Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Dombrovska valdība gatava

Pieci jaunās valdības locekļu kandidāti — aizsardzības ministrs Imants Lieģis (nav partijā, deleģē PS), ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), kultūras ministrs Ints Dālderis (nav partijā, deleģē TP), labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (nav partijā, deleģē ZZS) ir bez iepriekšējās valdības darba pieredzes.

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) un iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL), kā arī premjers V.Dombrovskis agrāk jau strādājuši valdībā. No I.Godmaņa (LPP/LC) valdības ministriem darbu jaunajā Ministru kabinetā turpinās ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP), izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP), veselības ministrs Ivars Eglītis (TP), kā arī vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), kurš vienīgais bez pārtraukuma būs valdībā kopš 2002.gada novembra. Līdzšinējais ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) tagad pretendē uz satiksmes ministra amatu, bet iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (TP) — uz tieslietu ministra posteni.

Valsts prezidenta Valda Zatlera aicinātais premjera kandidāts Valdis Dombrovskis (JL) divās nedēļās ir izveidojis valdību, kurā būs Jaunais laiks (JL), Pilsoniskā savienība (PS), kā arī trīs no līdzšinējās koalīcijas četrām partijām — Tautas partija (TP), Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) un Tēvzemei un brīvībai/LNNK, kurām kopā ir 64 balsis. Saeima par uzticību valdībai lems ceturtdien, un paredzams, ka balsojums būs pozitīvs. Līdzšinējā premjera Ivara Godmaņa pārstāvētā LPP/LC, kas nav jaunajā koalīcijā, plāno balsojumā atturēties, informēja frakcijas vadītāja vietnieks Dzintars Jaundžeikars.

Tas, ka TP līderis M.Segliņš varētu vadīt ministriju, par kuru jau sen sapņojis, ir viens no argumentiem, kāpēc TP būtu ieinteresēta, lai šī valdība nostrādā līdz Saeimas pilnvaru beigām. Uz jautājumu, vai TP darīs visu, lai valdība būtu ilgtermiņa un vai palīdzēs V.Dombrovskim, M.Segliņš atbildēja: "Protams." Tās veidošanas gaita gan šādu pārliecību neradīja — TP vadība un ministru kandidāti pat nokavēja valdības deklarācijas un sadarbības līguma parakstīšanu. M.Segliņš skaidroja, ka iekļuvis sastrēgumā, braucot no netālā TP biroja uz Saeimu. TP pašvaldību ministrs E.Zalāns un veselības ministrs I.Eglītis valdības deklarāciju parakstīja ar atrunām — veselības ministrs, norādot uz vienošanos par tikai 10% algas samazinājumu nozarē, bet pašvaldību ministrs, minot nepieciešamību nodrošināt Eiropas Savienības fondu līdzekļu paātrinātu ieguldīšanu tautsaimniecībā.

V.Dombrovskim nācās iesniegt Valsts prezidentam deklarāciju un valdības sastāvu bez kultūras ministra kandidāta, kuru TP nominēja tikai pēc abu tikšanās. TP vadība bija uzsvērusi, ka ministram ir jābūt partijas biedram — pēc I.Dāldera nosaukšanas ministra kandidāts uzrakstīja iesniegumu par iestāšanos TP. JL frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis tomēr cer uz veiksmīgu sadarbību, jo TP esot politiskais spēks, kas ir gatavs pieņemt arī grūtus lēmumus. TP frakcijas vadītājs Māris Kučinskis lolo līdzīgas cerības, cerot, ka JL spēs atteikties no populisma. Sākotnēji parakstāmie dokumenti bija pārpilni ar brīdinājumiem par krīzes situāciju un konstatējumiem par to, kur iepriekšējā vara ir novedusi valsti, ko līdzšinējo valdības partiju pārstāvjiem būtu grūti parakstīt. Tāpēc saukļu apjoms tika samazināts. Bez valdības deklarācijas un sadarbības līguma, kuru parakstīja partiju un frakciju vadītāji, ir vēl memorands par neatliekamiem pasākumiem valsts maksātspējas nodrošināšanā, kurš jāparaksta katram koalīcijas deputātam. Te lielākas šaubas izteica ZZS deputāti, kuru daļa sola tikai ceturtdien parakstīt memorandu.

***

Ko varam gaidīt no jaunās valdības?

Uģis Zemturis, ekonomikas eksperts

Ir pozitīvi, ka darāmo darbu saraksts izveidots vismaz vēlējumu formā, jo šajā smilšu kastē tomēr spēlēsies bērni no dažādām sētām. Laba ziņa ir tā, ka deklarācijā minētos darbus galvenokārt nosaka nevis pašmāju politiķu darba kārtība, kuri pirms pašvaldību vēlēšanām varētu būt diezgan populistiski, bet gan EK un SVF uzstādījumi. Visi topošās valdības ieplānotie darbi ekonomikā ir apsveicami, taču man ir aizdomas, ka solījumi par atbalstu uzņēmējiem kārtējo reizi paliks uz papīra, jo nevienu atbalsta mehānismu nevar ieviest, ja tas nav ieplānots budžetā. Kas attiecas uz lielo būvniecības projektu iespējamu iesaldēšanu, nedomāju, ka tas nodarīs lielu kaitējumu ekonomikai. Lai to sildītu, drīzāk jādomā par to, kā uzlabot uzņēmējdarbības vidi, atceļot, piemēram, prasību par nodokļu maksāšanu avansā, jo tas nozīmē, ka bizness kreditē valsti.

Odita Krenberga, žurnāliste

Saeimas sastāvs diemžēl neko labāku nepiedāvā, tāpēc valdība izskatās kā Frankenšteins, kur kopā sašūtas Lāčplēša un Melnā bruņinieka ķermeņa daļas ar divām galvām — Jauno laiku un Tautas partiju. Šis organisms dzīvos tik ilgi, cik to atļaus spēcīgākie — Tautas partija (TP), jo oligarhiskās saites joprojām tur kopā visu veco varas kodolu. Tāpēc TP, Zaļo un Zemnieku savienība, TB/LNNK jebkurā izdevīgā mirklī spēs vienoties par valdības gāšanu ar opozīcijā atstāto LPP/LC. Ja TP nemainīs līdzšinējo taktiku par labu valsts interesēm, tad valdība kritīs brīdī, kad TP reitings būs daudzmaz atmazgāts uz JL nesabojātās reputācijas rēķina.

***

Ko mainīs budžetā

— Izdevumus samazinās par 259 milj. latu; deficīts — 7% no IK

— Ieviesīs kapitāla pieauguma nodokli, tai skaitā attiecībā uz darījumiem ar nekustamo īpašumu un uzņēmumu kapitāla daļām; pakāpeniski paaugstinās akcīzes nodokli; ieviesīs nodokli dzīvojamām platībām

— Valsts aparātu vēlas samazināt līdz 2006.gada līmenim; tiks apturēta jaunu darbinieku pieņemšana

— Ievērojami samazinās valsts aģentūru skaitu

— Pārskatīs lielos būvniecības projektus, tai skaitā autoceļu projektus

— Pašvaldību investīcijas samazinās par 10 milj.latu

— Pensijas šogad neindeksēs, bet nesamazinās

— Sabiedriskajā sektorā strādājošo atalgojumu samazinās vidēji par 20%

Kā stimulēs ekonomiku

— Papildus piešķirs 57 milj. latu ES fondu līdzfinansējumam, lai veicinātu uzņēmējdarbību

— Nekavējoties sāks jau apstiprinātās uzņēmējdarbības atbalsta programmas ieviešanu

— Iedarbinās uzņēmumu apgrozāmo līdzekļu finansējuma mehānismus.

— Ieviesīs eksporta garantiju shēmu

— Izstrādās politiku rūpniecības un eksporta attīstībai

— Atvieglos iespēju dzīvotspējīgiem uzņēmumiem panākt vienošanos ar to kreditoriem

— Ar īpašu finansēšanas shēmu stimulēs inovatīvu produktu radīšanu

— Ieviesīs atbalsta mehānismus energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumiem dzīvojamajām, publiskajām un ražošanas ēkām

— Izstrādās valsts atbalsta mehānismu eksportspējīgiem transporta un loģistikas uzņēmumiem

Avots: topošās valdības deklarācija; memorands par neatliekamiem darbiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas