Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Bārzdiņš: Nākamajām ministram jāatceras, ka viņa darba devējs ir krīze nomocītais Latvijas iedzīvotājs

Nākamajam veselības ministram jābūt sabiedrības interešu augstākajam pārstāvim nozarē, tāpēc viņam jāatceras, ka viņa darba devējs ir vienkāršais krīzes nomocītais Latvijas iedzīvotājs un uzņēmējs, kas, neskatoties uz grūto ekonomisko stāvokli, maksā valstij nodokļus, norāda veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija/ZZS).

Bārzdiņš uzsver, ka veselības ministram ir jāpanāk maksimāli efektīvs nozares finansējuma izlietojums un jābūt līderim tādas valsts politikas veidošanā, kas nodrošinās vairākus kvalitatīvus dzīves gadus iedzīvotājiem. No veselības aprūpes jomām izmaksu efektīvākā ir primārā aprūpe - ģimenes ārstu institūcija, uzskata ministrs.

Viņš arī piebilst, ka citas valstis ir sasniegušas ļoti daudz, nodrošinot labāku pieejamību un integrāciju vietējā kopienā, uzlabotu aprūpi pacientiem ar hroniskām slimībām, veciem cilvēkiem, veicot profilakses darbus, pastiprināti rūpējoties par topošajām mātēm un maziem bērniem, ieviešot informācijas tehnoloģijas ģimenes ārsta komandas darbā, un arī Latvijā tas ir iespējams.

Bārzdiņš uzskata, ka veselības aprūpe ir bizness, kurā ieinteresēto pušu ietekme ir jo lielāka, jo mainīgāka un līdz ar to vājāka ir valsts pozīcija un pārvalde veselības nozarē. "Te vienmēr tiek sveikts katrs nākošais ministrs, bet nevis tāpēc, ka labāks, bet tāpēc, ka atkal cits," rakstīts Bārzdiņa vēstulē.

Tāpat nākamajam ministram viņš iesaka nekandidēt nākošajās Saeimas vēlēšanās, ja viņš nebūs panācis finansējumu veselības aprūpei proporcionāli līdzvērtīgu ar Latvijas tuvākajām kaimiņvalstīm Eiropas Savienībā. "Pretējā gadījumā vienmēr būsi nepopulārs, kritizēts un bez jebkādas politiskās nākotnes," uzrunā nākamo ministru Bārzdiņš. Viņš arī uzskata, ka 40% no veselības aprūpes pakalpojumu izmaksām, ko sedz, liecina par pieaugošu sociālo nevienlīdzību attiecībā uz pamata vajadzību - veselības aprūpes minimuma nodrošināšanu.

Savukārt par svarīgākām lietam, ko izdevies paveikt esot ministra amatā, Bārzdiņš uzskata principa veselība visās politikās aktualizēšana, brīvprātīgās ģimenes ārstu papildus darba kvalitātes un pieejamības programmas tālāka īstenošana, principa "ārstējies nepārmaksājot!", gan arī valsts kā pārvaldnieka funkciju efektivizēšana valstij piederošajās slimnīcās, pateicoties tagad izveidotai vienotai budžeta veidošanas un finanšu uzraudzības sistēmai, kā arī izmaiņas rezidentu apmācībā un tās nodrošināšanas kārtībā, kas jaunos ārstus ātrāk pietuvina reālajai medicīnai un ļauj arī reģionālajām slimnīcām vairāk piesaistīt jaunos speciālistus.

Kā ziņots, pirmdien publiskota Valda Dombrovska (V) valdības deklarācija, kurā ministru amatu kandidātu saraksts nav mainīts. Kā veselības ministre deklarācijā ir nosaukta Ingrīda Circene (V).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas