Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Gaismas pils būvniecības pārtraukšana patlaban izmaksātu aptuveni 15 miljonus latu

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas būvniecības pārtraukšana pašlaik varētu izmaksāt pat 15 miljonus latu.

Par aptuveniem aprēķiniem, ja vērienīgā projekta ietvaros noslēgtie līgumi būtu jālauž, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas locekļus trešdien informēja Kultūras ministrijas (KM) Kultūras infrastruktūras nodaļas pārvaldes vecākais referents Indriķis Builis.

Viņš paskaidroja, ka teju desmit miljonus no šīm izmaksām veidotu zaudējumu atlīdzība līgumu laušanas gadījumā. Sankcijas gan šajā situācijā netiktu piemērotas.

Tā kā īpaši bibliotēkas būvniecībai pēc pasūtījuma izgatavoti materiāli, kas citur projekta apstādināšanas gadījumā netiktu izmantoti un būtu jāatpērk, tad kopējās izmaksas šāda lēmuma dēļ palielinātos par vēl aptuveni 4,5 miljoniem latu.

Builis arī norādīja, ka zaudējumu aprēķinā vēl būtu jāpieskaita dīkstāves izmaksas vismaz 650 tūkstošu latu vērtībā katru mēnesi un valstij nesaņemtie nodokļi.

Sākotnēji plānotais termiņš Gaismas pils pabeigšanai ir 2012.gada 18.novembris. Ņemot vērā pašreizējo sarežģīto ekonomisko situāciju, tiek prognozēts, ka projekts pagarināsies vismaz par gadu.

Nepieciešamais finansējums 2010.gadā bija vismaz 29 miljoni latu. Patlaban KM lūgusi budžetu LNB būvniecībai 26 miljonu apmērā, kas arī paredz projekta ieilgšanu par 12 līdz 14 mēnešiem. Savukārt, ja tiks atvēlēts mazāk līdzekļu, tad KM spriedīs, vai bibliotēku būs iespējams pabeigt 2013.gadā vai vēl vēlāk.

LNB būvniecībai paredzētā finansējuma samazināšana radītu ne tikai nepieciešamību pagarināt būvdarbu izpildes termiņus, bet arī palielinātu projekta izmaksas. Builis informēja, ka, pēc pašreizējiem aprēķiniem, ar viena gada pagarinājumu būvdarbu kopējā vērtība palielinātos par vismaz 3,1 miljonu latu.

Ik mēnesi būvlaukuma aprīkojums un iekārtas izmaksā aptuveni 55 tūkstošus latu, aptuveni 148 tūkstoši latu tiek tērēti par materiāliem un iekārtām, savukārt 54 tūkstoši latu vajadzīgi būvdarbu vadībai.

Ja izpildes termiņš tiek dramatiski atlikts, būs jārēķinās arī ar būvniecības izmaksu kāpumu, kas loģiski sagaidāms pēc recesijas perioda valstī.

KM pārstāvis vienlaikus vērsa tautas kalpu uzmanību uz to, ka patlaban būvniecībai pat izvērties visai izdevīgs laiks - viņš prognozēja pat iespējamu 25 miljonu latu ietaupījumu uz kopējām projekta izmaksām, ja būvniecību pabeigtu sākotnēji plānotajā termiņā un saskaņā ar ekspertu teikto pirms ekonomikas recesijas un pirms tās augšupejas būtu arī neliels stagnācijas posms.

Šādus aprēķinus Builis pamatoja ar jau patlaban pieredzēto izmaksu kritumu, kas ļāvis šogad pirmajā ceturksnī izpildīt noteiktos uzdevumus par 5,4% lētāk, nekā sākotnēji aprēķināts, bet otrajā ceturksnī - pat par 10,5% lētāk. Kopumā pirmajā pusgadā ietaupīti nedaudz vairāk par 776 tūkstošiem latu.

Vēl gan nav precīzu datu par jūliju, bet KM pārstāvis minēja, ka šajā mēnesī ietaupījums pat varētu sasniegt 11,8% jeb aptuveni 230 tūkstošus latu.

Sākot projekta realizāciju, gan bijis arī pretējais efekts un par pirmajiem būvniecības darbiem samaksāts teju par 76 tūkstošiem latu vairāk, nekā sākotnēji plānots.

Salīdzinot ar pagājušā gada otro pusgadu, šogad par piekto daļu zemākas ir strādnieku atalgojuma izmaksas un par aptuveni 7,6% - būvmateriālu izmaksas. Mašīnu un mehānismu uzturēšanas izdevumi gan pēc neliela kāpuma atkal nupat atgriezušies cenu līmenī, kāds bijis pirms gada, un pat uzrāda tendenci nedaudz samazināties.

Kopumā Gaismas pils vērtība, ņemot vērā visus noslēgtos līgumus, ir aptuveni 147 miljoni latu.

Kopumā LNB projekta ietvaros par ēkas būvniecību ir noslēgti astoņi līgumi - lielākais no tiem ir ar pilnsabiedrību "Nacionālā būvkompāniju apvienība", ar kuru parakstīts būvdarbu līgums par gandrīz 138,5 miljoniem latu. Teju 3,8 miljonus latu paredzēts maksāt kompānijai "Hill International" par būvuzraudzību un inženierkonsultācijām, bet tās Baltijas filiālei aptuveni 1,6 miljonus latu - par būvdarbu autoruzraudzību.

Nedaudz vairāk par diviem miljoniem latu projektā paredzēts maksāt uzņēmumam "Constructus" par LNB infrastruktūras objektu inženierrisinājumu daļas projektēšanu, bet par pašu šo objektu projektēšanu aptuveni 1,2 miljonus latu saņems "Arhitektu birojs Ģelzis - Šmits - Arhetips".

Vēl nedaudz vairāk kā 88 tūkstoši latu no projekta izmaksām ir atvēlēti arhitektam Gunāram Birkertam par konsultāciju sniegšanu ēkas infrastruktūras objektu būvprojekta izstrādē, bet zemes ierīcības projekta izstrādi ēkas teritorijai veiks uzņēmums "Metrum" par 8204 latiem. Savukārt par teritorijas topogrāfiskā plāna aktualizēšanu valsts uzņēmums "Latvijas jūras administrācija" saņems 1113 latus.

No 2004.gada, kad tikai veikti projekta priekšdarbi, līdz šim brīdim iztērēti 46,8 miljoni latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas