Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Eksperte: iedzīvotāju ienākuma nodokļa sistēma Latvijā ir netaisnīga

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa sistēma Latvijā ir netaisnīga. Cilvēkiem, kuri strādā ārvalstīs nav motivācijas maksāt nodokli arī Latvijai, uzskata uzņēmuma KPMG Baltics nodokļu menedžere Gunta Kauliņa.1.aprīlis daudzām privātpersonām nozīmē kārtējā finanšu gada beigas. Savas ienākumu deklarācijas obligāti būs jāiesniedz arī visiem tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri guvuši jebkādus ieņēmumus ārvalstīs – par tiem jāmaksā nodokļu starpība Latvijas Valsts ieņēmumu dienestam.

Lai gan pēdējos gados aizbraucēji sāk aktīvāk iesniegt šīs deklarācijas, tomēr vairums nesteidz nokārtot savas saistības ar Latvijas valsti, tā svētdien vēstīja LNT raidījums Top10.

G. Kauliņa aicina ārvalstīs strādājošos Latvijas iedzīvotājus līdz 1.aprīlim deklarēt savus ienākumus Valsts ieņēmumu dienestā, lai izvairītos no nodokļu piedziņas, tiesu izpildītājiem un kavējuma un soda naudām.

G. Kauliņa atzīst, ka “visus jau nepieķers”, tomēr ārvalstīs strādājošiem jāspēj atbildēt par iedzīvotāja ienākuma nodokļa samaksu valsts ieņēmumu dienestam vismaz par pēdējiem trim gadiem. “Pašlaik ir doma šo periodu pagarināt līdz 5 gadiem. Ārvalstīs strādājošo nopelnītā nauda šobrīd ir Latvijā augstu pacelta tēma un VID darīs visu, lai šo naudu paņemtu,” brīdina G. Kauliņa.

Vienlaikus G. Kauliņa pauž viedokli, ka iedzīvotāju ienākumu nodokļa sistēma Latvijā ir netaisnīga, jo jāsāk maksāt jau no 46.lata, savukārt ārvalstīs vidēji tikai no 400 latiem.
“Es saprotu, ka cilvēkiem, kas tur strādā, ir ļoti nemotivējoši maksāt nodokli arī Latvijai,” tā nodokļu speciāliste.

Pašreizējā sistēma paredz, ka ārvalstīs strādājošajam Latvijas iedzīvotājam jāiesniedz VID gada deklarācija par nopelnīto un jāsniedz ziņas cik daudz samaksāts iedzīvotāja ienākumu nodoklī valstī, kurā iedzīvotājs strādā. VID iekasē starpību, piemērojot Latvijas iedzīvotāja ienākuma nodokļa likmi 26 procentus un ņemot vērā, ka neapliekami ir tikai pirmie 45 lati.

Ienākumu deklarācijas iesniegšana par aizvadīto gadu līdz 1.aprīlim attiecas uz tiem desmitiem, ja ne simtiem tūkstošu Latvijas iedzīvotāju, kas sevi un ģimenes nodrošina, strādājot Īrijā, Lielbritānijā, Vācijā vai jebkur citur ārvalstīs.

Pieaug to peļņā aizbraucēju skaits, kas deklarācijas iesniedz un šo nodokļu starpību sedz labprātīgi. Statistikas dati liecina, ka par 2008.gadā ārvalstīs gūto peļņu deklarācijas iesniedza 1000 personas, iemaksājot Valsts kasē 2 miljonus latu. Savukārt par 2009.gadu obligātās deklarācijas iesniedza jau 8800 ārzemēs strādājošie, iemaksājot budžetā 4 miljonus latu, ziņo LNT raidījums Top 10.

VID Galvenās nodokļu pārvaldes direktora vietniece Inese Bahanovska raidījumam pauda viedokli, ka dienests šobrīd saņemot informāciju jau no 17 valstīm par mūsu pilsoņiem, kas strādājuši ārzemēs un maksājuši tur nodokļus. Pēc šīs automātiski sūtītās informācijas dienests skatoties, vai šie cilvēki ir iesnieguši deklarācijas. Ja nav, tad vai nu tiekot sūtīts paziņojums, vai arī VID kontaktējoties ar viņu mītnes zemes ieņēmumu dienestu, kas tālāk strādā Latvijas interesēs.

Tiesa gan, VID atzīst, ka šie starptautiskie dati nonāk dienesta rīcībā lēni – vismaz ar viena gada nobīdi. 2010.gadā no ārvalstu ieņēmumu dienestiem tika saņemtas ziņas tikai par 8600 personām, savukārt šogad – jau par 21 tūkstoti cilvēku. Turklāt starp šīm 17 valstīm neesot Īrija, tomēr šī valsts esot apņēmusies datus neslēpt, ziņoja Top10.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas