Laika ziņas
Šodien
Migla

Ēlerte: raudzīsim, kāds būs vēlēšanu rezultāts

Visticamāk, bijusī _Dienas _galvenā redaktore Sarmīte Ēlerte piedalīsies vēlēšanās, bet - vai viņa būs partiju apvienības _Vienotība _vēlēšanu listē Nr.1, intervijā Latvijas Avīzei viņa atteic, ka neviens par to ar viņu nav runājis: «Lai _Vienotība _vispirms nodibinās un saprot, cik atvērta tā grib būt pilsoniskajai sabiedrībai. Pēc tam var dalīt vietas, apgabalus un pārējo.»

Sestdien notiks partiju apvienības Vienotība dibināšanas saiets, tāpēc likumsakarīgi intervijā uzdotie jautājumi skar S.Ēlertes kā šīs partiju apvienošanās idejas patroneses vīziju par vēlēšanu sarakstu, sadarbības partneriem. Atbildēs viņa joprojām ir tikpat miglaina kā visās iepriekšējās intervijās, skaidri nenosaucot ne savu domubiedru vārdus, ne arī pēcvēlēšanu sadarbības partnerus. «Arī manis uzrunātiem cilvēkiem ir nopietni jāizšķiras. Bet noteikti būs gana laika apspriest gan ļaudis, gan idejas, gan piedāvājumus,» saka S.Ēlerte.

«Ja būs jātaisa koalīcija, tad mana atbilde skanētu – ar mazāko ļaunumu. Mazākais ļaunums nozīmē, pirmkārt, to, kuri konkrētie cilvēki būs tikuši no kādas partijas sarakstiem Saeimā. Otrs – kuras programmas būs vistuvākās. Koalīcija nozīmē kompromisu, un uz to politikā nereti jāiet, lai vispār kaut ko varētu izdarīt,» intervijā saka S.Ēlerte.

Vaicāta, kas tad ir mazākais ļaunums, viņa neatbild, tikai nosaka - raudzīsim, kāds būs vēlēšanu rezultāts.

Viņa uzskata, ka apkārt politikai ir ļoti daudz cilvēku, kuri grib tajā piedalīties, nākt ar ieteikumiem, «jo viņiem rūp, kas Latvijā notiek». S.Ēlerte saka: «Politika nav tikai «partijas». Politika attiecas uz visiem, to var ietekmēt, un tajā nepieciešams iesaistīties dažādos veidos. Trim [Vienotības] partijām jāatbild – vai tās ir gatavas būvēt tiltu uz pilsonisko sabiedrību.»

Latvijas mērķus S.Ēlerte saskata joprojām tos pašus - Latvijas Rietumu integrācija, Latvija kā nacionāla valsts, Latvija kā godīgi, efektīvi pārvaldīta valsts.

Avīzes tincināta par to, kāpēc savulaik laikraksts Diena un viņa paudusi atbalstu Andrim Šķēlem, S.Ēlerte stāsta, ka pēc 1995.gada vēlēšanām Latvijā bijis liels politiskais ķīselis un Saeimā iekļuvuši daudzi populisti. «Tad premjers Šķēle izdarīja tiešām svarīgas lietas – pirmkārt, savāca un noturēja budžetu, otrkārt, valsts mērķtiecīgi turpināja doties ES un NATO virzienā. Ja, to paveicis, Šķēle būtu aizgājis, viņš vēsturē būtu palicis kā vērā ņemams valstsvīrs,» saka bijusī galvenā redaktore.

A.Šķēlem viņa pārmet to, ka Tautas partijas dibinātājs vēlāk «kļuva par vienu no arhitektiem sistēmai, kas padarījusi Latviju par krīzē smagāk cietušo valsti». (..) «Pateicoties» šai sistēmai, Latvijai, salīdzinot ar jebkuru Eiropas zemi, ir tādi korupcijas reitingi, kādi tie ir».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas