Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Brigmanis: Valoda nevar būt kompromiss

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Druvis
D
Valstij vajag organizēt BEZMAKSAS kursus pieaugušajiem latviešu valodas apguvei. It īpaši tajās pašvaldībās, kur ir daudz Latvijas iedzīvotāju, kas nerunā latviski. Tāpatās arī jāizglīto pašvaldību darbinieki, lai prot izteikties vienkārši (ar 1000-2000 vārdiem). Tagadējā problēma ir tajā, ka latvieši sagaida, ka tas nabaga cittautietis UZ REIZES runās latviski profesora līmenī. Un tad arī tie cilvēki atmet ar roku visam. Angliski runājošajās zemēs var tikt galā ar 100 frāzēm. Latvijā - bez 30'000 vārdu zināšanas nevar pat uzturēšanās atļauju dabūt. Tāpēc arī latviešu valodu tik maz mācās.
Edzis
E
Skaidrs, ka latviešu valodai jābūt vienīgajai valsts valodai Latvijā. Valsts valoda - to jālieto valsts un pašvaldību officiālajā lietvedībā. Vai šo jautājumu var mainīt? Īstenībā nekādi Satversmes "negrozāmie" punkti to nevar nodrošināt, jo pašu Satversmi jebklurā brīdī var atcelt un pieņemt jaunu, ja vien par to nobalso pilsoņu vairākums. Kad pilsoņu vairākums nobalsos, ka grib krievu, angļu, esperanto vai kautvai C++ par valsts valodu - tad tā arī būs valsts valoda. Vienīgais risinājums - rīkoties gudri, lai vairumam pilsoņu latviešu valoda būtu pietiekami laba, lai negribētos citu valsts valodu. Bet ... kāpēc obligāti saukt SC piedāvāto kompromisu par "šizofrēnisku"? Nedomāju, ka krievu "nolikšana pie vietas" ir iespējama un nesīs valstij mieru. Domāju valstij labklājību drīzāk varētu nodrošināt vienošanās - ka kopīgi aizsargāja latviešu valodu kā valsts valodu, bet arī garantējam mazākumtautībām (vismaz tradicionālajām) tiesības un iespējas apgūt dzimto valodu skolās (reģionos ar lielu minoritātes īpatsvaru - nu tā kā ir tagad) un papildus mierīgi var iedot tiesības večiņai iesniegt iesniegumu pašvaldībā dzimtajā valodā, ja pašvaldība ir iepriekš pieņēmusi lēmumu, ka tādā valodā iesniegumu pieņem. Ir skaidrs, ka mums ir jāstiprina latviešu valoda - bet ne vienmēr tas nozīmē apkarot krievu valodu! p.s. Ir jomas, kur vispār netiek domāts par latviešu valodu. Piemēram - vai jaunajiem imigrantiem tiek prasīts apgūt latviešu valodu? Nē - viņi atbrauc no Ukrainas un kuplina latviski nerunājošo kopu. Nu tad ar to arī vajag sākt.
Dzens
D
Sacensība par to, kurš lielāks patriots ir jau sākusies. Diemžēl uzrodas arī tādi, kuri to ņem par pilnu un steidz atbalstīt Brigmani. Es personīgi netaisos piedalīties šajā politisko psihopātu rīkotajā referendumā. Ja griba sarūpēt kvorumu SC elektorātam, tad, lūdzu, varat to darīt.
Dzens>s
D
Principā referendumu rīko SC un VL (t.i., lielā mērā pateicoties šiem politiskajiem psihopātiem šis referendums notiks). Un referendums būs par to, vai krievu valodai ir jābūt otrai valsts valodai. Šajā gadījumā neiet nozīmē balsot pret. Elementāri.
  • 0
  • 0
to "es"
t
Tev jautā - gribi vai ne krievu valodu? ----------------------- Interesanti, kādos murgos tu esi redzējis šādu jautājumu?
  • 2
  • 0
s
s
Referendumu nerīko SC. Tev jautā - gribi vai ne krievu valodu?? Ja tu klusē - piekrīti, vai ne? Gribu redzēt, kā tu pēc tam taisnosies, kad krievi vienā rīklē brēks, ka latvieši nemaz negribēja savu valodu tāpat kā 40.gadā savu valsti!
  • 7
  • 1
pamela
p
Tad jau Brigmanis un Co vēl nav pilnībā pārdevušies SC!
adersone
a
Vēl nav, ir kaulēšanās process. Valodas problēma palīdz uzsist Brigmaņa cenu.
  • 4
  • 0
tante
t
Ja par šo jautājumu runās un uz referendumu aicinās Brigmanis, tad jau šodien var teikt, ka krievi vinnēs... Brigmani, attopies! Vai Tev vēl nav saprotams, ka tauta Tev vairs netic. Tu tikko vēlēšanās par to pārliecinājies. Neesi taču latviešu tautas absolūtais ienaidnieks un nejaucies šajā jautājumā!
to negānītāja
t
vislabākais Jūsu komentārā - ''vot tā''- tīri latviski kaut kā....
  • 6
  • 0
negānītāja
n
Kā man riebjas cilvēku apgānīšana - bet es ticu pa druskai visiem - arī Brigmanim, Godmanim, pat Šķēlem un Repšikam, u.c. Jo katram ir kaut kas labs un arī neciešams - bet valodas jautājumā mēs esam vienoti. Vot tā -TANTE.
  • 5
  • 1
Kurbads
K
Nu vismaz valodas jautājumā Brigmanis ir patriots. Malacis, atbalstu!
Biedrs Brigmanis
B
vienmēr ir bijis patriots, arī tad, kad sargāja Kalpaka pieminekli no apgānīšanas - tolaik būdams dedzīgs KPSS patriots
  • 8
  • 1
nu, bezribje iestājusies
n
vecais komunists un glumais nekādais arī vairāk neko, caur ko par sevi atgādināt, nava atradis :P
Ministry of Truth
M
Valodas jautājumā nevar būt nekādu kompromisu. Latviešu valoda ir svarīga un neatņemama, aizsargājama un attīstāma tikai Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem. Tātad pasivitāte apstākļos, kad Latvijas pamatiem un pilsoņu interesēm uzbrūk stulbu vai nopirktu reformistu ideju aktivizēta teroristu - nacionālboļševiku kustība, nav adekvāts solis. Ja tu paliksi mājās, jo esi invalīds, tad zini - vēlēšanu komisijas pārstāvji pēc pieteikuma izbrauc arī pie invalīdiem. Ja tu esi vesels, tad netēlo jēlo.
Pelēkais Vilks
P
Ja tu paliksi mājās, jo esi invalīds, ... Ja tu esi vesels, tad netēlo jēlo. ========= Kategoriski nepiekrītu. Palikšu mājās kaut arī esmu vesels. Ļurbas politiķi jau ir pagrūduši šo cīņas epizodi. Sašķeļot latviskā elektorāta daļu. Bet mājās noteikti nepalikšu nākošajās pieaugošās konfrotācijas stadijās. Kas grib, var doties "demokrātiski" balsot pret/par vai hipotenūzas kvadrāta vienādību ar katešu kvadrātu summu, vai pret/par urlu bara tiesībām izvarot manu māti. Es nebalsošu, bet maukšu ar cirvi pa galvu ppirmajam, kas tuvosies.
  • 2
  • 3
XXXX
X
Tiesi ejot mes varam zaudet. .....te tirgus nevar but ha ha ,bet mes ar iesanu to tirgu taisam ,kurs vairak parmaksas,kurs vairak solis ...un ta< dazreiz ari gudrinieks parskatas JA NEIETU NEVIENS,TAD TIE 180 T BUTU O VERTIBA .bET MUSU IDEÖLOGI JAU IR SUPERGUDRI APZINATI VAI NEAPZINATI .,VISPIRMS DARAM UN PEC TAM DOMAJAM.uN DAUDZI NEIES,JO TAS IR PRINCIPA NEPAREIZI.jA JAY VALSTS PIELAVA NEPILSONU !!!!!!!! ORGANIZETU PARAKSTU VAKSANU,TAD KAPEC MAN TICET ,KA SIS AICINAJUMS IR PAREIZS.pIELAIZ MAJAI UGUNI UN TAD SAUC -SKRIENAM DZEST
  • 0
  • 7
Marga
M
Šoreiz Brigmanim jāpiekrīt.
padomju vobla
p
kompromis ir kravāt čemodānus un ātrāk aiz zilupi !
&quot;valoda nevar būt kompromiss''
&
Protams, jo kompromiss nebija arī atrašanās Saldus rajona komunistu 1 sekretāra amatā - bez kompromisiem sludinot murgainās komunisma idejas...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas