Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Četras partijas sola Vējonim 4. janvārī piedāvāt kopīgi atbalstītu premjera kandidātu

Četras potenciālās jaunās valdības tā dēvētās kodola partijas 4. janvārī Valsts prezidentam Raimondam Vējonim varēšot piedāvāt kopīgi atbalstītu premjera kandidātu.

Par to šodien vienojušās Jaunā Vienotība (JV), Jaunā konservatīvā partija, Attīstībai/Par! un nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK, žurnālistiem pavēstīja šo politisko spēku pārstāvji.

Partijas lēmušas, ka ir gatavas pēc iespējas ātrāk virzīt jauno valdību apstiprināšanai Saeimā, norādīja JV politiķis Arvils Ašeradens.

Minētās partijas atbalstītu arī KPV LV pievienošanos valdībai un atbildi no KPV LV paredzēts gaidīt līdz 3. janvārim, pauda politiķis. 3. janvāra pēcpusdienā paredzēts turpināt konsultācijas valdību veidojošo partiju starpā par tālāko virzību.

JKP līderis Jānis Bordāns norādīja, ka panāktā vienošanās apliecina visu četru partiju valstisko pieeju. VL-TB/LNNK politiķe, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un AP līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce pauda, ka politiskie spēki gaidītu KPV LV pievienošanos veidojamajai valdībai. Reizē arī četras partijas ir gatavas virzīties uz balsojumu Saeimā bez KPV LV, ja tā nepieņem lēmumu par labu dalībai šajā valdībā.

Vaicāts, vai sanāk, ka valdības veidošanā nav paredzēta Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iesaiste, Bordāns apliecināja, ka pašlaik netiek apspriests risinājums veidot valdību ar ZZS.

Ašeradens pauda, ka partijas premjera amata kandidāts ir Krišjānis Kariņš (JV), kurš ir gatavs vadīt valdību, ja tajā ir piecas partijas, kas esot optimālākais pašlaik iespējamais scenārijs. Vaicāts par premjera kandidātu situācijā, ja valdībai būs tikai četru partiju atbalsts, Ašeradens norādīja, ka tad tā būtu jauna situācija, kurā būtu jāgaida Kariņa atbilde par gatavību vadīt Ministru kabinetu ar četru partiju atbalstu.

Vaicāts, vai pats būtu gatavs kļūt par premjera amata kandidātu, Ašeradens atkārtoti norādīja, ka JV premjera kandidāts ir Kariņš, piebilstot, ka "es neesmu dienaskārtībā".

Nacionālajai apvienībai 3. janvārī varētu notikt valdes sēde, lai apspriestu virzīšanos uz priekšu ar jauno valdības piedāvājumu, piebilda Mūrniece.

Pēc tikšanās ar Valstu prezidentu Mūrniece uzsvēra, ka jāvirzās uz jaunās valdības apstiprināšanu, jo tai būs jāpaveic vairāki atbildīgi darbi, tai skaitā jāizstrādā 2019. gada valsts budžets. Pēc viņas teiktā, jaunās valdības neatliekamo darbu sarakstā ir arī Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas Moneyval rekomendāciju izpilde.

Vaicāta par Alda Gobzema (KPV LV) kandidatūru uz iekšlietu ministra amatu, Mūrniece norādīja, ka ciena JV premjera amata kandidāta Krišjāņa Kariņa noraidošo nostāju šajā jautājumā. Viņa norādīja, ka ir iespējami risinājums šai situācijai, taču atturējās minēt konkrētus variantus.

Jaunās konservatīvās partijas Saeimas frakcijas vadītāja Juta Strīķe pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni norādīja, ka nākamā valdība joprojām tiek veidota, rēķinoties ar JV pārstāvi Krišjāni Kariņu kā premjera amata kandidātu. Viņa uzsvēra, ka nākamnedēļ, 3. janvārī, partijas varētu pieņemt gala lēmumu par jaunās valdības sastāvu un piedāvāto premjera amata kandidātu.

Partiju apvienības Attīstībai/Par! (AP) līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce savukārt pauda, ka apmēram divu nedēļu laikā pēc Ministru prezidenta amata kandidāta nominēšanas balsojums par valdību varētu notikt Saeimā.

Savukārt ārpus četru vienojušos partiju lokā esošās KPV LV frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs norādīja uz kompromisa iespējām, lai vienotos par valdības izveidošanu, tomēr detaļas neatklāja. Zakatistovs arī tieši nekomentēja, vai KPV LV būtu gatava atteikties no politiķa Alda Gobzema kandidatūras iekšlietu ministra amatam, piebilstot, ka nevar atklāt iespējamos kompromisa variantus.

"Neformālās sarunās esam runājuši par iespējamiem kompromisiem un to variantiem. Ja sarunu partneri ir atvērti un gatavi piekāpties, tad to darīs arī citi," teica Zakatistovs, atsakoties atklāt, par kādiem kompromisiem ir runa. Viņš piebilda, ka KPV LV tālākie soļi būs zināmi pēc frakcijas sēdes nākamnedēļ, 3. janvārī.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Uldis Augulis savukārt paziņoja, ka patlaban svarīgākais ir izveidot pilnvērtīgi strādājošu valdību ar vai bez ZZS līdzdalības. Pēc viņa teiktā, valdībai vajadzētu būt pietiekamam atbalstam parlamentā, akcentēja politiķis. ZZS ir gatava strādāt valdībā, ja kāda no tā dēvētajām centriski labējām partijām paustu gatavību to darīt kopā, norādīja Augulis.

Papildināts ar Ināras Mūrnieces un Ulda Auguļa pausto

Top komentāri

Ivars
I
Perētāji, tik ilgi perē, un rezultātā būs vanckars
Apčidrinskis
A
Premjers ir jānominē prezidentam- tā ir rakstīts likumā. Partijām tas nav jādara, jo partijas Satversmē nav pieminētas ne ar pušplēstu vārdu.
Seniors
S
JV kodols , no vecas Vienotibas ! Aseradens , nelikvideja OIK , tagad centisies likvidet Latviju ?Vai tiesam , Valsts prezidentam , smadzenes kermena apaksdala ? Varbut , aicinas Aboltinu atpakal uz Saeimu ? KAUNS , visai Latvijai un tas iedzivotajiem ! kaut gan , Latvija nevalda tas iedzivotaji , bet gan - korumpantu grupas , ar Ministriem( Aseradens ,Gerhards un daudziem parejiem ), prieksgala !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas