Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Avīze: Krievu lamuvārdi latviešu valodas mācību grāmatā

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
LATVIEŠU pii
L
Tādi interesanti uzvārdi- Urbanoviča, Dalbiņa...
lasItāja
l
Saprotams, ka latvieshu beerniem jaamaaca, ko noziimee krievu lamu vaardi. Tie jau nav vinju maates vaardi! Manam braalim teevs izskaidroja, ko noziimee jauniemaaciitais vaardinjsh, un puika to vairs nelietoja, vismaz ne kad dzird pieaugushie. Beerni shos vaardus iemaacaas un lieto, jo tas uztrauc pieaugushos. Mana maate vispaar nezinaatu, ko tie noziimee. Taapat, kaa maaca gramatiku ar pareiziem un nepareiziem piemeeriem, taa arii jaaatiira sarunu valoda. Kad mana divgadniece dusmaas nosauca mani par kreeslu, ar steigu maaciiju savai klasei kaa latviski lamaaties (ar dziivnieku nosaukumiem). Veel arvien nezinu, kas manai meitai bija pret kreeslu!
Burtu salikums
B
Kāpēc burtu salikums:"bļadj" ir lamuvārds, bet "prostitūta"nav, lai gan abi nozīmē vienu un to pašu?
IVO
I
Jūs cilvēki paši esat tās padauzas vai citos sliktos varsos ka devejat sis personas! jus noliedzat to kas ir patiesiba! samierinaties! un JUS DOMAJAT KAD MUZDIENU JAUNATNE NEZINA VISUS TOS VARDUS? tas jau sak paligt smiekligi! JA JAUNIESI IEMACISIES TIESO VARDU NOZIMI TAD TAS BUS LABAK UN VARBUT ARI SOS VARDUS SAVA LEKSIKA NEIZMANTOS! grāmata ir pilnīgi normāla! Js visi pasi esat slimi!
nav vēl apnicis ?
n
- kādu laiku vienas pašas palikušas savu vienreizīgo drosmi komentos slavēt ? - cik ta ilgi vaktēsiet ? Bet par 19-01, piem. - iesākts jau pareizi - "gribot-negribot" un "jāpacieš" - tiktāl sakrīt. Tālāk gan širmis aizkrita - tas jūsu, dāmas, pienesums, tā sacīt, nav vis tie sūdi, ko gribot negribot smelšanas brīdī jāpacieš, jo SAVĀDĀK NEVAR - nav citas iespējas - NAV IESPĒJAS IZVAIRĪTIES - jūsu now how ir tie sūdi, ko jūs BEZ KĀDAS VAJADZĪBAS izvilkāt no mazmājiņās un izkrāmējāt bērnistabās gar sienām - ko PILNĪGI MIERĪGI VARĒJA NEDARĪT - NAFIGA TAS BIJA VAJADZĪGS ! Būtu pateikušas "BES PAPUTAL", atvainojušās - ŠITĀ GAN vienreiz patiešam BIJA REIZE, KAD ATVAINOŠANĀS IR ĪSTI VIETĀ !!!!!! ...... un likušās mierā, nevis visas malas ar gauži vienveidīgām slavas dziesmām sev dzinušas pilnas :P .
tētis
t
Kādi visi pūkaini un balti - smiekli nāk. Vai tad Jūs - grāmatas noliedzēji un ķengātāji nezināt, ka jaunieši šos vārdus lieto, neapzinoties to jēgu. Izskatās, ka pēkšņi lielākā daļa krīt ģībonī, uzzinot, ka grāmatā ir viena sadaļa par vulgārismu (un kādi tur vārdi). Esiet reāli, saprotiet dzīvi, skatieties uz lietām - izprotiet tās, aizmirstiet padomijas principus, klausiet savas tautas progresīvos cilvēkus - un tad mēs izkļūsim no krīzēm un mūsu bērni nelietos "mātes vārdus". Paldies Autorēm
kristāldzidrais
k
Mūsu - Latvija pilna ar visādu zanķi (mēsliem) tajā skaitā arī ar krievu mātes vārdiem. Lai es savā lauku mājā iztīrītu tualeti, man gribot vai negribot ir jāskatās uz cilvēku mēsliem un jāpacieš to smaka, taču tualete ir jāiztīra, jo savādāk tā būs pilna ar sūdiem (krievu žargonu) un būs jākakā kur pagadās. Nu tad vecāki, kuri strādā 24h diennaktī un kuriem "nesanāk laika aprunāties ar savām atvasītēm" arī tie, kuri aizbraukuši uz "Īriju", peļņā un atstājuši pusaudžus savā vaļā (un tādu nav maz). Saprotiet taču beidzot, ka ir jābūt kādam, kurš izsskaidro Jūsu bērniem - kas ir labi un kas ir slikti. Es vienkārši apbrīnoju šīs mācību grāmatas autores, kuras ir uzņēmušās "asinizatoru" darbu - uzvilkt cimdus un, lai kā tas smirdētu, mēģināt iztīrīt šos mēslus no MŪSU BĒRNU vides.
vai latviski?
v
Tāpēc neesi apguvis latviešu valodu un nezini, ko pat vārds "jebšu" nozīmē. Trīsstāvīgos tulko ne jau viņas, bet tas paņemts no slenga vārdnīcas...Jūs arī "plosiet" un nezināt, ka tā ir nepareizi lietota šī vārda gramatiskā forma. Labāk būtu vēl pamācīties latviešu valodu bez krievu lamuvārdiem.
padomāsim
p
Nu redz - atkal letiņiem pamests gards kumosiņš, kura dēļ esam gatavi saplosīt viens otru - un, galvenokārt, grāmatas autorus. Vai nevajadzētu aizdomāties - kurš bija iniciators šim skandālam - cienījamais TV5 žurnālists Mamikina kungs - domāju ar to viss ir pateikts (atcerēsimies raidījumu uz Valsts svētkiem). Vai kāds skatījās nākamo viņa raidījumu - Par valodu, kurā skaidri tika iniciēta ideja , ka Latvijā ir jābūt 2 valodām. Ideja vienkārša - "Jūs te plosiet viens otru, a mēs pa to laiku noteiksim - kādā valodā jums būs jārunā". Nu un tad cienījamie vecāki un kristāltīrie latvieši, tad gan Jūs dzirdēsiet no savām atvasītēm ne tikai to vien - lai gan skolas grāmatās tas netiks rakstīts.
Balagānovs
B
daudzmaz orienteejoe krievu triistaaviigajos , esmu dieneejis krievu armijaa , esmu centies noskaidrot ko noziimee pizģec , neviens man konkreeti nevar atbildeet , ja nav tad no mata leksikas luudzu izsviitrot , šiis daamas ir devušas tulkojumu vaardiem , jebšu tos atliek mineet ? gribu zinaat , kaa viņas tulko vaardu pizģec...
valdis
v
Pilnīgi piekrītu, Problēma ir mūsos pašos, mēs gribam redzēt pasauli skaistu , dziedāt skaistas un gaudulīgas tautasdziesmas ,taču, negribam atvērt acis un redzēt reālas lietas. Šie grāmatas zākātāji pēc 10 - 15 (varbūt pat 5) gadiem, kad atbrauks onkulis vai tante no ASV vai ES un pateiks - "Jums jāskaidro jauniešiem - kas ir labi un kas slikti valodā", visi vienisprātis teiks -"Jā , Jā , būsim progresīvi, ieviesīsim ". Tikai rezultāts, kā jau pie mums pieņemts - savējos sadedzināt uz sārta, bet to ko saka ārzemnieki - padevīgi pieņemam. Apskaužu grāmatas autores par drosmi - atvērt acis un risināt problēmu. Kaut mūsu Valstī būtu vairāk tādu profesionāļu, kuri nebaidās atvērt tautai acis, piedāvāt risinājumu un ne tikai valodas jomā. Paldies .
!
!
Kamdēļ neformāli lietot pat nekrievu - mongoļu, bet jebkurā gadījumā - svešus, lamuvārdus, ja ir daudz savu. Alegorisku, izteiksmīgu, ar dabu un iedabu salīdzinošu? Vai krievu valodas mācībās Krievijā šo NENORMĒTO un īpašo leksiku apskata? Vai Tev pašam patiktu šāda leksika, iebāzta sejā? Esmu drošs, ka ne. Jo tad nebūtu četru bērnu tēva. Tā ir padibeņu kultūra. Subkultūra. Zemākās, dzīvnieciskākās vajadzības.
Ieva
I
Runa nav par svētulību, jo arī lietojot visizsmalcinātākos vārdus, cilvēku var nolikt, turklāt pamatīgi, tikai, redz, lai to izdarītu, valoda tiešām ir jāpārzina, savukārt lamuvārdus var apgūt bez jebkādaspiepalīdzēšanas no skolotāju puses....Turklāt vēl kas: lamuvārdi un vulgārismi tomēr nav viens un tas pats.
Kaspars Gasūns
K
Ak, Dievs! Cik latvieši tomēr ir svētulīgi... Šī naivā pārliecība, ka neīsts šķīstums ir sociāla vērtība, ir viens no latviešu deģenerāšanās iemesliem. Tas vedina uz formālismu, kas atrauts no satura. Tā ir milzīga nelaime mūsu sabiedrībā; tostarp ļoti izteikta valodniecībā, un caur daudziem latviešu valodas pedagogiem tā tiek vairota skolnieku vidē. P.S. Mani mierina tikai viens - evolūcija šo formālistu un spiedzēju sugu noliks pie vietas. Neticu, ka šitie ir spējīgi bērnus kārtīgi uztaisīt un uzaudzināt, tādēļ viņu cilts iznīks. Ceru vienīgi, ka pie viena viņi nepaķers līdzi visu latviešu tautu, jo to pamuļķu mums ir krietni virs kritiskās masas. ;) P.S.S. Saku to kā četru bērnu tēvs. :D
@
@
Eu, tirlini, ieskatieties draugiem.lv foruma, pirms runat par analizi, apgusanu, macibam utt. Tur ir VAKUUMS.Ar vai bez mates. Runa ka negudri par lietam, ko nesaprot. Ir viedoklis, ta teikt. Analfabetu viedoklis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas