Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

CSP vadītāja: tautas skaitīšanā būs jautājumi par iedzīvotāju tautību un dzimto valodu

«Lai gan šobrīd mums nav nekādas skaidrības, kas notiks ar CSP 2010.gada budžetu, varu apsolīt, ka jautājumi par Latvijas iedzīvotāju tautību un dzimto valodu tiks iekļauti tautas skaitīšanas anketās,» tā šodien, tiekoties ar apvienības TB/LNNK Saeimas frakciju, teica Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) priekšniece Aija Žīgure.

Kā vēsta _TB_/LNNK preses sekretārs Rolands Pētersons, frakcijas deputāti bija satraukti, ka sakarā ar gaidāmo valsts finansējuma lielo samazinājumu 2010.gadā pārvalde 2011.gada tautas skaitīšanas veidlapās plāno iekļaut tikai tos tematus, kuri ir obligāti atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes regulas prasībām. Izslēdzamo tēmu sarakstā bija gandrīz puse no līdz šim uzdotajiem jautājumiem, ieskaitot jautājumus par Latvijas iedzīvotāju nacionālo piederību un dzimto valodu. Šodien CSP priekšniece A.Žīgure _TB_/LNNK deputātiem atzina, ka tautības un dzimtās valodas tēmas tiešām ir ļoti būtiskas Latvijas statistikai, un pat, ja līdzekļi tiks piešķirti tikai t.s. minimālajai tautas skaitīšanas programmai jeb ES regulas izpildei, pārvalde atradīs iespēju tai pievienot jautājumus par etnisko piederību un valodu. Viņa pastāstīja, ka ES regula pieprasa 21 temata iekļaušanu tautas skaitīšanas anketās un kopējais nepieciešamais finansējums tās prasību izpildei būtu 6,8 miljoni latu (2010.gadā – 800 000 latu). Savukārt CSP izstrādātā pilnā tautas skaitīšanas programma ar Latvijas nacionālajai attīstībai būtiskiem jautājumiem ietver 55 tematus un kopumā varētu izmaksāt 10,7 miljonus latu._TB_/LNK deputāti solīja sekot līdzi 2010.gada valsts budžeta pieņemšanas gaitai, lai panāktu iespējami lielāku līdzekļu piešķiršanu tautas skaitīšanas gatavošanai, ņemot vērā, ka tautas skaitīšana ir vienīgais visaptverošais valsts iedzīvotāju statistikas pētījums, kas tiek veikts reizi 10 gados. Īpaši svarīga tā ir saistībā ar jauno novadu sistēmas ieviešanu. Paredzēts, ka tautas skaitīšanā dati tiks fiksēti uz 2011.gada 1.martu, bet fiziskā iedzīvotāju aptaujāšana notiks 2011.gada martā un aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas