Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Cer izdzīvot, būdami vienīgie liberāļi

Kopš deviņdesmitajos gados populārās varas partijas Latvijas ceļš likvidēšanas Latvijā vairs nav neviena politiskā spēka, kas pārstāv liberālās vērtības. To aizstāvībā savu nākotni redz Latvijas attīstībai, ko sestdien kongresā atzina arī tās priekšsēdis Juris Pūce. Kopš iepriekšējā kongresa partija ir pārlikusi uzsvarus, un tagad debatēs viens no dominējošajiem tematiem bija Kopdzīves likums, par kuru pēc Latvijas attīstībai iniciatīvas sabiedrības iniciatīvu portālā Mana balss notiek parakstu vākšana, pirmdien lasāms avīzē Diena.

Latvijas attīstībai (LA) dibināta pirms diviem gadiem, tajā ir 264 biedri. Tas bija viens no pieciem jaunajiem spēkiem, kas startēja 12. Saeimas vēlēšanās, bet atšķirībā no Latvijas Reģionu apvienības un No sirds Latvijai Saeimā neiekļuva - par Latvijas attīstībai nobalsoja 8156 jeb 0,89% vēlētāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas informācija. Toreiz vēlēšanu apgabalu līderi bija Pūce, Edgars Jaunups, Rihards Pīks, Einars Repše un Vladimirs Reskājs. Divi no viņiem kongresa tribīni vairs neizmantoja.

Latvijas attīstībai uz politiskās skatuves uzveda bijušais Jaunā laika līderis Repše, kuru atbalstīja arī pazīstami uzņēmēji, viņus vairs starp delegātiem nemanīja. Arī Repše kongresā vairāk bija kā novērotājs, kaut arī joprojām ir valdes loceklis. Uz Dienas jautājumu par tagadējo nodarbošanos bijušais premjers atbildēja: "Esmu brīvmākslinieks. Latvijā es nevienam neesmu vajadzīgs." Viņš piedaloties starptautiskajās konferencēs, piemēram, Horvātijā, Ukrainā, kur uzstājoties ar lekcijām. Uz vaicāto, kādu redz LA nākotni, Repše atbildēja: "Nav runa par partiju. Runa ir par valsts nākotni, ko nevarēs nodrošināt bez politiskās gribas veikt reformas. Mums bija kvalitatīvs piedāvājums, bet diemžēl tas netika saklausīts."

Reskājs telefona īsziņā atzina, ka aiziešana no LA emocionāli nav bijis viegls lēmums. Priekšsēža ziņojumā bija norādīts, ka no LA ir aizgājuši 16, bet iestājušies 42 jauni biedri. LA mērķis ir dubultot tās skaitlisko sastāvu, izvēršot aktīvu jaunu biedru piesaistes kampaņu sociālajos tīklos. No agrākajiem LA kodola cilvēkiem kongresā vēl piedalījās Andrejs Žagars, Baiba Fromane un Emīls Jakrins.

Pirms kongresa Diena uzklausīja arī Vienotības tā dēvētā liberālā spārna domas par LA, bet nekas neliecināja, ka šie cilvēki plānotu pievienoties Pūces vadītājai partijai. Varēja noprast, ka iemesls, iespējams, ir arī tas, ka viens no LA faktiskajiem līderiem ir bijušais Jaunā laika biedrs Jaunups, ar kuru savulaik bijušas viedokļu atšķirības.

Pūce runā sacīja: "Pirmo gadu mēs iesākām ar lielām cerībām un noslēdzām ar vilšanos. Otro gadu sākām ar apņēmību." Viņš, tāpat kā Jaunups un vēl vairāki debatētāji, uzsvēra centienus veidot modernu Rietumu valsti.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 9.novembra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas