Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Godmanis: pat ja Latvija tiktu klāt brīvā tirgus naudai, šis aizņēmums būtu ļoti dārgs

Latvijas iespējas aizņemties ārējā tirgū ir tuvas nullei un, pat ja Latvija tiktu klāt brīvā tirgus naudai, šis aizņēmums būtu ļoti dārgs, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja bijušais premjers Ivars Godmanis.

"Mums tirgus naudu vairs neaizdod, tāpēc iespējas aizņemties ārējā tirgū ir tuvas nullei. Lielās valstis šo tirgu vienkārši izslauka tukšu! Turklāt mūsu kredītreitings ir tāds, ka mēs brīvajā tirgū vairs sen nevaram aizņemties par tādiem procentiem, par kādiem mums naudu aizdod Eiropas kopiena un Starptautiskais Valūtas fonds. Tādējādi, ja mēs pat brīvā tirgus naudai tiktu klāt, šis aizņēmums būtu ļoti dārgs," sacīja Godmanis.

Viņš arī skaidroja - ja valsts aizņemas no tirgus, aizdevējus neinteresē, ko valsts ar šo naudu dara, kāds ir budžeta deficīts un kāds valstī ir algu līmenis.

"Latvija jau pašlaik naudu aizņemas no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), Eiropas Komisijas, Skandināvijas valstīm, Čehijas, Polijas un Igaunijas, tas nozīmē, ka Latvija vairs nevar suverēni izlaist parādzīme, un tādā veidā finansēt budžeta deficītu un nesamazināt algas. Mēs to vairs nevaram tāpēc, ka mums naudu aizdod jau pēdējās instances aizdevējs," norādīja bijušais premjers.

Latvija pēc izaugsmes buma patlaban piedzīvo strauju ekonomisko lejupslīdi, ko vēl vairāk padziļināja globālā ekonomikas un finanšu krīze. Lai palīdzētu stabilizēt makroekonomisko situāciju valstī, starptautiskie aizdevēji pērnā gada nogalē vienojās Latvijai aizdot līdz 7,5 miljardiem eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas