Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Grūtups: ebreju kompensāciju jautājums jāizbeidz

“Ja mūsu valstsvīriem būtu stingra stāja un pašcieņa, mums šodien vispār nevajadzētu runāt par tām saucamajām ebreju kompensācijām, šis jautājums būtu izbeigts,” tā laikrakstam Neatkarīgā Rīta Avīze intervijā paudis advokāts un rakstnieks Andris Grūtups.

Pēc advokāta domām, kopš 90. gadiem, kad ar virkni izmaiņām likumos likumīgajiem īpašniekiem un to mantiniekiem tika atdoti savulaik atņemtie īpašumi, arī ebreji varēja atgūt savus īpašumus. Tomēr nolaistas sinagogas un īpašumus neviens nevēlējās. Izdevīgāk bija pagaidīt, līdz ēkas nonāk valsts īpašumā un tiek atjaunotas.

“Tagad, kad ēkas ir atjaunotas, ebreji tās pieprasa atpakaļ,“uzsver A. Grūtups.

Viņš skaidroja, ka visiem, kuri vēlējās atgūt īpašumus, tie tika atdoti, un “tagad vairs nenāciet un neklaudziniet pie mūsu durvīm”.

Aizsardzības ministra Arta Pabrika izteikumus, kuros ministrs nešauboties minēja, ka daudzi īpašumi Latvijā būtu jāatdod ebrejiem, A. Grūtups uzskata par dīvainu runāšanu. Viņaprāt, A. Pabriks vispār neko nezina no nesenās pagātnes un viņam nepiemīt nekādas nacionālās stājas.

Pēc A. Grūtupa domām gan politiķu, gan ieinteresēto personu runāšana par īpašuma atgūšanu ir tik juceklīga, ka nav iespējams saprast, ko ebreji grib- naudu vai īpašumus!

“Runāt par sinagogām vispār ir bezjēdzīgi: ebreji tās varēja pieprasīt tad, kad tas bija iespējams. Piemēram, Sabiles sinagoga. To arī pieprasīs? Kurš? Sabilē taču nav neviena ebreja! Cik zinu, tur tagad ir mākslas centrs, un ēka ir atjaunota par lielu naudu. Ja latvietis nomirst un viņam nav mantinieku, īpašums aiziet valstij, bet ja ebrejs nomirst, tad viņa īpašumu jāatdod kaut kādai mistiskai kopienai?" jautā A. Grūtups. 

Pēc advokāta domām Izraēlas izvēlētā ASV sūtņa mērķis ir Latviju pazemot, un otrkārt - nopelnīt.

“Tagad no ASV ir atbraucis kaut kāds Duglass Deividsons, kas mēģina visiem iestāstīt, kas šīs ēkas ir taisnīgi jāatdod ebreju kopienai. Sakiet, kur te taisnīgums! Tā ir vienkārši ir klaja nekaunība. Arī mēs varētu sākt pētīt vēsturi un pieprasīt atbildību no ebrejiem. Varbūt mūsu prasības būs daudz lielākas par ebreju prasībām pret mums?”domā Andris Grūtups. 



Top komentāri

Labais
L
Kāpēc amerikas žīdi tieši tagad sākuši tā aktivizēties ? Atbilde ir vienkārša. par cik ekonomiskā krīze mūs uzreiz nepiebeidza, jārīkojas vēl neģēlīgāk, proti, papildus jānoplacina LV budžets. 30 ļimoni amerikas žīdiem ir smieklīgas kapeikas, bet šodienas Latvijai tā var būt kritiska nauda. Jebkurā normālā valstī premjers vispār nepieņemtu sabiedriskas organizācijas pārstāvi, taču tikai ne LV. Ja LV tauta laikus nesapratīs, ka ASV nav mūsu labvēļi, bet tieši otrādi, un ka Dombrovskis bruģē mums ceļu uz elli, nu tad tā taqm arī būs notikt.
dana
d
Žēl,ka mūsu prezidentam un premjeram nav tik striktas nostājas. Jo,es nezinu nevienu citu tautu,kas tā pelnītu uz savas nācijas traģēdiju.Viltīgi un tālejoši.Bet,visa šī situācija ir kā Orvelam-dažas cūkas ir vienlīdzīgākas.Mums pašiem latviešiem pietiek cilvēku,kas nepaspēja atgūt īpašumus.Ja ar vienu ļautu arī viņiem to izdarīt,tad-jā.Bet,kāpēc kāda kopiena būtu priviliģētāka?Tāpēc,ka ebrejs tas skan globāli dramatiski?
Hi there, Jewish Nazi!
H
"Trying to hide that part of latvian history that they did not like" - Nobody is hiding anything. All is there plain to see. As you yourself wrote it - Latvian historians have documented that all in details and it is public. "The question now is does the Latvian state and community in 2011 accept any responsibility for the actions of those latvian civilians" - The question indeed. On what grounds? On what grounds Zanis Lipke who was saving Jews risking his own life shall be held "responsible" for the deeds of Arajs? On what grounds Republic of Latvia which ceased to exist (!) after Soviet invasion in 1940 and was re-established only in 1991 is to be held "responsible" for deeds of some individuals? On what grounds, again? Common language? Living in approximately the same area in approximately the same time? Sharing common ancestry? Any more reasons? You see, you yourself are propagating a Nazi views here. Only it is not German but Jewish Nazism this time. Yes, and if you continue to maintain the idea that any single Latvian in the world and the Latvian people as a whole are responsible for any actions of any other Latvian anywhere in the world, and so is the Republic of Latvia, then by applying this same principle the modern state of Israel and any single Jew living anywhere in the world and the Jewish people as a whole shall be held responsible for what individuals of Jewish affiliation committed during the last 100 years. Be that Bolshevik terror in Russia, murders of Latvians by Jewish NKVD officers in 1941 or murder of German civilians during and after WWII in Germany? Would you agree that it is fair? No? Of course you would not! If a Latvian would want to apply the same principles to you that you are applying to Latvians, you would shout your head off cursing all the Latvian people for being Antisemitic and Nazis. While in fact you yourself are being racist, xenophobe and acting a lot like a Nazi would.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas