Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

E-bibliotēka plāno atjaunot darbību

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
ziņkarīgā
z
vai tas nav tas pats Vanags, kas tika notiesāts par kukuļdošanu ka advokāts
santaniko
s
God;igi tomēr tas nav un nevar būt. Ja izdevējs ir izdevis grāmatu, ieguldījis līdzekļus, maksājis autoram, visiem, kas strādājuši pie grāmatas izveides, tad nav nekas neparasts, ka izdevējiem nepatīk, ja piepeši tāda grāmata ir pieejama bez maksas kaut kādā kreisā firmelē, kas sevi lepni dēvē par bibliotēku. Tas ir pārkāpums. Izdevējam tas noaizrunā arī autorlīgumā, lai autoram vispār nebūtu tiesības grāmatu šādā veidā tiražēt. Ja reiz izdevējs to ir izdevis, tad tā nedrīkstētu būt pieejama bez izdevēja peikrišanas vismaz līdz brīdim, kad tiek izpārdots metiens. Jo tas NAV godīgi. sakiet, ko gribat.
AD
A
Tātad, izdarot kopsavilkumu: - pastāvot E bibliotekai, noteikti IEGŪST - lasītājs, - pastāvot E bibliotekai varbūt varētu ZAUDĒT: izdevniecības, autori.
A
A
Loģiski domājot- parastās bibliotēkas ir vismaz nopirkušas tās grāmatas... ----------------------------------------------- ------------------------------------------------------- Ne gluži. Vismaz no Latvijā publicētām grāmatām Nac. bibl. saņem (ja nemaldos 9) bezmaksas t.s. obligātos eksemplārus. Tā kā tavs sašutums, draudziņ, par e biblioteku nebūs trāpīts pareizos vārtos.
klusais
k
Varbūt kādu tomēr tuvāku piemēru. Lai ievestu Latvijā jaunas narkotikas ir vienkārši tās jāatrod, jānopērk un jādabū pāri robežām. Šeit tomēr ir daudz reālāks darbs un diskutējamāka situācija ar civiltiesisko un kriminālatbildību.
fab
f
Klusais: un ja šiet tirliņi pārkāpjot likumdošanu sāktu ievest Latvijā janas narkotikas, vai tad mums ari par viņiem būtu jāsajūsminās.
klusais
k
Jautājums bija vairāk filosofisks, pie kam iepriekš jau stipri apzelēts. Tajā pašā laikā atzīmēšu mazu sīkumu - šie nosauktie tirliņi tomēr ,noliekot malā autortiesību jautājumu , uzbūvēja Latvijai pilnīgi jaunu produktu. Un vēl tās it kā nejaušības ap e-bibliotēkas civiltiesiskajiem un krimināltiesiskajiem strīdiem ...
Skepse
S
un kāda ir Dienas pozīcija šajā strīdā? ir tak tāda izdevniecība DienasGrāmatas - vai tās arī tika izplatītas caur e-bibliotēku? tikai latviešu autori [ar kuriem iespējams pat bij kautkas saskaņots] vai arī ārzmeju autoru tulkotie darbi?
zoja
z
Kas tas tāds ir? ZInātniekam ir jādomā par zinātni (un tas, ko viņš ēd un kā pabaro savu ģimen - tā nav viņa daļa, jo viņam ir jānodarbojas ar cēlo, augsto zinātni visas sabiedrības labā?), taču ir visādi tirliņi, kas var bez aizturēm var izmantot un pat uzvārīties no viņa darba augļiem, bet tas tā, māžošanaš, protams.
zoja
z
nu, nu, nevajag jau te taisīt robinus hudus no e-bibliotēkas puišiem, kas ņem no bagātajiem, lai atdotu nabagajiem. Jā, serveru konfiscēšana bija nesamērīga rīcība apsūdzības sakarā. Taču nevar noliegt arī to, ka ka e-bibl. ir problēmas ar autortiesībām, ko apliecina vien fakts, ka ir kādi, kas ir viņus iesūdzējuši un ir kādi, kas vispār ir izvairījušies no iesaistīšanās e-bibl. tieši bibliotēkas likuma caurumu izmantošanas dēļ un ar to saistītajās neskaidrībās autortiesību jomā. Un nez kāpēc tie lielākie bļāvēji par LNB un citu bibliotēku neērtību, šķiet, ir tie, kam nekad nav bijusi darīšana ar parastu, stacionāru bibliotēku, jo infrastrktūra ir pietiekami atsrādāta, lai grāmatas būtu pieejamas brīvi visur, ne tikai centrālajā ēkā Rīgā. Lidz ar ko es atļaušos ignorēt šos komentārus..
klusais
k
Te vēl ir jautājums kam pieder autortiesības - izdevniecībai vai autoram. Bet skatoties visas šīs māžošanās man nāk prātā vienkārša lieta , ka pa lielam tie ,kas dzenas pēc naudas reālajā dzīvē nemaz tik ekselenti nav. Te jau kaut kad rakstīju piemēru par Maskavas matemātiķi , pazīstu vēl vienu cilvēku ,kas ir pasaules atzīts zinātnieks savā jomā ar bezgala publikācijām , grāmatām , bet viņa jautājums Nr.1 dzīvē ir zinātne un zināšanu nodošana citiem nevis naudas pelnīšana ar to.
Plekste
P
Pilnīgi piekrītu, ka šīs grāmatas var interesēt visai šauru loku, tomēr, piemēram, Podvinskas grāmatas ir nenormāli dārgas, ap 25 Ls. Stipri jādomā vai vari atļauties nopirkt, tāpēc labāk pieciest neērtības katru reizi ieejot el.bibliotēkā, nevis turēt papīra eksemplāru, kas, protams, būtu ērtāk.
Juris Kaža
J
Vismaz viena lieta skaidra, e-bibliotēka, kā bizness, pusbizness vai kas tā nebūtu (un tiesības dalīties ES fondos ir arī komersantiem) ir nolēmusi atsākt darbību (kad nu tas būs) uzņemoties to kāpināto politisko risku (resp. varas iestāžu patvalīģas un nesamērīgas rīcības iespējamibu), kas ir saistīta as sava biznesa kodola (core business) infrastruktūras izvietošanu Latvijā. Nu, ja zēni domā, kā šo elektronisko dārza būdu otrriez nenodedzinās tie paši vandāļi (vai otrreiz neiespers zibens no Ekonomikas vai citas policijas Olimpa mākoņiem), tad uz priekšu, līdz nākamai reizei. Protams, lietotāju uzticību tas nevairo, ja svarīga resursa saimnieks uzvedās it kā nekas nebūtu noticis, vai, ka šādam apstrīdētam un nesamērīgam valsts varas uzbrukumam nav nekādas nozīmēs.
klusais
k
Iegāju LID mājas lapā apskatīt kas tie par darbiem kuru autoriem pretenzijas. Mans stipri subjektīvais viedoklis , ka ņemot vērā darbu specifiku tie , kam tie pārsvarā domāti tos iegādāsies savai bibliotēkai kaut ērtības labad , bet tie ,kas tos skatīs e-bibliotēkā visticamāk būs nejauši interesenti ,kas citos gadījumos tos tāpat nepirktu. Pa lielam ļaunuma nekāda.
Plekste
P
Šo autoru darbu tēma ir grāmatvedība, tāpēc šo sfēru nepārstāvošiem cilvēkiem nemaz nav jāzin.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas