Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Demogrāfs: Būtu naivi sagaidīt dzimstības pieaugumu pēc vecāku pabalstu ierobežojumu samazinājuma

Ierobežojumu samazinājums vecāku, paternitātes un maternitātes pabalsta apmērā iespaido situāciju, taču būtu naivi sagaidīt būtisku dzimstības pieaugumu pēc šī soļa, sacīja demogrāfs Ilmārs Mežs.

Viņš uzsvēra, ka iepriekš noteiktie pabalstu griesti nav bijuši taisnīgi, līdz ar to ierobežojumu samazinājums ir šādas netaisnības daļējā likvidācija. Latvijā vajadzība pēc bērniem ir tik liela, ka šādus mazus soļus situācijas uzlabošanai būtu jāveic katru dienu, nevis reizi vairākos mēnešos, uzskata Mežs.

Demogrāfs arī pauda viedokli, ka šogad budžeta grozījumos valdība nav parādījusi, ka demogrāfija ir tās galvenā prioritāte. Tomēr Mežs pozitīvi vērtēja to, ka Labklājības ministrija "beidzot sadūšojusies" lūgt valdības atbalstu iecerei diferencēt ģimenes valsts pabalstu atkarībā no bērnu skaita, tomēr tas esot bijis jāizdara daudz agrāk.

Kopumā ieguldījumiem demogrāfijas jomā ir izšķirīga nozīme, akcentēja Mežs. Viņš arī norādīja, ka vairākas aptaujas liecina, ka ģimenes Latvijā vēlas vairāk par vienu bērnu, un šāda tendence ir arī citās valstīs, tomēr citur netiek īstenota "bezbērnu politika" un "valsts nesoda iedzīvotājus par bērniem".

Kā ziņots, ar mērķi uzlabot demogrāfisko situāciju un veicināt nodokļu nomaksu, kā arī atjaunot uzticēšanos valsts sociālās apdrošināšanas sistēmai, valdībā 10.jūlijā pieņemts lēmums no nākamā gada 1.janvāra samazināt ierobežojumus vecāku pabalsta, maternitātes pabalsta un paternitātes pabalsta apjomā.

Pašlaik ir spēkā 2009.gadā noteiktie ierobežojumi ģimenēm ar bērniem piešķiramajiem un izmaksājamajiem valsts pabalstiem, kas noteikti līdz 2014.gada 31.decembrim.

Patlaban vecāku pabalsts par bērniem, kas dzimuši pēc 2010.gada 2.novembra, ir 80% no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, bet, ja aprēķinātā pabalsta apmērs pārsniedz 11,51 latu dienā, izmaksājamā pabalsta maksimālais apmērs dienā ir 11,51 lats un 50% no summas virs 11,51 lata. No 2013.gada 1.janvāra maksimālais apmērs dienā būs 23,02 lati un 50% no summas virs 23,02 latiem.

Tāpat kopš 2010.gada maternitātes pabalsta un paternitātes pabalsta apmērs ir noteikts 80% apmērā no cilvēka vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Arī šo pabalstu maksimālais izmaksājamais apmērs dienā ir 11,51 lats un 50% no summas virs 11,51 lata. Līdzīgi kā vecāku pabalstam, arī maternitātes un paternitātes pabalstiem no nākamā gada maksimālais apmērs dienā būs 23,02 lati un 50% no summas virs 23,02 latiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas