Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Dobelniekam Artim saziedotā nauda tiek divgadīgas meitenītes operācijai

Taisiju nofotografēt ir gandrīz neiespējami, viņu pat pasei bija grūti nobildēt, satiekoties bažīga ir nepilnus divus gadus vecās Taisijas māte Jeļena Ļivčina (21). Tas, ka meitene baidās no jebkādiem aparātiem, nav brīnums — ar tiem viņa dzīvē saskārusies daudz vairāk nekā citi bērni. Pēdējos septiņus mēnešus Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS), arī tās Intensīvās terapijas nodaļā, viņa bijusi biežāk nekā mājās. Taisija cieš no bērniem ļoti retas, dzīvībai bīstamas slimības — kambaru lēkmjveida tahikardijas, kas nozīmē biežas lēkmes, sirsniņai darbojoties tik ļoti ātri, ka bērns nereti zaudē samaņu. Latvijas mediķu spēkos nav Taisijai palīdzēt, taču viņu var glābt operācija klīnikā Kopenhāgenā. Turp viņa mammas un BKUS sirds ķirurga Valta Ozoliņa pavadībā dosies jau šodien. Operāciju finansē valsts (izmaksā ap 10 000 latu), taču nauda ceļa izdevumiem, ko valsts nesedz, tiks izmantota no pāri palikušās dobelniekam Artim Zeminskim (7) saziedotās summas.

Artim, kuram bija nepieciešama aknu transplantācija, viņa pēdējās dzīves dienās sekoja līdzi teju visa Latvija, pērn novembrī īsā laikā saziedojot ceļam uz Briseli daudz vairāk naudas, nekā nepieciešams,— 39 000 latu. Diemžēl zēnu neizdevās glābt. Saziedotās naudas atlikumu Bērnu slimnīcas fonds, kā solījis, novirza citu smagi slimu bērnu vajadzībām. Viens no viņiem ir Taisija. "Es nespēju noticēt, kad man slimnīcā pateica, ka būs nauda ceļam uz Dāniju [kopumā 1285 lati]. Mēs paši to nevarētu savākt," saka Taisijas mamma.

Slimība, ar ko meitene sirgst, Latvijā bērniem nebija konstatēta ilgus gadus. "Kambaris sāk darboties ļoti, ļoti ātri. Taisijai — 300 reižu minūtē. Sirds nevis strādā kā sūknis, bet vibrē, tādējādi asinis sirdī normāli neieplūst un neizplūst, smadzenes nesaņem skābekli un bērns zaudē samaņu," skaidro Elīna Teivāne, BKUS Kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikas kardioloģijas virsārste. Meitene pārcietusi daudz manipulāciju, piemēram, smagākā periodā pēc lēkmes Taisijai divu dienu laikā 150 reižu bija jāveic elektrokardioversija. Vienkāršoti izsakoties — 150 reižu no ārpuses iedarbojās ar elektrisko strāvu, lai varētu izmainīt sirdsdarbības ātrumu un atjaunot normālu ritmu, saka E.Teivāne.

P.Stradiņa slimnīcā, kur Taisiju izmeklēja, atklājās, ka patoloģiskā sirdsritma avots atrodas kreisajā kambarī. "Kreisā kambara diametrs tik mazam bērnam ir 29 milimetri. Tajā mazajā "istabiņā" ir jāatrod, no kurienes rodas tik ļoti ātrais ritms, tur ir jāveic radiofrekvences katetrablācija," skaidro E.Teivāne. Mazajām bērnu sirdīm Latvijā šādu diagnostiku nav iespējams veikt. BKUS mediķi, konstatēja, ka nepieciešamos izmeklējumus un ārstēšanu var veikt klīnikā Kopenhāgenā. Līdztekus diagnosticēšanai notiek arī ārstēšana — operācija. Ja tā izdosies, ir cerības, ka Taisija būs brīva no lēkmēm uz ilgu laiku. Gadā neatliekamās palīdzības un plānveida veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai ārvalstīs pieaugušajiem un bērniem no valsts budžeta tiek tērēts vairāk nekā miljons latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas