Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

FOTO: Lielā talka: talkot gribētāju vairāk, atkritumu - mazāk

Sestdien Lielā talka noritēja 1353 pieteiktajās talkas vietās, un, par spīti laika apstākļiem, Latvijas iedzīvotāju atsaucība bijusi ļoti liela. Vidēji mazākajās talkas vietās piedalījās 20-70 cilvēki, savukārt lielajās – pat vairāk par tūkstoti, informē talkas rīkotāji.

Dati par kopējo talcinieku skaitu tiks apkopoti tuvākajās dienās, tāpat arī informācija par savākto un izvesto atkritumu daudzumu poligonos.

Rīkotāji secina, ka talkot gribētāju kļūst arvien vairāk, bet atkritumu, salīdzinot ar iepriekšējām talkām, - mazāk. Lielās talkas rīkotāji to saista ar iepriekšējo gadu talkām un pauž cerību, ka to ietekmēja arī tas, ka cilvēki mazāk piemēslo apkārtni. To, ka šogad uzmanība pievērsta ne vien atkritumu savākšanai, bet lielā mērā arī labiekārtošanas darbiem, apliecina arī talku koordinatoru vēstītais.

Talkas rīkotāju pārstāve Ilona Zacmane Diena.lv teica, ka pagaidām būtu pāragri teikt, cik cilvēki talkā piedalījušies, jo visi dati vēl nav iesūtīti, taču vērojumi liecina, ka viņu varētu būt vairāk. Pērn Lielā talka pulcēja vairāk nekā 110 000 cilvēku. Provizoriski šogad tika prognozēti aptuveni 200 000 dalībnieku.

"Tas, ko novērojam, ir mazāk atkritumu, īpaši vietās, kas ir tīrītas. Cilvēku aktivitāte ir iepriecinoša - nāk kolektīvi, organizācijas, piedāvā interesantas idejas. Tā nav tikai ļaužu saujiņa, bet jau kā kustība," vērtēja I.Zacmane.

Vaicāta, ko var darīt, lai cilvēki tik daudz nepiemēslotu vidi ikdienā, viņa minēja, ka Lielās talkas organizatoru pārstāvji ikdienā iesaistās dažādos pasākumos, lai sistemātiski sakārtotu situāciju, - gan attiecībā uz apsaimniekošanu, gan depozīta sistēmu, gan atkritumu šķirošanu u.c. Tie ir kompleksie jautājumi, kas jārisina diendienā, kā arī izglītojošais darbs, uzskata I.Zacmane. Tāpat, viņasprāt, ir svarīgi, lai pašvaldības ne vien izvirzītu prasības, piemēram, par to, ka mājām jābūt līgumiem ar atkritumu izvedējiem, bet arī to vairāk kontrolētu. Viņa atzina: ir cilvēki, kas deklarē, ka vajag nemēslot, un, protams, vajag nemēslot, tomēr atkritumus vajag arī savākt.

Kā vēsta talku koordinatori no dažādām Latvijas vietām, daudzviet vides sakopšana noritējusi dziesmu pavadībā, aktīvi iesaistījušies kori un deju kolektīvi, tāpat talciniekiem pēc darba tika sagatavots mielasts – ugunskurā cepti kartupeļi, desiņas, speķa rauši, vārītas zupas un grūbu biezputra. Dažviet talka ar atkritumu vākšanu vien nebeidzas - Ikšķiles novada pašvaldība sarīkojusi atpūtas vakaru Atver sirdi pavasarim kopā ar Gunti Skrastiņu un grupu No pusvārda, Līvānu novada dome - Eolikas koncertu, Brocēnu novadā rāda kino, bet Ventspilī talcinieki visus putekļus izklapēs pirtiņā.

Kaut arī talka oficiāli noslēdzās plkst.14, cilvēki darbus turpina un daudzviet plāno talkot arī rīt. Daudzi talkas sarīkojuši arī piektdien.

Dienas fotogrāfs Uldis Briedis sestdien no rīta paviesojās Bērnu slimnīcā, kur tās personāls kopā ar ģimenēm un palīgiem sākuši slimnīcas teritorijas sakopšanu. Talkā savu dalību pieteikuši tuvējie iedzīvotāji un uzņēmumi – kopumā aicinājumam talkot atsaukušies 220 talcinieku. Talkas dienas programmā bija lapu grābšana, zaru zāģēšana, egļu un puķu stādīšana, mājiņu mazgāšana bērnu rotaļu laukumā un citi noderīgi darbi. Kopumā slimnīcas talcinieki piepildījuši 1000 maisus, informē talkas koordinatori.

U.Briedis Rīgā piefiksējis arī dažas vietas, kur talcinieku kāja vēl nav sperta.

Talkas rīkotāji vēsta, ka cilvēkus piedalīties talkā nav kavējuši arī sliktie laika apstākļi - spēcīga krusa bijusi Kārsavā, tomēr tur talkā piedalījās 100 cilvēki. Alūksnes novadā lijis lietus, Cēsīs sniga sniegs, arī Dundagas novadā, kur talkoja Kolkas pagasta pārvalde, no rīta bija sniegs un vēss laiks, tomēr talkā piedalījās 100 cilvēki.

Gulbenes novadā uz poligonu nogādāti vismaz 4140 kilogrami atkritumu.

Olainē atrasta kaste ar pamestiem dzīviem kaķēniem, par kuriem varēs sazināties ar Dzīvnieku SOS. Cēsīs no savāktajiem zariem talcinieki veidoja ekoloģisko sētu, Olaines novadā talkā piedalījās arī 35  ieslodzītie no Olaines cietuma, bet Valmierā notika sportiskā talka kopā ar olimpieti Jolantu Dukuri.

Talkas laikā Cēsīs savākti arī neparasti atkritumi – gan televizori, gan automašīnu izpūtējs, gan dzīvnieku galvaskausi, gan derīga autovadītāja apliecība un kredītkarte.

Rīgā jaunākajam talciniekam ir viens gadiņš, informē talkas rīkotāji.

Tāpat tiek ziņots, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers Skrīveros iebetonējis soliņu un kopā ar kundzi iestādījuši lapegli, savukārt premjers Valdis Dombrovskis (JL) talkā sakopis ozolu aleju Krimuldā Gaujas Nacionālā parka teritorijā.

Savās interesēs Lielo talku nolēmuši izmantot arī bukmeikeri, aicinot prognozēt iedzīvotāju aktivitāti vides sakopšanā, ziņo BNS. "Unibet Live" pārstāve Ilze Meirupska informējusi, ka saskaņā ar bukmeikeru prognozēm šogad visas Latvijas sakopšanā piedalīsies līdz 200 000 talcinieku, no kuriem lielākā daļa - 60% - varētu būt daiļā dzimuma pārstāves. Turklāt saskaņā ar prognozēm visaktīvāk talkos Rīgas un Rīgas rajona iedzīvotāji. Tāpat bukmeikeri prognozē, ka šogad Lielajā talkā visā Latvijā kopīgiem spēkiem tiks savākti vairāk nekā 400 000 atkritumu maisu, pārspējot pērnā gada rezultātu.

Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbiniekiem, atšķirībā no pērnā gada, šogad arī pašiem izdevies piedalīties talkā, nevis tikai steigt dzēst ugunsgrēkus, kas pērn pavadījuši Lielo talku. Sestdien līdz dienas vidum fiksēti tikai pieci kūlas ugunsgrēki. "Acīmredzot cilvēki ir nodarbināti ar labiem darbiem un sliktiem darbiem neatliek laika," TV3 teica VUGD pārstāve Inga Vetere.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

PIEDALIES!

Piedalies Lielajā talkā un sūti foto!

UZZIŅAI

Sestdien atkritumu apsaimniekotājs L&T Lielās talkas ietvaros līdz plkst.18 izvedis 146,41 tonnu atkritumu, bet provizoriskie aprēķini liecina, ka tiks izvestas vēl 40 tonnas.

No 9 rītā atkritumus uz Getliņiem veda desmit L&T automašīnas. 146,41 tonnu atkritumu veido 24 kravas, kas vestas no vairāk nekā 100 talkošanas vietām. Astoņas automašīnām joprojām turpina darbu.

Visaktīvāk šogad Rīgā talkojuši Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejā, kur L&T automašīnas kopumā izveda 1000 maisus ar atkritumiem. Nākamie aktīvākie talkotāji bijuši apvienības Vienotība pārstāvji, kuri bija savākuši 900 maisus ar atkritumiem.

Atkritumus no reģistrētajām talkošanas vietām Rīgā izveda bez maksas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas