Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Cīņa par Eiropas Parlamentu var sākties; kandidē arī bezdarbnieki

Trešo reizi Latvijas balsstiesīgie pilsoņi piedalīsies Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, un tas notiks 24.maijā. Ceturtdien beidzās kandidātu sarakstu iesniegšana. Salīdzinot ar divām iepriekšējām EP vēlēšanām 2004.gadā un 2009.gadā, interese par iekļūšanu Eiropas Parlamentā ir mazinājusies. Kandidātu sarakstus ir iesnieguši 14 politisko spēku, uz astoņām EP deputātu vietām piesakot 171 kandidātu, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Kad Latvijā pirmo reizi 2004.gada 12.jūnijā vēlēja Eiropas Parlamenta deputātus, 16 partiju un to apvienību bija iekļāvušas savos sarakstos 245 kandidātus. Togad pārstāvniecību EP ieguva piecas partijas. Tēvzemei un brīvībai/LNNK spožo uzvaru, iegūstot četras vietas, līdz šim nevienam vēl nav izdevies atkārtot. Divi no toreiz ievēlētajiem tēvzemiešu deputātiem - Roberts Zīle un Inese Vaidere (tagad Vienotība) - tāpat kā Tatjana Ždanoka no PCTVL (tagad pārstāv uz tās bāzes izveidoto Latvijas Krievu savienību) ir Eiropas Parlamentā strādājuši bez pārtraukuma un kandidē vēlēšanās arī trešo reizi. Savukārt 2009.gadā interesi par iesaistīšanos cīņā bija izrādījuši 17 politisko spēku, no tiem mandātus EP saņēma seši saraksti.Pēc bijušā premjera Valda Dombrovska (Vienotība) iesaistīšanās vēlēšanu cīņā ar pirmo numuru, arī politiskie konkurenti paredz Vienotībai labus panākumus vēlēšanās. Tai prognozē trīs vietas un cerības četriem sarakstā iekļautajiem, jo iespējams, ka Dombrovskis kļūst par Eiropas komisāru un tad mandātu noliek. Citu spēku pārstāvji uzskata, ka īsti korekti nav izmantot bijušo premjeru kā vilcēju, bet viens no Vienotības līderiem Dzintars Zaķis skaidroja, ka tā ir Eiropā pieņemta prakse, ka politiķi, kas kandidē uz komisāru amatiem, piedalās arī vēlēšanās, jo "komisārs arī ir politiķis un būtu labi, ja viņš šo amatu izmantotu arī par labu savai valstij".Līdzšinējās prognozes liecina, ka uz labu pārstāvniecību EP var cerēt arī partija Saskaņa, par spīti koriģētajam zīmolam, - tas nebūs Saskaņas centra, bet gan sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa saraksts, jo sabiedrotie no Latvijas Sociālistiskās partijas ar Alfrēdu Rubiku priekšgalā startē atsevišķi. Latvisko partiju spārnā konkurence ir ievērojami lielāka. Partiju pieteikumus var sadalīt vairākās grupās. Vienā ir Saeimā pārstāvētās partijas - Vienotība, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK, kā arī Zaļo un Zemnieku savienība, kurai līdz šim nav izdevies iegūt kādu vietu EP, bet tā cer uz šīm vēlēšanām. Vēl vienā grupā ir nelielas ietekmes partijas, kuras piedalās visās vēlēšanās gadu no gada, bet panākumus tajās negūst. To vidū ir arī tradīcijām bagātā LSDSP un Kristīgo demokrātu savienība. Šogad ir divi jaunpienācēji ar sabiedrībā pazīstamiem līderiem. Viena ir Latvijas Reģionu apvienība, kuru izveidoja Reģionu alianse kopā ar sabiedrotajiem novados, par saraksta pirmo numuru izraugoties bijušo Valsts prezidenta kancelejas vadītāju Mārtiņu Bondaru.Einara Repšes vadītā Latvijas Attīstības partija startē ar režisoru Andreju Žagaru saraksta galvgalī. Tieši šis politiskais spēks ir pievērsis vislielāko uzmanību, ar milzīgu furgonu apceļojot Latviju, bet pirms tam bija ieguldījis arī zināmus līdzekļus reklāmās. Tiesa, tas ir agrākās vēlēšanās jau pārbaudīts paņēmiens un nav izrādījies visai efektīvs. Iepriekš Saeimas vēlēšanās ceļošana pa Latviju ar politiķu sejām izdaiļotos furgonos to īpašniekiem sevišķus panākumus nenesa.

EP vēlēšanas šogad ir iespēja mazākām partijām atgādināt par sevi, bet ietekmīgākajām audzēt spēkus Saeimas vēlēšanām, izmantojot iespēju popularizēt savus cilvēkus. Vairākos sarakstos ir iekļauti arī bezdarbnieki jeb personas, kas "šobrīd nestrādā", kā trīs kandidātus pieteikusi Repšes partija. Vienpadsmit pretendentiem ir vidējā izglītība. Kandidātu vidū ir arī cilvēki, kas mainījuši politisko piederību, - tajā skaitā no likvidētās Tautas partijas. No tagadējiem EP deputātiem vēlēšanās vairs nekandidē no LPP/LC ievēlētais Ivars Godmanis, kura pārstāvētā partija arī ir izbeigusi savu darbību.

Vairāk par cīņu uz astoņām kārotajām vietām Eiropas parlamentā lasiet laikrakstā Diena piektdien, 21.martā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas