Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Cimdars atbalsta Latvijas sadalīšanu vairāk nekā piecos vēlēšanu apgabalos

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Teritoriālis
T
Starp citu, Spānijā ir 52 vēlēšanu apgabali, lielākajā (Madridē) ievēl 35 deputātus, bet divos pašos mazākajos - pa 1 deputātam.
monitors
m
Savukārt, Nīderlandē tikai viens vēlēšanu apgabals pa visu valsti un Izraēlai arī viens. Latvija arī nav līdzīga lielajai Spānijai, bet mazākām valstīm. Kāpēc pie mums nevarētu būt viens vēlēšanu apgabals? Var vēl izveidot paralēli vienmandāta apgabalus kā Lietuvā, ja ir nepieciešams, lai būtu deputāti, kas pārstāv konkrēto teritoriju.
  • 0
  • 0
laba ideja
l
Laba ideja - manuprāt Latviju varētu iedalīt šads apgabalos - Rīga, Pierīga(Rīgas rajons un daļa no Ogres rajona) Šie abi kopā veido Lielrīgas reģonu; Tad Vidzemes reģionu varētu sadalīt Rietumvidzemē (Valmieras,Limbažu,Valkas,Cēsu rajoni), un Austrumvidzemē (Gulbenes, Alūksnes, Madonas, Balvu rajoni) Latgale arī 2 apgabalos tātad Ziemeļlatgale (Rēzeknes, Ludzas, Preiļu rajoni un Dagdas novads), un Dienvidlatgale (Daugavpils rajons+Krāslavas novads) Zemgale arī 2 reģionos - tātad Austrumzemgale (Jēkabpils, Aizkraukle, daļa no Ogres rajona) un Rietumzemgale (Jelgavas, Bauskas, Dobeles, Tukuma rajoni), Un visbeidzot arī Kurzeme 2 apgabalos - Ziemeļkurzeme (Ventspils, Talsu rajoni un Kuldīgas novads) Dienvidkurzeme (Liepājas, Saldus rajoni un Skrundas novads) Kopā sanāk 10 vēlēsanu apgabali, katrā vidēji ap 150 000 iedzīvotājiem (izņemt Rīgas pilsētu) Manuprāt ideāli! Un šādi varētu valsti arī iedalīt administratīvi tā lai nav katrai lietai savi apgabali - respektivi tiesu apgabali tādi, administratīvie tādi- bet sadi tad butu beidzot skaidriba par konkretām robežām.
zvirbulēns
z
Idejai tomēr trūkumi, vajag katriem desmit vēlētājiem savu apgabalu! Ko tik tie sorosīdi neizdomā, mati ceļas stāvus!
  • 0
  • 0
papildus
p
Par regionu nosaukumiem tos varetu saukt netikai tā kā te minēju bet arī šādi Rīga - tāpat Pierīga - tāpat Abi kopā vedio Lielrīgas reģionu Rietumvidzeme - Tālava Austrumvidzeme - Maliena Abi kopā veido Vidzemi Ziemeļlatgale - Ezerzeme Dienvidlatgale - Augšzeme Abi kopā veido Latgali Austrumzemgale - Vidusdaugava Rietumzemgale - Viduslatvija Abi kopā vedo Zemgali Ziemeļkurzeme - Ventava Dienvidkurzeme - Kursa Abi kopā veido Kurzemi
  • 0
  • 0
Andza
A
Seit viss ir labi uzrakstīts - starp citu nododamās balss sistēma, kas rakstā pieminēta, kad var balsot par konkrētiem kandidātiem arī izklausās sakarīga! http://www.diena.lv/izklaide/maksla/kadai-but-velesanu-sistemai-latvija-745559
...
.
Tik mazaa valstii ,kaa Latvija,ar tik mazu iedziivotaaju skaitu,visam jau sen bija jaanotiek elektroniski....nekaadu apgabalu,nekaadas birokraatijas. Kur probleema ??..balsstiesiigo skaits ir preciizi zinaams
vilis
v
Es gan pretī.Man patīk esošā sistēma.Tomēr kaut kas no vēstures,pēctecība,Satversme un sentiments.
zvirbulēns
z
Cimdar, Jums likums aizliedz nodarboties ar politika, ja kas! Šis ir politisks paziņojums, turklāt debīls, sorosīdisks.
zvirbulēns
z
Viens apgabals, katram vēlētājam uz galda viss izvēlētās partijas saraksts, lai var svītrot visus, tas tā būtu arī pēc Satversmes.
murgaini priekšlikumi
m
Ar Latvijas sadalīšanu vairākos vēlēšanu apgabalos nevar sasniegt mērķi - tuvināt politiku vēlētājiem. Tādā veidā var attālināt politiku no vēlētājiem. Tādā veidā tiek sašaurinātas vēlētāju izvēles iespējas. Piemēram, kadām, kurš dzīvo novadā x, var tikt liegta iespēja pašam balsot, piemēram, par Āboltiņu, Zatleru, Šleseru, Dombrovski vai Baštiku. Viņu izvēle tiek sašaurināta līdz attiecīgajā apgabalā pieteiktajiem kandidātiem.
Patiesībā ir jārīkojas pretēji
P
Patiesībā ir jārīkojas pretēji - Latvija ir jāveido kā viens vesels vēlēšanu apgabals, kurā katrs Latvijas vēlētājs izvēlas no visiem Latvijas kandidātiem tos deputātus, kuri viņam šķiet simpātiskākie, nevis no tiem kandidātiem, kuri ir "izlikti" viņa dzīves vietas listē. Un vēl labāk, ja katrs Latvijas vēlētājs varētu izvēlēties savus kandidātus no visiem Latvijā iesniegtajiem sarakstiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas