Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Finanšu ministrijas aprēķinus apšauba

Reaģējot uz Finanšu ministrijas auditu, kurā pārskatīti ministriju bāzes izdevumi, dažiem ministriem bija iebildumi pret Finanšu ministrijas (FM) veiktajiem aprēķiniem. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība), kura vadītajā nozarē atklātas vislielākās rezerves, te saskata mēģinājumu piespiest ministriju meklēt savos resursos pedagogu algu reformai nepieciešamos 27 miljonus, kas nav ielikti bāzes izdevumos.

"Tas ir absolūti neiespējami. Ja mums nebūs šo 27 miljonu vispārējai izglītībai, tad pedagogu algu reformas nebūs. Cik esmu redzējis Finanšu ministrijas prezentāciju, tas ir nekvalitatīvi veikts darbs, neiedziļinoties jomas specifikā," Dienai sacīja Šadurskis.

Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS) Dienai atgādināja, ka šāda bāzes izdevumu pārskatīšana notiek pirmo reizi un tā lielā mērā veikta pēc Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvas. Taču, ja citās ministrijās audita laikā ir atrastas "kabatiņas," tad Izglītības un zinātnes ministrijā bijušas īstas "kabatas" – tajās atrasti vairāk nekā 11 miljoni eiro. Ja 2015. gadā, samazinot visām nozarēm finansējumu vienādi par 3%, izdevies iegūt papildus 12 miljonus eiro, tad šogad, veicot padziļinātu auditu, šis ieguvums kopā esot gandrīz 50 miljoni. Putra atgādināja, ka fiskālā telpa esot deviņi miljoni eiro plus vēl 35 miljoni, kas apsolīti veselības nozarei. Tāpēc Izglītības un zinātnes ministrijai būs līdzekļi jāmeklē nozares iekšienē, izvērtējot, kas ir tās prioritātes. Vislielākās rezerves slēpjoties profesionālajai izglītībai paredzētajā finansējumā.  

Šadurskis piekrita, ka tur esot neliela disproporcija, kas radusies, plānojot mācību vietas atbilstoši nozaru ekspertu pieprasījumam, «bet bērnus ar varu jau nevar skolā iedzīt». Taču galveno naudas pieaugumu profesionālās izglītības sistēmā veidojot stipendijas, kuru daļu iepriekš sedza no ES finansējuma. Finanšu ministrijas minēto piemēru vidū bija arī sociālās korekcijas iestāde Naukšēni, kurā mācās 25 bērni, bet viena skolēna apmācība diennaktī izmaksā 92 eiro.

Skola atrodas muižas ēkā, un tās uzturēšana prasa lielus līdzekļus. Komentējot ministrijas ieteikumu atrast mācību iestādei piemērotākas telpas, Šadurskis sacīja, ka arī tas prasīs naudu. Finanšu ministrijas aprēķinus izglītības ministrs nosauca par savdabīgiem, jo, piemēram, tajos ir izmantoti dati, kuros noteikts visu izglītojamo un visu pedagoģiskajā darbā nodarbināto skaits, bet viens skolēns vienlaikus var mācīties vispārizglītojošajā skolā, kā arī iegūt interešu izglītību un profesionālās ievirzes izglītību. "Šādi manipulējot, varam pierādīt jebko," sacīja Šadurskis.

Ar līdzīgu argumentāciju FM aprēķiniem īsti negribēja piekrist arī tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA), kura vadītajā jomā, piemēram, palielinājies ieslodzījumu vietām paredzētais finansējums, bet ieslodzīto skaits samazinās. Rasnačs paskaidroja, ka brīvības atņemšanas vietu infrastruktūras uzturēšanas izmaksas nesamazinās un šeit ir svarīgi nodrošināt arī drošības un citas prasības.

Visu Ināras Egles rakstu lasiet pirmdienas, 2. maija laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas