Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Debates: Uz premjera amatu piesakās Saskaņa, KPV LV un JKP

13. Saeimas vēlēšanās visvairāk balsu saņēmušās trīs partijas Saskaņa, KPV LV un Jaunā konservatīvā partija (JKP) pretendē uz premjera amatu, izriet no partiju pārstāvju paustā Latvijas Televīzijas rīkotajās pēcvēlēšanu debatēs.

Kā zināms, Saskaņa saņēmusi 19,8% vēlētāju balsu, kas dod 23 deputātu mandātus, savukārt KPV LV ieguvusi 14,25%, kamēr JKP - 13,59%, kas abām garantē 16 deputātu krēslus Saeimā. Ievēlētas ir kopumā septiņas partijas, solot sadrumstalotu parlamenta un valdības sastāvu un sarežģītu valdības izveides procesu, kas oficiāli sāksies pirmdien.

Saskaņa premjera amata kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis raidījumā izteicās, ka Saskaņa arī šajās vēlēšanās viennozīmīgi ir uzvarējusi, tāpēc tai pienākas uzdevums veidot valdību un Saskaņa varētu vienot nevis šķelt Saeimas un valdības darbu.

Tomēr citu ievēlēto partiju pārstāvji, tāpat kā iepriekš, atzina, ka ir pret Saskaņas nonākšanu valdībā, līdz ar to pašlaik uz valdības veidošanu pretendē KPV LV un JKP. KPV LV premjera amata kandidāts Aldis Gobzems pauda, ka, ņemot vērā citu Saeimā ievēlēto partiju nostāju, Saskaņa nevar izveidot valdību, tāpēc "faktiski KPV LV  ir tā, kas var to izveidot". Viņš arī teica, ka nākamās koalīcijas kodolā jābūt partijām, kas iepriekš nav bijušas Saeimā, proti, KPV LV, JKP un Attīstībai/Par!.

Vienlaikus uz valdības veidošanas pienākumu pretendē arī JKP, kuras pārstāvis Krišjānis Feldmans optimistiski pauda, ka tieši JKP līderis Jānis Bordāns varētu būt tas, kuram varētu izdoties izveidot stabilu valdību.

13 mandātus ieguvušās partiju apvienības Attīstībai/Par! līderis Juris Pūce pauda, ka apvienība ir gatava valdības veidošanas sarunām, un gaidīs iniciatīvu no veiksmīgāk startējušo partiju puses, taču uzsvēra, ka būtiska ir iespēja īstenot programmā liktos solījumus. Nerodot šādu apliecinājum, iet valdība neesot intereses, pauda Attīstībai/Par! pārstāvis.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars pauda, ka NA sagaida konstruktīvas sarunas par valdības darāmo un solīja politiskā spēka atbalstu. Savukārt arī pašreizējās premjera partiju apvienības ZZS pārstāve, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola arī piebilda, ka partiju programmās rodami arī pretrunīgi ierosinājumi un, veidojot valdību, jārod kopsaucējs par darāmo.

Savukārt Jaunās Vienotības pārstāve Inese Lībiņa-Egnere teica, ka viņas pārstāvētā frakcija, kurā būs astoņi deputāti, būs maza, bet saliedēta, un valdības veidošanas sarunu sākumposmā nemācīs citus, kā rīkoties.

LTV svētdien ziņu raidījumos arī vēstīja, ka kuluāros kā reāla tiek vērtēta iespēja valdību veidot piecām partijām - JKP, Attīstībai/Par!, Nacionālajai apvienībai, Zaļo un zemnieku savienībai un apvienības Jaunā Vienotība pārstāvjiem, atstājot opozīcijā Saskaņu un KPV LV.

Nacionālā apvienība pagaidām ir vienīgā, kurai nebūtu iebildumu pret sešu partiju valdību, kurā piedalītos arī KPV LV. Tas tiek skaidrots ar taktisku cīņu pret agrāko partijas biedru Bordānu, kurš tagad ir JKP viens no līderiem.

Partijas pirmdien sāks savās valdēs analizēt vēlēšanu rezultātus un lems par jaunās valdības veidošanu. Iniciatīva tiek gaidīta no KPV LV un JKP, kas guvušas Saeimā katra pa 16 vietām. Savukārt sarunas ar partiju Saskaņa koalīcijas veidošanas kontekstā netiek pieminēta.

 

Top komentāri

Me
M
V. Dombrovskis uzskatot, ka viņam pienākas uzdevums veidot valdību. Nu bet tad tak, lai tik veido vesels. Lai iet pie pārējām partijām, runā, prasa atbalstu un veido valdību, ja jau viņam tas pienākoties. Pašam smiekli nenāk?
zvirbulēns
z
Kas viņiem liedz veidot savas valdības? Nu izveidojiet un pie prezidenta, atrādīt koolīcijas izveides papīrus. Būs papīrs, prezidents uzdos veidot valdību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas