Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

E-bibliotēka plāno atjaunot darbību

E-bibliotēka plāno jau tuvākajā laikā atjaunot savu darbību un nepiekrīt piedāvājumiem materiālus izvietot uz serveriem ārvalstīs, sestdien vēsta laikraksts Diena.Konflikts par biedrības Ideju forums pieļautajiem autortiesību pārkāpumiem, publicējot interneta vidē grāmatu digitālās versijas, ir nonācis līdz tiesai, kur izskata civilprasību.

Ir uzsākts arī kriminālprocess. Līdz serveru izņemšanai e-bibliotēkā bez maksas varēja lasīt vairāk nekā 6000 grāmatu, klausīties vairāk nekā 1600 audiogrāmatu, skatīt ap 400 videoierakstu un aptuveni 900 attēlu. _Lietišķās informācijas dienesta _(LID) un autoru Aivas Vīksnas, Ingunas Leibus, Initas Apsītes un Ņinas Podvinskas ierosinātajā civillietā tiesa lēmusi, ka prasība bloķēt visu _e-biblioteka.lv _domēnu ir nesamērīga ar sabiedrības interesēm, jo, bloķējot visu domēnu, var tikt radīts citu autortiesību subjektu personīgo un mantisko tiesību aizskārums. Līdz tiesas procesa beigām aizliegts saglabāt elektroniskā veidā tikai astoņas grāmatas, kas ir prasītāju darbi, vēsta _Diena _un piebilst, ka noraidīta LID prasība Kultūras ministrijai izslēgt e-bibliotēku no bibliotēku reģistra un anulēt bibliotēkas reģistrācijas apliecību.

Ideju foruma valdes priekšsēdētājs Edmunds Vanags to uzskata par mazu uzvaru, lai arī lietas iztiesāšana pēc būtības vēl priekšā.

Kriminālprocess savukārt sākts par autortiesību tīšu pārkāpšanu pēc autora Māra Gruduļa, LID, SIA Andrew Nurnberg Associates Baltic  iesnieguma, kā arī Latvijas grāmatizdevēju asociācijas un SIA Apgāds Zvaigzne ABC iesniegumiem. Šīs lietas ietvaros izmeklētāja arī pieņēmusi lēmumu izņemt serverus.

Ideju foruma vadība joprojām uzskata, ka atļauja publicēt darbus nebija jāprasa, jo tā ir bibliotēka, kas reģistrēta Kultūras ministrijā (KM). Autortiesību speciālisti tam nepiekrīt.

Visu Ata Rozentāla rakstu "E-bibliotēka  nepadodas izdevēju dusmām" lasiet sestdien Dienā vai sadaļā Šodien laikrakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas