācīt arī ar citiem paņēmieniem.

Izdevniecībā RaKa informēja, ka šī mācību grāmata vēl nav akreditēta, tai izdota sākumtirāža un grāmatai esot izmēģinājuma periods.

Latviešu valodas un literatūras skolotāju asociācijas priekšsēdētāja Anita Vanaga novērtējusi, ka profesionāli valodnieki rupjos lamuvārdus apraksta, bet nenosauc. Viņasprāt, grāmatas autores spēlējot uz jauniešu jūtām, bet tā varot iegūt pretēju efektu: vārdi ir lietojami, jo tie taču ir rakstīti grāmatā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas